Opora třebíčských basebalistů touží být hasičem

  11:51
Třebíčský baseballista Radim Novotný možná opustí mateřský klub. Zvažuje přesun do Ostravy

Během osmi let strávených v celku Nuclears Třebíč talentovaný baseballista Radim Novotný vyrostl až v jednu z opor letošního nováčka nejvyšší soutěže mužů. | foto: Robert Vávra

V letošním roce stál před důležitou volbou: dát přednost sportu, nebo studiu? Nakonec se třebíčský baseballista Radim Novotný, který odmaturoval na Střední průmyslové škole, rozhodl před největším koníčkem preferovat přípravu na budoucí povolání.

„Na vysokou školu jsem chtěl jít do Brna, kvůli baseballu,“ přiznává devatenáctiletý vnitřní polař, který však místo toho zamíří na ostravskou fakultu bezpečnostního inženýrství. „Lákalo mě, že by mým budoucím povoláním mohl být hasič. V ničem jiném jsem se nenašel a nechtěl jsem jít studovat něco, co by mě nebavilo,“ usmívá se.

Důležitou otázkou je, zda jeho rozhodnutí ovlivní třebíčský baseballový klub. Pokud by totiž Novotný namísto častého pendlování mezi Vysočinou a Moravskoslezským krajem chtěl odejít k ostravským Arrows, ztratili by Nuclears jednu z klíčových opor.

„Samozřejmě je to velké dilema,“ připouští Novotný, že stejný problém má v hlavě už dlouho. „Ještě jsem se pevně nerozhodl. Nechám to na později.“

Na jeho verdikt netrpělivě čeká třebíčský trenér Jan Gregor. „S Radimem jsem už strašně dlouho, vyrůstám s ním prakticky od mládežnických kategorií. Prošel jsem všemi, za které kdy hrál. Takže ho částečně beru jako svého syna,“ usmívá se Gregor. „Svojí pílí a vytrvalostí se vypracoval v hodně dobrého extraligového hráče.“

Baseball se v Třebíči dostává do povědomí obyčejných lidí

Svého svěřence Gregor vedl i v národním týmu, společně se před dvěma lety podívali i na mistrovství světa juniorů v japonské Osace.

„Byl to neuvěřitelný zážitek, reprezentovat Českou republiku na takové akci. Navíc v Japonsku, které patří mezi baseballové velmoci,“ vzpomíná Novotný, který má dvě stříbrné medaile z mistrovství Evropy kadetů a bronz z evropského šampionátu juniorů v Ostravě.

„Hrát za národní tým je obrovská pocta. Pokaždé když mohu reprezentovat, tak jsem neskutečně rád,“ tvrdí Novotný.

S baseballem začínal na základní škole, v jedenácti letech nastoupil do třebíčského klubu. A Nuclears zůstal věrný až dosud. V letošní sezoně si s mateřským klubem poprvé vyzkoušel také nejvyšší seniorskou soutěž.

„Postup do extraligy je výsledkem dlouhodobé kvalitní práce v Třebíči. Hodně lidí pracuje na tom, aby se náš areál zvětšoval, rostla mládež a s ní celý klub,“ říká Novotný, který věřil, že přesun Nuclears mezi českou elitu je pouze otázkou času.

„Přišlo to ještě o trošku dřív, než jsem čekal,“ usmívá se. „Ale určitě jsem v to věřil. Máme tu krásné zázemí, dobrou mládež, a tak se jen čekalo, než mladí hráči dorostou.“

Během posledních let navíc baseball dokázal oslovit i širokou sportovní veřejnost v Třebíči. Pálkařský sport se prosadil ve městě, ve kterém vždy vítězil lední hokej.

„Před pěti lety v Třebíči v podstatě nikdo nevěděl, co to baseball je. Natož kde se hraje,“ vzpomíná Novotný. „Teď už se dostává hodně do povědomí. Už i obyčejní lidé vědí, že je v Třebíči extraliga a znají areál Na Hvězdě. Chodí jich k nám více a více,“ těší ho.

Baseballu dokonale propadl také Novotný. Ten se kromě hráčské kariéry soustředí i na trenérskou práci. Aktuálně je hlavním koučem třebíčského týmu kadetů – hráčů do 15 let.

„Baseballu se věnuji opravdu hodně, pořád jsem na hřišti,“ líčí Novotný, který kromě školy už nic dalšího nestíhá. „Protože baseballu, pokud ho děláte naplno, opravdu obětujete celý život,“ dodává talentovaný mladík.

Baráži se nevyhnou, ale věří si

Do nejvyšší domácí soutěže na začátku sezony vstupovali s pokorou. Ale také s obrovským odhodláním přesvědčit ostatní, že je zbytečně podceňují.

„Všichni očekávali, že jako nováček budeme prohrávat o deset bodů po sedmé směně,“ vzpomíná trenér třebíčských baseballistů Jan Gregor. „Nám se ale takovou předpověď daří nedodržet,“ těší ho.

Tým s nejmladším kádrem v extralize už si u soupeřů rychle zjednal respekt. „Spousta týmů o nás napsala, že je překvapujeme svým bojovným výkonem. A že do extraligy určitě patříme,“ pochvaluje si.

Dvě zápasy před koncem základní části sice už Nuclears věří, že na účast v šestičlenné skupině hrající o titul musí zapomenout. Na druhou stranu ještě mohou pomýšlet na splnění odváženého cíle svého kouče. „Před sezonou jsem říkal, že bych byl rád, kdybychom po základní části měli deset vítězství. Teď jich máme devět, takže když jednou porazíme Techniku, budu nadmíru spokojen,“ plánuje Gregor před dnešním domácím zápasem (od 18.00) a zítřejší odvetou na brněnské Kraví hoře (15.00).

„Tento úkol jsme samozřejmě brali trochu s rezervou,“ přiznává jedna z opor Nuclears Radim Novotný. „Ale jak je vidno, dokážeme plnit i takto vysoké cíle,“ usmívá se. „Na to, že jsme v extralize první sezonu, jsme se toho nezalekli. Dokázali jsme porazit i dvacetinásobné mistry, Draky Brno,“ připomíná.

V závěru soutěže přesto bude muset Třebíč obhajovat příslušnost v české elitě v baráži. Tu o čtyři místa v extralize hrají poslední čtyři týmy nejvyšší soutěže a nejlepší čtyři celky z první ligy.

„Bude to zajímavé,“ očekává Novotný. „Ale jelikož s ostatními extraligovými celky máme dobrou bilanci ze základní části, pokud nepodceníme situaci a budeme hrát baseball, který předvádíme doteď, měli bychom v extralize zůstat,“ věří.

Optimistou je po posledních dobrých výsledcích také hlavní kouč třebíčského týmu. „Samozřejmě, může se stát cokoliv, může se nám například nějaký hráč zranit. Ale myslím si, že při aktuální formě našich nadhazovačů a zahraničních posil bude nadstavbová část v pohodě,“ nepochybuje. „Když v šestnácti zápasech, které budeme hrát proti prvoligovým týmům, desetkrát vyhrajeme, jsme v pohodě zachránění.“

Podle Gregora je mezi extraligou a první ligou velký výkonnostní rozdíl. „Navíc letošní ročník byl podle mě v extraligové historii nejtěžší. Takže ten rozdíl je ještě větší, markantní,“ myslí si.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

Perušič se Schweinerem v Tepicu přehráli Poláky, s Brazilci následně vzdali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  22:15

Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji plážového volejbalu Pro Tour kategorie Elite...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...