Ruský čtyřbob ve složení Alexander Zubkov, Alexey Negodajlo, Dmitry Truněnkov a...

Ruský čtyřbob ve složení Alexander Zubkov, Alexey Negodajlo, Dmitry Truněnkov a Alexej Vojvoda na trati třetí olympijské jízdy v Sanki Sliding Centre. (23. února 2014) | foto: AP

Zubkov byl znovu zvolen do čela ruské federace bobistů

  • 2
Bývalý ruský bobista Alexandr Zubkov obhájil pozici předsedy národního svazu bobistů a skeletonistů. Třiačtyřicetiletý někdejší mistr světa, jenž po dopingovém skandálu přišel o dvě zlaté medaile z olympijských her v Soči, byl zvolen na druhé funkční období.

Zubkov, jenž v roce 2016 vystřídal Georgije Bedžamova, odvolaného kvůli korupci, neměl ve volbách protikandidáta. Jeho oba rivalové Anatolij Pegov a bývalý trenér Oleg Sokolov před volbami na protest proti údajně nelegálním podmínkám hlasování odstoupili.

Zubkov patřil před OH v Soči podle informací bývalého šéfa moskevské antidopingové laboratoře Grigorije Rodčenkova mezi sportovce zapojené do státem podporovaného dopingového programu. Se dvěma jeho vzorky bylo podle vyšetřování Mezinárodního olympijského výboru manipulováno a v laboratoři v Soči byly vyměněny za „čisté“.

Zubkov obvinění vždy popíral, jeho diskvalifikaci z OH 2014 ale potvrdila i mezinárodní arbitráž CAS v Lausanne. Proti jejímu verdiktu už Zubkov dál bojovat nebude.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž