NEJSLAVNĚJŠÍ MOMENT. Liam Treadwell na koni Mon Mome po vítězství ve Velké

NEJSLAVNĚJŠÍ MOMENT. Liam Treadwell na koni Mon Mome po vítězství ve Velké národní. | foto: Profimedia.cz

Před lety ho zesměšnili kvůli zubům. Teď britský žokej zaútočí na Váňu

  • 1
Před lety ho televizní moderátorka BBC zesměšnila poznámkou o jeho zubech. Liam Treadwell se nad ní povznesl. V euforii si užíval opojný pocit vítězství v nejslavnějším dostihu planety, Velké národní. Dosáhne coby druhý žokej v historii v sobotu v Pardubicích - s favorizovaným Trezorem - na triumf i ve Velké pardubické?

Před třemi lety překvapil dostihový svět, na hnědáka jménem Mon Mome byl před startem Velké národní vypsán kurz 100:1. Liam Treadwell na něm před nejslavnějším dostihem světa seděl pouze dvakrát.

Třetí společný "výjezd" a vůbec první Treadwellův start ve Velké národní jim přinesl nečekaný triumf. "Byl to mimořádný zážitek. Dívat se na ty lidi v cíli bylo něco výjimečného," přiznává britský žokej. I jeho matka Lorraine se potěšila. Jelikož na synův triumf vsadila 50 pencí, inkasovala výhru 50 liber...

V cíli však vítěz dostal nečekaný políček, moderátorka BBC jej totiž vyzvala: "Pořádně se na nás zasmějte! Ať vidíme vaše zuby."

Pravda, Treadwell nikdy dokonalým chrupem neoplýval. "Nemá sice nejlepší zuby na světě, ale teď si je může nechat spravit," pronesla k tomu redaktorka se smíchem hloupou poznámku, za kterou sklidila velkou kritiku britské veřejnosti. A žokejovi se posléze omluvila.

Nevšední zážitek však zůstal napořád spokojený se jménem šestadvacetiletého žokeje. "Popravdě, doma mi vítězství ve Velké národní nepomohlo, ale mělo velký ohlas v zahraničí. Byl to mílový krok nahoru zejména v Česku a ve Švédsku," přiznal Treadwell v rozhovoru pro deník The Telegraph.

Žádné další velké triumfy si na konto nepřipsal, loni navíc pět měsíců pauzoval kvůli zranění z fotbalu. Zlomil si kotník...

V sobotu jej čeká premiérový start ve Velké pardubické. Jako šampion Velké národní má před sebou mimořádnou výzvu: po Georgi Williamsonovi se může stát druhým žokejem v historii, který tyto prestižní dostihy vyhrál - po 113 letech... I osminásobný vítěz Josef Váňa označil hnědáka Trezora s britským jezdcem za největší soupeře.

Mimochodem, k Trezorovi se Treadwell dostal přes českého kamaráda ze stájí trenérky Amandy Perettové. "Skamarádili jsme se. Když po návratu domů, kde pracoval jako kovář, slyšel, že trenérka Hana Kabelková hledá žokeje pro Trezora, doporučil mě," popsal své české angažmá.

S Trezorem vyhrál dva kvalifikační dostihy, pardubické závodiště dobře zná, s koněm si ´sedli´. "Je silný. V obou kvalifikačních dostizích po poslední překážce vedl, sprintoval do cíle. Ve Velké pardubické bych se taky rád dostal do role toho, koho budou pronásledovat," netají Treadwell.  

"Je dost dobrý na to, aby vyhrál," přidává anglický žokej. Se širokým úsměvem. Zuby si totiž - nehledě na nepříjemnou televizní epizodu - nechal spravit.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž