Boxer Zdeněk si v sobotu poprvé vyzkouší, jaké je to nastupovat do ringu bez přilby.

Boxer Zdeněk si v sobotu poprvé vyzkouší, jaké je to nastupovat do ringu bez přilby. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Amatérští boxeři odkládají přilby, v sobotu poprvé i v Česku

  • 1
Čeští amatérští boxeři si v sobotu poprvé otestují, jaké je to boxovat podle nových pravidel Mezinárodní asociace amatérského boxu (AIBA). Od prvního kola extraligy, kterou v pražském hotelu Olšanka odstartuje souboj domácího BC Bigboard a Chimery Plzeň, budou v ringu boxovat bez ochranných přileb, podobně jako profesionálové.

Novinku hned na začátku okusí i nejlepší český amatérský boxer současnosti Zdeněk Chládek. Změněn byl i systém bodování, který bude také podobný jako u profesionálů. O poraženém a vítězi bude rozhodnuto na základě sečtení bodovacích lístků od třech rozhodčích z celkových pěti.

Zápasy navíc již nemohou skončit nerozhodně. Ve váhových kategorií nad 69 kg budou boxeři nově používat těžší rukavice, dvanáctiuncové místo dosavadních desetiuncových. Nejvýraznější úpravou pravidel je ale zrušení přileb v zápasech mužů. Ruší se tím důležitý rozlišovací znak mezi profesionály a amatéry.

Junioři a ženy ale budou přilby používat i nadále. "Uvidíme, jaké to bude. Na tréninku helmu normálně používám. Tak ji prostě sundám a půjdu na to," řekl Chládek. Bez ochrany hlavy bude boxovat i na říjnovém mistrovství světa v Kazachstánu. Změna v pravidlech má box zatraktivnit a přiblížit amatéry k profesionálům.

Český boxer Zdeněk Chládek při Velké ceně Ústí nad Labem
Boxer Zdeněk Chládek

I v amatérském ringu jsou ochranné přilby minulostí...

Vedení AIBA se totiž snaží dojednat start profesionálů na olympijských hrách 2016 v Riu de Janeiro. "Určitě to dodá boxu na atraktivitě a je to krok správným směrem. Řekl bych ale, že měl přijít dříve. Lidi uvidí tvrdší údery, ale i více zranění," upozornil nejlepší český profesionál Lukáš Konečný.

Právě větší pravděpodobnost zranění bude podle všeho negativem nových pravidel. Helmy totiž boxery chránily například při srážkách hlavou. "Potíže s tím mohou být hlavně při turnajích. I po malých zraněních, po klasických ťukancích, nebudeš moct pokračovat v dalším kole," přiznal dvojnásobný bronzový medailista z amatérského mistrovství světa Konečný.

To si dobře uvědomuje i Chládek. "Asi to bude problém. Já navíc například od listopadu do prosince boxuju každý týden ligové zápasy u nás nebo v Německu," řekl Chládek. Profesionálové mají na zotavení mezi zápasy mnohem víc času.

Odložení přileb může být podle podle některých lékařů problém i s ohledem na zdraví. Například neurochirurg z Nemocnice Na Homolce Jan Klener poukázal na fakt, že po častých ranách dochází k velmi drobnému krvácení a porušení bílé mozkové hmoty. "Některé práce ukazují, že poškození mozku není tak výrazné, ale naprostá většina prací potvrzuje, že dochází k chronickému poškození mozku - jednak jsou to drobná ložisková poškození, jednak poranění větší oblasti mozku, zejména bílé mozkové hmoty," řekl Klener.

Podle bývalého lékaře boxerské reprezentace Jiřího Madara, který byl i členem zdravotní komise AIBA, není velký rozdíl v boxu s přilbou a bez ní. "Asi nejpodrobněji se tomu věnovala německá studie ještě před rokem 1989. Pokud ji stručně shrnu do laického hodnocení, tak hlavním aspektem pro zranění na hlavě je trénovanost a schopnost tlumit úder ústupem. Rozdíl v poranění u profesionálů a amatérů boxujících s helmou nebyl výrazný," řekl Madar. I podle této studie je ale u začátečníků helma nutná.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž