Zápas mezi Českem a Švýcarskem se hrál ve skvělé atmosféře. | foto: Libor Vočadlo - ČAAF

Češi v maďarském pekle neuspěli. Doplatili na zranění quarterbacka

  • 1
Nadějný start podpořený dvěma touchdowny a útočný kolaps po zranění na klíčové pozici. Taková byla pro Čechy premiéra Poháru tří národů amerického fotbalu. Turnaj ovládli Maďaři, kteří si v Budapešti s hostujícím týmem poradili 23:15.

Češi vedení německým koučem Sebastianem Fandertem odcestovali na finálový zápas s ambicí získat trofej v nově vytvořené soutěži. V té kromě Maďarska a Česka hrálo také Slovensko. 

Na stadion v Budapešti si našlo cestu téměř pět tisíc fanoušků a atmosféra poměry amerického fotbalu v Evropě byla až elektrizující.

„Byli tady úžasní fanoušci, prostředí bylo fantastický, zázemí také. Herně jsem si to užil, ale nejsem úplně spokojený s vlastním výkonem,” řekl po utkání linebacker českého týmu Karel Augusta.

Právě on v čele české obrany vedl hosty k slušnému výkonu. Hned úvodní útok Maďarska zastavil spoluhráč Svoboda zachycením přihrávky. Turnovery, jak se říká útočným ztrátám míče, hrály v zápase klíčovou roli. „Když obrana získá víc než tři míče za zápas, tak většinou vyhraje. My bohužel ukořistili pouze jeden a Maďaři čtyři,“ označil hlavní příčinu prohry lídr obrany.

Jako první si připsali body Maďaři. Quarterback domácích našel dlouhou přihrávkou svého spoluhráče, který otevřel skóre na 7:0. Češi dokázali rychle odpovědět. Quarterback Jan Bláha hledal volné spoluhráče, až nakonec místo přihrávky zvolil běh. Ten zakončil až v endzóně a Češi skóre vyrovnali.

Quarterback Jan Bláha vedl český tým za vítězstvím, ale po jeho zranění útok hostů zkolaboval.

Obrana i nadále dokázala držet Maďary daleko od endzóny. Naopak úřadoval český útok a Jan Dunovský si připsal touchdown, kterým poslal tým do vedení 15:7. Radost z touchdownu o několik minut vystřídal pocit zmaru.

Ztráta nenahraditelného

Klíčovou situací celého zápasu bylo zranění českého quarterbacka. Talentovaný Bláha se snažil vykličkovat z tlaku obrany Maďarska a nešťastně si zranil koleno. Do zápasu již nezasáhl a jeho post převzal quarterback Pavel Mráz. Pod jeho taktovkou měl český útok problém, i kvůli chybám v ofenzivní lajně, se hodně trápil.

Naopak maďarskému týmu se začalo dařit prostupovat českou obranou. Zlepšená hra jejich útoku a ztráty míčů toho na druhé straně vedly k bodovému zisku domácích. A 16bodovou šňůrou dokázali odskočit trápícímu se soupeři.

Naopak Češi recept na maďarskou obranu už nenašli a ve finále podlehli 15:23.

“Obrana bojovala, special týmy hrály dobře, ale nakonec to nestačilo,” hodnotil jednotlivé fáze hry hlavní trenér českého týmu Sebastian Fandert, jenž převzal tým v letošní sezoně. I přes prohru výběr složený převážně z domácí Bitters ligy, který se zároveň stále vyrovnává s odchodem dlouholeté opory Jana Dundáčka, ukázal v zápasech se Slovenskem i Maďarskem slušný příslib do budoucna.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž