Atleti odletěli na HME

P r a h a - Česká atletická reprezentace odletěla dnes odpoledne z Ruzyňského letiště do belgického Gentu, kde se od pátku do neděle uskuteční 26. halové mistrovství Evropy. Výpravu tvoří celkem osmnáct atletů a atletek, včetně dvou medailistek z předchozího šampiónátu va Valencii 1998 tyčkařky Daniely Bártové a čtvrtkařky Heleny Fuchsové.

Při neúčasti mistryně světa na 800 metrů Ludmily Formanové a třetí na MS trojskokanky Šárky Kašpárkové, budou k největším hvězdám výpravy patřit vícebojaři Roman Šebrle, český halový rekordman a vedoucí muž letošních tabulek, a světový rekordman v desetiboji Tomáš Dvořák, který sice nedokončil sedmiboj v Tallinnu, ale svými výkony v individuálních disciplínách v dosavadní sezóně přesvědčuje o vrcholné formě.

K medailovým kandidátům patří i Helena Fuchsová držící v evropských tabulkách druhé místo, tyčkařka Pavla Hamáčkové a půlkař Roman Oravcovec každý s třetím nejlepším letošním halovým výkonen v Evropě. S nadějí na umístění na stupních vítězů odcestovali na mistrovství i Daniela Bártová, výškařka Zuzana Hlavoňová a po skončení dvouletého trestu za dopink také koulař Miroslav Menc.

Velké naděje jsou vkládány do čtvrtkařské štafety mužů. Družstvo ve složení Karel Bláha, Jiří Mužík, Jan Poděbradský, Štěpán Tesařík a náhradník Jan Šejfa se zřeklo individuálních startů a poběží pouze štafetu.

"Nemrzí mne, že neběžím individuální závod. Potom co kluci zaběhli překvapivě dobré výsledky jsme se dohodli na štafetě. Navíc je mistrovství nahušťeno do jednoho víkendu, což by pro mne znamenalo absolvovat během tří dnů pět běhů," vysvětluje Jiří Mužík a jedním dechem odmítá spekulace o možném skvělém umístění: "Momentálně jsme pořád všichni ve slušné formě, ale nebudu teď raději mluvit o tom jak chceme doběhnout, protože to pak většinou nevyjde. Základ je probojovat se z kvalifikace se do finále."

Boje o medaile se odehrají v nově zrekonstruované hale Flanders Sport Arena pro 6000 diváků a novinkou je rovněž skutečnost, že z rozhodnutí rady Evropské atletické asociace (EAA) a se souhlasem Mezinárodní atletické federace (IAAF) bude do finále soutěží v technických disciplínách poprvé v historii postupovat z kvalifikací pouze osm místo dvanácti atletů. Ve vrhu koulí, dálce a trojskoku pak bude mít kompletní osmička finalistů k dispozici šest pokusů.

Díky zrychlení finálových soutěží byl sestaven atraktivní časový pořad, u jehož vzniku asistovali zástupci EBU (European Broadcasting Union), která rozdělovala televizní práva.

Třídenní program zahájí v pátek 25. února série kvalifikací - o medaile půjde pouze pětibojařkám a první část soutěže absolvují sedmibojaři. Sobotní dopoledne bude vyhrazeno dalším kvalifikačním bojům a odpoledne se již bude rozdělovat 12 sad medailí.

V neděli šampionát vyvrcholí patnácti finálovými závody. EAA tradičně nevypisuje pro nejlepší sportovce žádné finanční odměny, čeští sportovci však mají za případné medailové úspěchy slíbeny prémie.

Halový mistr Evropy obdrží od domácího svazu 100.000 korun, stříbrný medailista 70.000, bronz je oceněn na 50 tisíc a ještě za šesté místo získá atlet či atletka 10.000 korun. Osobní trenéři úspěšných atletů si přijdou na třetinové částky.

 

Trio Dvořák, Mužík, Šeberle.

Tomáš Dvořák (vlevo) a Roman Šeberle, dva velcí kamarádi a zároveň i soupeři, na letišti Ruzyně před odletem na HME do Gentu.

Vícebojař Roman Šeberle.

Vícebojař Roman Šeberle v rozhovoru se sportovním redaktorem MF - iDNES Vladimírem Vořechovským.

Česká štafeta na 4×400 metrů: zleva - náhradník Jan Štejfa, Štěpán Tesařík, Jiří Mužík, Karel Bláha a Jan Poděbradský.

Tyče našich skokanů do výšky čekají na transport do Gentu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž