ilustrační foto

ilustrační foto | foto: ČTK

Baseballisté na úvod olympijské kvalifikace prohráli s Nizozemci

  • 0
Čeští baseballisté prohráli v úvodním duelu olympijské kvalifikace s čerstvými evropskými šampiony Nizozemci 1:4. Ve čtvrtek se Češi střetnou v Boloni s domácí Itálií od 20:00 a jen výhra je udrží v boji o jediné postupové místo do Tokia.

Baseballisté porazili Nizozemce minulý týden na ME v základní skupině 8:6 a s nejlepším evropským týmem drželi krok i tentokrát. Sice od první směny po chybě v poli prohrávali 0:1, ale dokázali trefovat nadhozy Orlanda Yntemy, který se narodil a vyrostl v Dominikánské republice a házel rychlostí až 148 km/h.

Po sérii ran ve čtvrté směně doběhl chytač Martin Červenka pro vyrovnávací bod. Češi pak obsadili všechny mety při jednom autu, ale po odpalu vnějšího polaře Arnošta Dubového zahrála nizozemská obrana dvojaut a Češi už neskórovali. „To nás stálo zápas. Chybělo nám trošku štěstí, aby tam ještě něco spadlo,“ řekl Mužík.

V dohrávce čtvrté směny získal vítězný bod Nizozemců homerunem Ademar Rifaela, spoluhráč Červenky z farmářských celků Baltimoru Orioles. „Na Evropě měl proti nám nula z pěti, dneska dal bohužel homerun. Je to jejich nejnebezpečnější pálkař,“ řekl Červenka, jediný hráč v české sestavě působící v amerických soutěžích.

O směnu později přidal soupeř po odpalu Rogera Bernadiny, muže s šestiletými zkušenostmi z MLB, kde působil ve Washingtonu či Los Angeles Dodgers, další dva body. Nizozemci, kteří měli v sestavě sedm hráčů pocházejících z ostrova Curacao, který je součástí Nizozemského království, už ve zbytku utkání nezaváhali.

Baseballisté přitom zahráli devět odpalů, zatímco soupeř o jeden méně, ale na metách Čechům zůstalo šest běžců. „Bohužel, nepřišel žádný dlouhý odpal ve vhodnou dobu, Síla Holanďanů se ukázala,“ řekl asistent trenéra Michal Müller.

Pět směn odházel Ondřej Satoria, kterého následovali další dva mladíci z celku mistrů Evropy do 23 let Lukáš Hlouch a Ondřej Furko a na „kopec“ se na jeden aut dostal i Tomáš Duffek. „Klobouk dolů před všemi, udrželi jsme je se čtyřmi body,“ ocenil Červenka po utkání výkon mladých českých nadhazovačů.

Baseball bude na olympiádě poprvé od roku 2008 a turnaje se v Tokiu zúčastní jen šest týmů. Jistotu startu mají Japonci, vždy jeden tým postoupí z evropsko-africké a americké kvalifikace i z dodatečného kvalifikačního turnaje na Tchaj-wanu, zbylé dva celky si účast zajistí na listopadovém turnaji Premier 12.

Evropsko-africká olympijská kvalifikace v baseballu

Parma, Boloňa

1. kolo
Nizozemsko - Česko 4:1
Izrael - Španělsko 3:0
Itálie - JAR nedohráno (přerušeno kvůli dešti za stavu 4:4 v šesté směně)

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž