Rasisto Grudene, tohle nesmíš! Deset let starý mail stál kouče místo

  14:58
Během září dovedl Las Vegas Raiders k nejlepšímu startu do sezony NFL za dlouhá léta, o pár týdnů ale Jon Gruden složil funkci. Kouč amerických fotbalistů z nevadské pouště doplatil na zveřejnění deset let starých mailů, v nichž bylo jeho vyjadřování shledáno za rasistické. A rázem je vyvrhelem.
Jon Gruden, hlavní trenér Las Vegas Raiders, se snaží usměrnit své hráče.

Jon Gruden, hlavní trenér Las Vegas Raiders, se snaží usměrnit své hráče. | foto: AP

Za posledních osmnáct let proklouzli Raiders do play off pouze jedinkrát, v roce 2016 klub tehdy ještě sídlící v Oaklandu prošel do úvodního kola. Letos měl černostříbrný celek docela slušnou šanci, aby minimálně obdobný úspěch zopakoval.

Tým kolem quarterbacka Dereka Carra vyhrál úvodní tři zápasy a měl našlápnuto skvěle. Vlastně dost nad očekávání.

Jenže ve čtvrtém týdnu přišla porážka s Los Angeles Chargers a pohádka začala nabírat pořádně hořký konec. A o výsledku teď není řeč.

Gruden se se svým mužstvem chystal na víkendový zápas proti Chicagu. Psal se pátek 8. října, už bylo k večeru, když se na serveru Wall Street Journal objevil článek, který vítězi Super Bowlu z roku 2002 zničil pověst a dost možná i trenérskou kariéru.

„Jon Gruden použil v emailu z roku 2011 rasistickou metaforu k popisu šéfa hráčské asociace DeMaurice Smithe,“ hlásal titulek onoho textu.

A začal kolotoč.

O dva dny později Raiders prohrávají s Chicagem, na pozápasové tiskové konferenci se Gruden v rychlosti vyjádří ke svému problému a následného pondělního večera rezignuje na pozici hlavního kouče lasvegaského týmu.

Rty jako pneumatiky

Trvalo to už čtyři měsíce. Přestože sezona NFL v roce 2011 ještě nezačala, jelo se ve výlukovém módu. Hráčská asociace se nebyla s ligou schopná dohodnout na podmínkách nové kolektivní smlouvy a zdálo se, že ročník vůbec nezačne.

Pohroma byla blízko.

Gruden si tehdy dával pauzu od trénování, od konce jeho posledního angažmá v Tampa Bay uběhly už tři roky, a velice slušně si přivydělával jako komentátor televizní stanice ESPN.

Jenže ani v této pozici nebyl spokojený s tím, co se v lize děje. Svému dobrému známému Bruci Allenovi, v té době prezidentu Washington Redskins, napsal rozzuřený email. A právě tato zpráva se nyní dostala na veřejnost.

Pohled na stadion Allegiant Stadium, domov fotbalistů Las Vegas Raiders

Která věta konkrétně spustila lavinu, jež udělala z Grudena padoucha? „Hlupák Smith má rty jako pneumatiky michelin,“ naťukal úspěšný kouč do svého mailu.

Odkazoval na DeMaurice Smithe, černošského výkonného ředitele NFLPA čili asociace, která se stará o práva hráčů. Velké rty jsou však v Americe brány jako rasistický stereotyp, který má ukazovat na horší postavení mužů tmavé pleti ve společnosti.

Výlukový stav skončil čtyři dny po odeslání zprávy, Grudenova trenérská kariéra zřejmě napsala svou poslední kapitolu jen tři dny po jejím zveřejnění.

Rasistické kódy za zády

První Grudenova reakce na informaci o obsahu mailu byla lehce vyhýbavá. Pronesl, že si na nic takového nevzpomíná, ale pokud skutečně cosi podobného napsal, tak přebere za své činy plnou zodpovědnost.

Následně se pokusil Smithe kontaktovat a omluvit se, ale neúspěšně. Shromáždil tedy své hráče a zatím bez pozornosti médií jim oznámil, že kauza zřejmě velice brzy vyplave na povrch.

„Tenkrát jsem se na DeMaurice díval jako na zloducha. Byl jsem opravdu naštvaný, že situace směřovala k výluce. Cítil jsem, že (Smithův předchůdce) Gene Upshaw by něco takového nedopustil,“ vysvětloval Gruden.

Že by na obsah mailu měla vliv Smithova barva pleti, důrazně odmítl.

DeMaurice Smith

Výkonný ředitel NFLPA o Grudenově mailu:

„Na takovou práci musí mít černoch v korporátní Americe hroší kůži. Dobře víte, že říkají rasistické věci za vašimi zády, dokonce užívají i jednoduché kódy. Vychází to celé z toho, že s nimi sedím u jednoho stolu. Oni přitom mají pocit, že tam někdo, kdo vypadá jako já, nepatří. Moc mě mrzí, že moje rodina musí něco takového sledovat."

„Když o někom vím, že lže, tak o něm říkám, že má gumové rty. Zašel jsem až moc daleko, když jsem Smithovy rty nazval pneumatikami. Nikdy jsem v sobě ale neměl ani špetku rasismu, jen jsem byl naštvaný, což jsem využil velice špatným způsobem k urážce,“ líčil přesvědčeně.

Jenže současná Amerika podobné přešlapy, ač třeba nechtěné, neodpouští. A tak se rázem objevila další hromada chyb, které Gruden ve své dřívější mailové korespondenci udělal.

Najednou byl pro ligu, bývalé hráče a Spojené státy veřejným nepřítelem číslo jedna.

„Email od Jona Grudena očerňující DeMaurice Smithe je otřesný, odporný a zcela v rozporu s hodnotami NFL,“ znělo tiskové prohlášení od vedení ligy.

To vše ještě předtím, než v pondělí 11. října zveřejnily listy The New York Times další útržky z Grudenova vyjadřování. Údajně si měl stěžovat na příchod ženských rozhodčích do ligy, požadovat vyhození bývalého hráče Erika Reida z ligy za pokleknutí při hymně a nadávat na draftování homosexuálních amerických fotbalistů. Přitom Raiders mají na soupisce Carla Nassiba, prvního přiznaného gaye napříč ligou.

„Miluju Raiders a nechci zde způsobovat rozruch. Omlouvám se, nikdy nebylo mým úmyslem někomu ublížit,“ kál se Gruden během své rezignace.

V Tampě už tě nechceme

Grudenovi se podpory nedostalo. Američtí novináři jej odsoudili okamžitě a třeba Aaron Rodgers, quarterback Green Bay Packers, se nebál ani ostřejších slov. „Takové názory nemají v tomhle sportu místo. Něco takového je pro mě naprosto nepřijatelné,“ vzkázal za použití přirovnání, které v angličtině souvisí s letícím výkalem.

Dokonce i Tampa Bay Buccaneers, kterou jako trenér dovedl v roce 2002 až k celkovému prvenství, jej vykázala ze svého „Kruhu cti“, kam řadí největší osobnosti své historie. „Uznáváme, co Jon Gruden dokázal na hřišti, ale jeho chování jde proti základním hodnotám naší organizace. Gruden už není členem Kruhu cti,“ stálo v oficiálním prohlášení úřadujících šampionů.

Zvláště od Tampy je takový krok nečekaný a drobet pokrytecký, neboť Buccaneers zaměstnávají Antonia Browna. Nyní třiatřicetiletý hvězdný wide receiver před třemi lety málem zabil dvouleté dítě nábytkem vyhozeným ze čtrnáctého patra, byl několikrát obviněný ze znásilnění a zatčený za krádež vozidla.

Antonio Brown během tréninku v týmu Oakland Raiders

„Tampa Bay už roky usiluje o změny ve vnímání rasových problémů a o genderovou rovnost,“ pokračovalo prohlášení.

Brown zdaleka není jediným hříšníkem. Buccaneers nedávno podepsali cornerbacka Richarda Shermana, který byl v září zadržený za neoprávněné vniknutí a podezřelý z domácího násilí. V „kruhu cti“ Tampa Bay naleznete například bývalého obránce Warrena Sappa, jenž byl zatčený pro podezření z provozování prostituce a napadení a dříve byl vyšetřovaný kvůli domácímu násilí, což ho mimo jiné stálo místo experta pro NFL Network.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Krejčí si proti Lakers zvedl střelecký rekord, výhru mají James a spol.

19. března 2024  7:14

Aktualizujeme Vít Krejčí si jedenácti body vytvořil sezonní maximum v NBA, s Atlantou ale podlehl v hale...

Gól jako omluva. Daňo trnul na trestné, pak si oddechl: Chalani skvěle bránili

19. března 2024  6:56

Dvě minuty trnul na trestné lavici, kde si odpykával trest za hákování. Třinecký útočník Marko Daňo...

Pro svoje lidi vše. Kdo je obžalovaný šéf českých lyžařů Trávníček

19. března 2024  5:58

Coby sportovní manažer a předseda představenstva společnosti Sport Invest Marketing David Trávníček...

Součkův rok na houpačce. Saúdská Arábie? Radši Slavia. Vyhlíží novou repre i Haalanda

19. března 2024  3:03

Už žádná děkovná zdravice přes mobil. Tomáš Souček převzal své třetí ocenění pro Fotbalistu roku...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...