Randall Cobb (18) z Dallas Cowboys stažený k zemi  Jonathanem Jonesem (31) z...

Randall Cobb (18) z Dallas Cowboys stažený k zemi Jonathanem Jonesem (31) z New England Patriots | foto: Greg M. Cooper-USA TODAY SportsReuters

Maraton fotbalu, 50 milionů krocanů i velké nákupy. Američané slaví

  • 0
Američané milují své svátky a dokáží je náležitě oslavit. Den díkůvzdání pak patří mezi ty nejoblíbenější a vždy při něm platí spojení jídla, rodinných okamžiků a amerického fotbalu.

Američané tráví prodloužený víkend v kruhu rodiny, se kterou se nevidí klidně celý rok. Na stole neustále výborné jídlo v čele s krocanem. Ten na Den díkůvzdání být musí. Dle údajů spořádají Američané téměř 50 milionů krocanů. A v televizi nesmí chybět nejpopulárnější sport v zámoří, americký fotbal.

Budování tradice

První zápasy amerického fotbalu na Den díkůvzdání se hrály už v roce 1876, ale opravdovou tradici, která drží dodnes, nastolili Detroit Lions v roce 1934. Lions od té doby hrají pravidelně domácí zápas přímo ve čtvrtek na tento svátek.

Podobně jsou na tom také Dallas Cowboys. Jeden z nejpopulárnějších týmů NFL je ve sváteční den lákadlem i pro diváky, kteří pravidelně NFL nesledují. Experiment, kdy v sedmdesátých letech St. Louis Rams nahradili Cowboys, nevyšel. „Chcete zápas na Den díkůvzdání zpět?“ ptal se tehdejší komisař NFL Pete Rozelle. Generální manažer Cowboys Tex Schramm měl jasno. „Pouze pokud to bude trvale. Chceme budovat tradici.“

Fanoušek Dallas Cowboys během zápasu s New England Patriots

A tak si Lions a Cowboys každý rok drží tradici domácích zápasů. Bez ohledu na formu. Nadcházející kolo přinese mnohem zajímavější duel - očekávanou bitvu San Francisca s Baltimorem.

Tradice je ale tradice.

Lions hostí vždy domácí zápas od 18:30 středoevropského času. Cowboys pak začínají ve 22:30. Tentokrát změří Lions síly s Chicago Bears, kteří jsou také zvyklí hrát ve sváteční termín. Cowboys letos narazí na méně tradičního soupeře: Buffalo Bills okusí atmosféru svátečního zápasu.

A aby fanoušci NFL neměli amerického fotbalu na svátek málo, od roku 2006 přidala NFL třetí zápas, který se hraje v noci ze čtvrtka na pátek. Letos tento zápas obstarají divizní rivalové New Orleans Saints a Atlanta Falcons.

Obří sledovanost a nákupy

NFL se může těšit na vysokou sledovanost. Zápasy na Den díkůvzdání totiž přitahují nejvíce fanoušků hned po finálovém Super Bowlu. Loni se na trojici svátečních zápasů dívalo dohromady více než 76 milionů Američanů.

Roztleskávačka Washington Redskins během zápasu s Detroit Lions

Nevadí, že nepůjde o největší šlágry víkendu. Lions, Bears ani Falcons neprožívají nejlepší sezonu. Liga i fanoušci přesto mají čtvrtý čtvrtek v listopadu zakroužkovaný dlouho dopředu. Krocan, fotbal a rodina. To se v Americe nikdy nepřejí.

A nezapomínají ani na Černý pátek. Symbol nákupní horečky, který je ve Spojených státech již neodlučitelnou součástí svátečního víkendu. Pro obchody je to jeden ze stěžejních dní v roce. Některé otevírají v brzkých ranních hodinách a těší se na nápor zákazníků, kteří se perou o zboží ve slevě. Národní maloobchodní federace uvádí, že v loňském roce nakupovalo přes víkend na svátek Díkůvzdání 164 milionů Američanů. Černý pátek je v Americe neoficiálním zahájením vánočních nákupů. Největší počet Američanů však ale najdete na tento svátek u televizorů při sledování NFL.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž