Parkurová jezdkyně Anna Kellnerová v září 2018

Parkurová jezdkyně Anna Kellnerová v září 2018 | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Můj první kůň byl divoch koupený přes internet, vzpomíná Kellnerová

  • 87
Dva týdny před Vánocemi se jí splní sen. Představí se domácímu publiku na unikátním jezdeckém svátku. Anna Kellnerová nebude chybět na Global Champions Prague PlayOffs 2018. Kvalifikovala se s Prague Lions do týmové soutěže, mezi šestnáct nejlepších družstev světové série, parkurové formule jedna.

Až se za dva měsíce na grandiózním vrcholu sezony vydá v pražské O2 areně vstříc překážkám, možná si dcera nejbohatšího Čecha v předvánoční atmosféře vzpomene na dětství. Na to, jak pod stromečkem v devíti letech našla vzkaz, aby se vydala do lesa hledat spadlou kometu.

„Stála u ní krásná kobylka, můj první kůň,“ vybavuje si Kellnerová. Sice se říká darovanému koni na zuby nekoukej, nicméně tehdy by se takový postup patrně vyplatil.

„Rodiče koupili koně přes internet. Nic moc o tom nevěděli, ale zaujalo je, že je u něj napsáno: Ideální pro děti. Jenže kobylka vůbec ideální nebyla. Byla takový blázen, že jsem na ni nikdy nesedla,“ vypráví jednadvacetiletá jezdkyně.

Kolem koní se motala odmala, časem se nadchla pro parkurové skákání a pranic na tom nemohla změnit ani alergie.

„Mám ji nejen na koně, ale také na slámu a seno,“ překvapuje v exkluzivním rozhovoru, který vyjde ve čtvrtečním Magazínu DNES.

Prague PlayOffs

Všechny články k parkurovému svátku na iDNES.cz.

Alergii Kellnerová tlumí prášky, sahá po nich každé ráno. Jen díky tomu může koně občas aspoň vyhřebelcovat. Ač se Kellnerová mohla rozhodnout pro snazší cestu a kvůli alergii se věnovat jinému sportu, své vášně se nevzdala.

Neodradily ji ani pády, kterým se při parkuru jezdci nevyhnou. „Nejhorší to bylo v dětství. Můj kůň Boddie byl docela čert, uměl mě vypéct a já letěla hlavou napřed. Naštěstí jsem z toho nikdy nic vážného neměla, jen otřes mozku, naštípnutou kyčel a pár modřin.“

Zní to skoro paličatě, ostatně taková charakteristika k rodině Kellnerů pasuje dokonale.

„Jdu do všeho hlava nehlava a udělám maximum pro to, aby byl výsledek takový, jaký chci. Neumíme zpomalit a uklidnit se, chceme být s tátou nejlepší ve všem,“ přiznává, že po otci Petrovi zdědila ctižádostivost. Kellner uspěl na poli byznysu, jeho dcera se snaží vyniknout ve sportovním světě. V parkuru, noblesní disciplíně, která má v Česku zlatou olympijskou tradici.

Před 90 lety triumfoval pod pěti kruhy František Ventura, když bývalý hulánský důstojník v Amsterdamu překonal obávaný dvojitý plot zvaný velký oxer a mohl slavit. I Kellnerová sní o olympiádě: „Mým cílem je dostat se do Tokia, kvalifikace začne už příští rok a už nyní se na ni chystáme.“

Závodem v Praze si splním sen, říkala v březnu Kellnerová:

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž