PŘEHNAL JSEM TO Adrian Lewis, dvojnásobný mistr světa v šipkách z let 2011 a...

PŘEHNAL JSEM TO Adrian Lewis, dvojnásobný mistr světa v šipkách z let 2011 a 2012, byl za incident při zápase potrestán pokutou 3 tisíce liber a zastavením činnosti na tři měsíce. | foto: Profimedia.cz

Šipkařský hromotluk napadl soupeře. Platí 85 tisíc a je v podmínce

  • 27
Téměř dva metry, hodně přes sto kilo, šel z něj strach... Naštvaný Adrian Lewis, dvojnásobný mistr světa v šipkách, při zápase důrazně hrozil a poté i lehce napadl protivníka. Následoval tvrdý trest: v přepočtu 85 tisíc korun pokuty a zastavení činnosti na tři měsíce s podmínečným odkladem na půl roku. Co se vlastně stalo?

Byl to v podstatě tuctový šipkařský zápas, ve víkendovém čtvrtfinále ve Wiganu v jedné z několika kvalifikací na UK Open.

Třiatřicetiletý hromotluk se dostal do konfliktu se španělským šipkařem Josém Justiciou. Nepohodli se v osmém legu kvůli nedodržení „diskrétní zóny“ při odhodu.

Devětadvacetiletý Justicia, který není příliš známým hráčem a mezi profesionály vstoupil teprve před měsícem, poukázal, že soupeř stojí příliš blízko. Lewis se divil. „Co si to dovoluješ,“ jako by mu říkal.

Justicia rozhořčení Lewise nechápal, když poškozeným se mohl cítit vlastně on, a usmíval se. Nebo se mu vysmíval?

„Snažíš se mě nas..t, ti říkám,“ zvolal Lewis a situaci vyhrotil gestem s nataženou rukou a před obličejem mu šermoval ukazováčkem. Poté ho zastavil, strčil do něj a klel.

Když o chvíli později Lewis v rozhodujícím jedenáctém legu zavřel double 7 a zvítězil, místo podání ruky svůj hněv stupňoval.

„Nesnaž se mě nas..t, říkám ti to znova.“ A hrnul se k soupeři. Těsně před tím, než se oba střetli, zasáhli pořadatelé a „násilím“ Lewise odvedli.

O čtyři dny později si od vedení Profesionální šipkařské federace (PDC) vyslechl trest. Musí zaplatit pokutu tři tisíce liber, v přepočtu přibližně 85 tisíc korun, a tři měsíce se nesmí zúčastnit žádného turnaje s odkladem na půl roku.

„Hluboce lituju, že jsem se neovládl, že jsem dal najevo frustraci, když jsem cítil, že se mě soupeř snaží vyprovokovat,“ reagoval Lewis ve čtvrtek po vynesení verdiktu.

„Uvědomuju si, že jsem měl na jeho chování upozornit rozhodčí a ne se s ním pouštět do konfliktu. Rád bych se omluvil vedení federace, sponzorům, fanouškům, mému manažerovi a v neposlední řadě své rodině. A děkuji všem za povzbudivé vzkazy, které jsem dostal od lidí z celého světa.“

Lewis byl v nedávné době považován za jeden z největších šipkařských talentů, už v pětadvaceti se stal mistrem světa. O rok později v lednu 2012 titul obhájil, na turnajích vydělával statisíce. Byl celebritou.

Jenže v posledních dvou letech už tak kvalitní výkony nepodával, velký turnaj vyhrál naposled v roce 2015. Po posledních neúspěších klesl až na dvacáté místo žebříčku Order of Merit, přitom dlouho patřil do první pětky. A kvůli trestu bude pozice ztrácet dál.

„Bohužel, stalo se. Chci všechno hodit za hlavu a soustředit na hru, kterou miluju. Na návrat mezi nejlepší,“ vzkázal Lewis.

Už to může být na UK Open, považovaného za tzv šipkařský FA Cup, čili nejstarší fotbalovou soutěž planety, populární Anglický pohár. Turnaj se koná v březnu.

08.února 2018 v 13:06, příspěvek archivován: 08.února 2018 v 13:35

BREAKING NEWS! Adrian Lewis has received a three month suspension from competing (which is suspended for six months) and has also been fined £3,000. Personally I think Lewis has been very lucky, his suspension should be much more in my opinion! Let’s hear your opinions? https://t.co/CDVjs5cepy

Nebylo to poprvé, co se Lewis nepohodl s protihráčem. Snad se všemi z absolutní špičky měl jednou konflikt, byť to byly to spíš drobné neškodné hádky. S Jamesem Wadem, Peterem Wrightem, Gary Andersonem, Michaelem van Gerwenem či Kimem Huybrechtsem.

Tentokrát se to nestalo na velkém pódiu významného turnaje, který přenášela televize přímým přenosem a sledovaly ho tisíce diváků v sále a miliony na obrazovkách. Ale při kvalifikaci mimo okázalou scénu.

Šipky, tzv. darts, jsou v posledních letech dynamicky se rozvíjejícím sportovním odvětvím. Na turnajích se zvyšují odměny, zápasy přenášejí televize do celého světa. Například letošní vítěz mistrovství světa Rob Cross bral za triumf v přepočtu téměř 12 milionů korun.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: šipka, FA Cup, LEGO