Momentka z Czech Bowlu

Momentka z Czech Bowlu | foto: Martin Tajč

Lions jsou zpět, start ligy v televizi. Nejlepší dva týmy rovnou do Czech Bowlu

  • 0
Americký fotbal se vrací na české trávníky. Kittfort liga odstartuje televizním zápasem 10. července. O postup do finálového Czech Bowlu bude bojovat pět týmů, a to včetně posledních mistrů Prague Lions, kteří do loňského nedohraného ročníku nenastoupili.

Pět týmů, tři favoriti a jen dvě postupová místa ze základní části. To jsou základní parametry 28. ročníku nejvyšší ligy. Podle papírových předpokladů by se o účast v Czech Bowlu měli rvát Prague Lions, Ostrava Steelers a Vysočina Gladiators.

„Kittfort liga sice nemá obvyklý počet osmi účastníků, což na druhou stranu zvyšuje atraktivitu zápasů základní části. Každý zápas bude důležitý v postupových scénářích a máme tu tři velmi ambiciózní týmy,“ vysvětlil PR manažer České asociace amerického fotbalu Radim Kroulík.

Lions hlavním favoritem

Hned v úvodním kole se Lions a Steelers představí v repríze posledního Czech Bowlu z roku 2019. Od té doby urazily týmy velmi rozdílnou cestu. Lions se kvůli koronaviru do loňského ročníku nepřihlásili a čeká je tak první soutěžní zápas po více než 700 dnech. I tak bude poslední mistr hlavním favoritem.

Lions i v této sezoně povede dlouholetý hlavní trenér Zach Harrod a trenérský tým opět doplní ze zámoří Dan Disch, který u Lions působil v mistrovské sezoně 2019. Klíčovou pozici quarterbacka bude letos zastávat Shazzon Mumphrey. Jeho cíl do letošní sezony je jasný. „Chci pomoct k obhajobě titulu,“ hlásí Mumphrey před startem Kittfort ligy.

Očekávání od Mumphreyho jsou vysoká. Jeho předchůdce Michael Hayes překonal počet naházených touchdownů v základní části a dovedl Lions po 13 letech čekání k titulu.

Suverén z Vysočiny

V loňské sezoně prošla Vysočina Gladiators základní částí bez prohry. Jejich šanci na titul utnul koronavirus, kvůli kterému se nestihlo odehrát říjnové play off. Loňský tým byl v obraně výrazně posílen hráči Prague Black Panthers, kteří se nezapojili do své soutěže v Rakousku. Minimálně na začátku sezony, kdy se Kittfort liga a rakouská AFL překrývá, tak budou Gladiators chybět loňské opory jako Karel Augusta, Tomáš Svoboda nebo Jakub Smutný.

I tak mají Gladiators nejvyšší ambice. V roce 2019 byl tým v nejvyšší lize poprvé a narazil až v semifinále na Lions. Od té doby se tým výrazně posunul a i bez pražských opor by měl hrát velkou roli v boji o postup do Czech Bowlu.

Hlavní oporou Gladiators by měl být útok, kterému bude velet quarterback Clark Hazlett. „Clark je zkušený quarterback, který má zkušenosti s evropskou úrovní. Je to člověk s pozitivním myšlením, který dokáže k fotbalu přistupovat profesionálně a zároveň se jím dobře bavit,“ představil svého quarterbacka hlavní trenér Gladiators Ondřej Paulus.

Otazník tak před začátkem sezony visí především v obraně. V roce 2019 byli Gladiators na posledním místě ligy ve statistice passové obrany.

Věčně druzí Steelers?

Třikrát v řadě byla Ostrava Steelers v Czech Bowlu a třikrát z toho bylo druhé místo. Na titul tak Ostrava od roku 1997 stále čeká. Hlavním útočným tahounem týmu byl Dominik Dvorský, který v loňské sezoně ovládl anketu o Hráče roku. Nyní se budou muset Steelers obejít bez Dvorského.

To navíc není jediná ztráta na soupisce. Kariéru ukončil linebacker Adam Synáček, který byl jedním z hlavních strůjců vzestupu Steelers zpět na vrchol.

Steelers by se I nadále měli prezentovat především běhovou hrou. Dvorského nahradí Jakub Březina a quarterbackem je nově Quevin Redding, který loni v dresu plzeňských Patriots hrozil také svými běhy.

Alligators a Mammoths nejsou do počtu

V loňské sezoně Přerov Mammoths ukázali, že v nejvyšší lize nejsou jen do počtu. V úvodním kole dokázali porazit Ostrava Steelers. Také Brno Alligators dokáže své soupeře potrápit a ve svých řadách mají zkušené hráče.

Kittfort liga začne 10. července a dva nejlepší týmy základní části postoupí do Czech Bowlu, který je naplánován na druhý zářijový víkend.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž