Zarif s Josefem Bartošem (károvaný červenobílý dres) útočí v kvalifikaci na Velkou pardubickou zezadu.

Zarif s Josefem Bartošem (károvaný červenobílý dres) útočí v kvalifikaci na Velkou pardubickou zezadu. | foto: Lukáš Urban

Ostřílený Bartoš a narostlý Zarif = vítězná kombinace pro Velkou?

  • 1
Osm let byl stájovým žokejem Josefa Váni. V roce 2012 se rozešli, přesto Josef Bartoš ve Velké pardubické opět osedlá Váňou připravovaného koně. Toho, o němž jeho trenér tvrdí, že je ze všech nejlepší. Po někdejších triumfech s Decent Fellowem a Sixteen by 34letý žokej mohl oslavovat se Zarifem. „Mám velkou šanci,“ věří.

V čem je Zarif tak výjimečný?
Má v sobě trénink od pana Váni, takže jeho největší devízou je obrovská vytrvalost. Ale zároveň je i výborným skokanem.

Takže Taxis pro něj nebude větším problémem?
Rozbíhá se postupně, asi s ním najedu na Taxis ve druhém sledu. Najdu mu dobré místo, aby neskákal do jiného koně, to je nejdůležitější. Jinak by si ale s velikostí překážky měl poradit. Je to narostlý kůň.

Žádné špatné vlastnosti? Nemusíte ho kdovíjak hlídat?
Ne ne, žádný problém s levou stranou nemá. (Naráží na dalšího z favoritů Rabbit Wella, který po startu „zlobí“ svými s úhybnými manévry doleva.)

Že Velkou pardubickou na Zarifovi pojedete, jste Josefu Váňovi potvrdil až poté, co jste v jeho sedle vyhrál druhou kvalifikaci. Proč jste tak dlouho váhal?
Těsně před sezonou jsem slíbil, že budu v kvalifikacích a eventuelně ve Velké jezdit Templáře. S tím jsem dokončil první kvalifikaci čtvrtý, zato se Zarifem jsem tu druhou vyhrál. Takže volba padla na něj.

Máte zvláštní pocit, že se po tříleté odmlce vracíte při Velké na koně z péče pana Váni?
Vůbec. Osm let jsem u něj pracoval, známe se. Vím, co ode mě chce, on ví, co ode mě může čekat. Komunikace je pak jednodušší.

Bude to Velká pardubická bez jasného favorita. Také vám připadá nevyzpytatelná?
Je strašně otevřená. Nemá favorita, který by vyčníval. Minulé ročníky vyčnívala Orphee, teď tam takový kůň není. Musí zase vyrůst.

Na které si dáte největší pozor?
Určitě na Rabbit Wella, je výborný. Klaus je pro mě ze všech nejzkušenější, s výborným žokejem Romanem z Itálie to bude hodně silná dvojka. A za černýho koně dostihu považuji francouzského Pasquini Rouge. Byl už v Cheltenhamu, závodil ve Francii, může překvapit.

Minulá Velká pro vás byla smutná, po pádu musela být utracena klisna Zulejka, kterou jste jel. Jde o událost, kterou musíte nyní zcela vytěsnit z hlavy?
Musím. Ale z toho pádu si dodnes nic nepamatuju, měl jsem silný otřes mozku. Vzpomínky se mi k němu vracet nemohou, protože je ani nemám.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž