Ánand zahájil pražské finále vítězně

Praha - Indický šachista Višvánatán Ánand má na dosah vítězství v Poháru Eurotelu, který se hraje v Praze na Žofíně. V prvním finálovém zápasu totiž dnes bílými figurami porazil Rusa Anatolije Karpova a v druhé partii, která se hraje v neděli, mu stačí remíza. Až do finále se na turnaji hrál rapid šach s limitem 25 minut pro každého hráče na jednu partii. Finále se ale hraje klasickým tempem: dvě hodiny na prvních 40 tahů, dále hodina na dalších 20 tahů a půl hodiny do konce partie pro každého hráče.

Karpov zvolil Ruskou hru a i potom, co se odklonil od partie, která mu zajistila úspěch v semifinále se Španělem Alexejem Širovem, držel s Ánandem krok. Ind ale trpělivě snoval síť, v níž nakonec Rus uvízl.

V jedné chvíli se sice zdálo, že Karpov získává navrch, ale pak vyšlo najevo, jak pečlivě Ánand promyslel útok. V koncovce se Rus sice snažil vzdorovat, porážce však ve své beznadějné situaci zabránit nedokázal. V 59. tahu Karpov vzdal.

V odvetě musí Karpov s bílými figurami zvítězit, jen tak si totiž udrží naději na turnajový vavřín. O jeho držiteli by v takovém případě rozhodly bleskové partie s pětiminutovým limitem.

Výsledek - finále
Ánand (Ind.) - Karpov (Rus.) 1:0.

Anatolij Karpov přemýšlí, jak odpovědět na tah Inda Ánanda.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž