Momentka z rozhodujícího utkání finále extraligy baseballistů mezi Draky Brno a...

Momentka z rozhodujícího utkání finále extraligy baseballistů mezi Draky Brno a Kotlářkou Praha. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Kouč Draků o poraženém finalistovi: S Kotlářkou táhneme český baseball

  • 0
Konečně jsme to zakulatili na dvacítku, libují si baseballisté brněnských Draků. Po víkendu dvacetinásobní čeští šampioni.

Zatímco v předchozích sezonách Brňané sbírali extraligové tituly s podobnou jistotou jako Karel Gott České slavíky, před pár lety vyrostla Drakům silná konkurence – pražská Kotlářka. „Jsou to nové pocity, že finále není jasné. Teď to bývá velký boj,“ říká manažer Draků Arnošt Nesňal. A výsledky to potvrzují.

Finále 2014: 3:2 na zápasy pro Draky.

Finále 2015: 3:2 pro Kotlářku.

Víkendové finále: 3:2 pro Draky, kteří kulatý titul slavili v Praze po nedělní výhře 21:9. „Kotlářka je velice kvalitní tým. V sérii se ale ukázalo, že máme širší škálu nadhazovačů, kteří umí unést tlak,“ libuje si Nesňal po finále. „Některé zákroky by vysílala dokola televize z americké ligy MLB,“ vyzdvihoval.

Tím, že Draci objevili silného konkurenta, získali novou motivaci. A profituje z toho i celý sport. „Myslím, že s Kotlářkou táhneme český baseball,“ hlásí brněnský kouč.

A ambice tuzemské baseballové asociace nejsou nicotné, ba naopak jsou olympijské. Mezinárodní olympijský výbor schválil počátkem srpna na kongresu v Rio de Janeiru navrácení baseballu do programu her v Tokiu 2020. A Češi by byli rádi u toho.

„Postup bude přes evropskou kvalifikaci. Neznám ale teď klíč, ať neudělám stejnou botu, jako se stalo Sáblíkové,“ pousměje se Nesňal. „Myslím, že bude postupovat jeden tým z Evropy, což by v konkurenci Holanďanů, Němců, Italů nebo Španělů bylo těžké. Jsme stabilní v první pětce, ale potřebovali bychom si šáhnout na medaile.“

Česká baseballová asociace už zjara vyhlásila misi „Road to Tokio“. První změny postřehli fandové už v právě skončené extraligové sezoně, z níž razantně ubyla zdlouhavá a vyčerpávající dvojutkání v jeden den. „Byť reprezentant odehrál v extralize za sezonu 35 zápasů, bylo to jen 18 zápasových dnů, což pro rozvoj nebylo dobré,“ podotýká Nesňal.

Uvažuje se i o omezení cizinců v nejvyšší soutěži. Hlavní cesta, jak se zlepšovat, ale je: hrát, hrát a zase hrát. „Trénovat baseball je nejnudnější věc na světě, žádný trénink nenahradí zápas,“ ví manažer Draků, kteří se letos zúčastnili i premiérového (a kostrbatého) ročníku Evropské ligy. Společně s mezinárodním Pohárem federace, který Draci ovládli, brněnští baseballisté nahráli okolo sedmdesáti duelů.

A to je vítaná zkušenost i pro reprezentační výběr. Vždyť zhruba třetinu hráčů dodávají Draci. „Když se mě někdo ptá, kolik tam máš hráčů, řeknu mu: Spíš se zeptej, kolik jich tam nemám,“ usmívá se brněnský manažer.

I on by si v létě 2020 rád udělal výlet do Asie. „Bylo by skvělé, kdyby se postoupilo. Určitě bych se na tu olympiádu jel podívat.“ Tokijská mise bude dlouhá a nesnadná. Ale ne nereálná.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž