Adam Ondra

Adam Ondra | foto: iDNES.cz

Ondra má další medaili, zůstal mistrem světa v lezení na obtížnost

  • 3
Adam Ondra obhájil titul mistra světa ve sportovním lezení na obtížnost. V Paříži přidal druhou medaili k sobotnímu stříbru v boulderingu. Ze světových šampionátů má český lezec už osm cenných kovů, z toho tři zlaté.

Na druhém místě dnes skončil Rakušan Jakob Schubert, třetí místo obsadil Francouz Gautier Supper. Sportovní lezení se v roce 2020 v Tokiu poprvé představí na olympijských hrách.

Ondra předváděl ve francouzské metropoli skvělé výkony. Nejlepší byl ve své kvalifikační skupině v lezení na obtížnost, vyhrál i semifinále. V boji o medaili se jako jediný dostal až k poslednímu chytu finálové cesty.

Ze zisku titulu se radoval už v průběhu své finálové cesty, když přelezl poslední klíčový a velmi náročný krok těsně pod vrcholem. Zbytek už zvládl s přehledem. „Cítil jsem se tady dobře. Připravil jsem se dobře mentálně, je neuvěřitelné dosáhnout na top ve finále mistrovství světa,“ uvedl.

V sobotním finále v boulderingu, kde rovněž obhajoval titul, ho porazil pouze Japonec Tomoa Narasaki. „Trénoval jsem hodně, abych tady uspěl. Při sobotním závodu jsem si dával za cíl moc neplýtvat silami,“ řekl v rozhovoru pro mezinárodní lezeckou federaci.

Třiadvacetiletý rodák z Brna získal z MS v lezení na obtížnost už pátou medaili. Kromě dvou titulů má také stříbro z roku 2009 a dva bronzy z let 2011 a 2012.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž