Alexander Choupenitch

Alexander Choupenitch | foto: Marie Stránská, MAFRA

Šermíř Choupenitch porazil v Paříži světovou jedničku a skončil osmý

  • 1
Fleretista Alexander Choupenitch si osmým místem na turnaji v Paříži vylepšil sezonní maximum ve Světovém poháru. V osmifinále český šermíř porazil světovou jedničku Itala Alessia Foconiho, následně ale podlehl pozdějšímu vítězi Američanovi Nicku Itkinovi 13:15.

„V první řadě jsem vůbec rád, že jsem do turnaje nastoupil, protože jsem dva dny zpátky měl střevní potíže. Zvracel jsem, měl zimnici, v podstatě jsem nejedl dva dny a ztratil strašně moc energie. Nebylo to ideální a byl jsem rád, že jsem postoupil z kvalifikace a šermoval,“ uvedl Choupenitch v nahrávce pro média.

Před Foconim český šermíř vyřadil bronzového olympijského medailistu z Ria Timura Safina z Ruska, kterého zdolal 15:12 a porazil ho poprvé v kariéře. V druhém kole si poradil s domácím Vincentem Simonem 15:11. 

„Po šermířské stránce jsme hodně spokojený, porazil jsem dobré šermíře. Foconi tady dvakrát v řadě vyhrál, nedávno vyhrál turnaj v Tokiu a je úžasné, že se mi ho podařilo porazit,“ těšilo Choupenitche.

Proti Itkinovi nastoupil jen 15 minut po souboji s Foconim. „Nástup jsem měl špatný, do zápasu jsem se vrátil a do konce byl napínavý. Mrzí mě to, ale jde se dál a čtvrtfinále tady je úžasný výsledek. Věřím, že příště medaile padne,“ řekl pětadvacátý fleretista světového žebříčku. „Jsem strašně rád, že to je tady, protože každý šermíř řekne, že nejhezčí turnaj je v Paříži.“

Pětadvacetiletý Choupenitch vstoupil do sezony 26. místem v Bonnu, v prosinci byl v Tokiu třináctý. Jeho nejlepším výsledkem v SP je druhá příčka v La Coruni v roce 2014.

Druhý český zástupce Marek Totušek těsně prohrál ve finále eliminace a obsadil 94. místo.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž