Reportáž skončila

Schladming (Rak.) - Závod Světového poháru ve sjezdovém lyžování, start: 11. 1. 2022 18:00

Výsledky prvního kola:

1. Petra Vlhová (SVK) 45.28
2. Lena Duerrová (GER) +0.27
3. Wendy Holdenerová (SUI) +0.35
3. Ali Nullmeyerová (CAN) +0.35
5. Mikaela Shiffrinová (USA) +0.42
6. Paula Moltzanová (USA) +0.47
7. Camille Rastová (SUI) +0.75
8. Katharina Liensbergerová (AUT) +0.79
9. Mina Fürst Holtmannová (NOR) +1.02
10. Emma Aicherová (GER) +1.04
11. Marie-Therese Sporerová (AUT) +1.08
12. Leona Popovićová (CRO) +1.14
13. Charlotta Säfvenbergová (SWE) +1.23
14. Chiara Mairová (AUT) +1.24
14. Rosa Pohjolainenová (FIN) +1.24
16. Sara Hectorová (SWE) +1.30
16. Charlie Guestová (GBR) +1.30
18. Amelia Smartová (CAN) +1.33
19. Erin Mielzynská (CAN) +1.44
20. Ana Buciková (SLO) +1.45
21. Anna Gulliová (ITA) +1.55
22. Katharina Huberová (AUT) +1.60
23. Nastasia Noensová (FRA) +1.63
24. Maria Therese Tvibergová (NOR) +1.64
25. Laurence St. Germainová (CAN) +1.71
26. Aline Daniothová (SUI) +1.79
27. Marija Škanovová (BLR) +1.80
28. Nina O'Brienová (USA) +1.87
29. Asa Andová (JPN) +1.99
30. Martina Dubovská (CZE) +2.00

...

44. Gabriela Capová (CZE)

První kolo slalomu jednoznačně sedělo nejvíce favoritkám, což se tedy pochopitelně očekávalo. Nejlepší výchozí pozici do druhého kola má vedoucí žena slalomu Petra Vlhová, která jako první započala a též i takto dokončila. Druhá skončila Lena Duerrová, jenž si po dvou měsících opět říká o pódiové umístění. Na prozatímní bronzové pozici skončila Švýcarka Wendy Holdenerová, která kdyby se bývala byla vyvaroval chyb, tak by možná skončila na první pozici.

Češkám se závod příliš nepovedl. Martina Dubovská se sice kvalifikovala do další fáze, ovšem až z poslední třicáté pozice a za hodinu tedy vjede na trať jako první. Gabriela Capová bohužel předvedla svůj průměrný výkon stačící až na čtyřiačtyřicátou příčku.

První kolo sjezdu je u konce.

58

Stephanie Brunnerová uzavírá první kolo sjezdu na pěkné osmatřicáté pozici, která by mohla být pro Rakušanku dobrým odrazovým můstkem do budoucna.

57

Anja Oplotniková je jako předposlední závodnice startovního pole nejhorší v cíli. Sice ještě uvidíme Stephanii Brunerovou, ale ta zatím zajíždí lepší závody než Slovinka.

56

Kenza Lachebová si na své konto opět připisuje špatný výkon, který stačí až na šestačtyřicátou pozici. Francouzka tak stále potvrzuje nepovedený rok 2022.

55

Konatsu Hasumi si při své premiéře sice šáhla na dno, ovšem jako vhodný argument to zatím nestačí. Dosavadní jednapadesátá příčka je prozatím nejhorším výsledkem startovního pole.

54

Rosa Pohjolainenová předvedla výborný závod, který končí na neuvěřitelné čtrnácté pozici. Skvělá prostřední pasáž tedy posouvá Finku do druhého kole, což je opravdu fantastický výsledek.

53

Anna Gulliová překvapila neuvěřitelným výkonem! Po parádní jízdě si připisuje jednadvacátou pozici, neboli nejlepší umístění v kariéře pro Italku.

52

Marija Škanovová si po minulém nedokončeném závodu neuvěřitelně přilepší, jelikož pravděpodobně postoupí i do druhého kola díky dosavadní sedmadvacáté pozici.

51

Rakouská debutantka na této trati Bernardette Lorenzová si své první body do SP nepřipíše. Měla už teď těžké se na rozbité trati dostat blízko k brankám a je daleko za postupem.

50

Marie Lamureová další postupující nebude. Nepřišla žádná velká chyba, ale prostě to nestačilo. Ztráta 3,54 vteřiny a 46. pozice vše vyznačuje.

49

Nicole Goodová jela velmi rychle především v prostřední pasáží, na což ale navázala horším závěrem. Celkové sedmatřicáté umístění je v letošním ročníku nejhorším umístěním Švýcarky.

48

Vera Tschurtschenthalerová udělala několik taktických a především technických chyb, které ve výsledku znamenají ztrátu +3.76 a rozhodně tedy žádnou šanci na postup.

47

Sophie Mathiouová nepředvedla úplně nejhorší jízdu, která ale na druhou stranu nebyla ani tou nejlepší, jelikož končí závod na pětatřicáté pozici, jenž znamená pro dnes konec pro tuto závodnici.

46

Kiara Alexandrová sice rozjela závod rychle, ale to bylo vše, co dnes předvedla, protože v závodu po neprojeté brance končí.

45

A.J. Hurtová si v pořadí již několikátá připsala chybu v prostřední pasáží, která ji pochopitelně sráží listinou až na čtyřiadvacátou příčku.

44

Anastasia Gornostajevová jako první závodnice z Ruska neměla z tratí příliš slitování a i přes vysokou rychlost předvedla pár chyb, jenž stačí na devětatřicátou příčku.

43

Piera Hudsonová se činila další horší jízdou, která znamená až čtyřicáté místo tedy nebodovanou pozici.

42

Další z Chorvatek Andrea Komšićová měla problémy, ale dokázala vše ustát. Nakonec je z toho manko +3.79 a 37. příčka.

41

Katie Hensienová jede ve Schladmingu úplně poprvé. S tratí si poradila na svou úroveň tak průměrně, což ovšem znamená, že s pětatřicátou pozicí se do druhého kola nepodívá.

40

Asa Andová si jako první japonská závodnice připisuje do svých statistik velmi dobrý výsledek, jelikož se řadí na šestadvacátou pozici, který by měla na druhé kole stačit.

39

Sara Rasková též nepředvedla dvakrát svou nejlepší jízdu, která ji řadí až na třiatřicátou pozici. Výkon Švédky tedy nemůže být ohodnocen nejlépe.

38

Nina O'Brienová poráží i Martinu Dubovskou a je na 24. místě. Američanka ztratila +1.87 vteřiny a uvidíme, zda to bude stačit na postup.

37

Zrinka Ljutićová sice započala závod velmi rychle, ovšem následně přišla netrefená branka, což znamená konec v závodu pro reprezentantku Chorvatska.

36

Gabriela Capová jako druhá a poslední česká závodnice, předvedla zpočátku docela solidní jízdu, ovšem následně se činila několika zbytečnými chybami, které řadí závodnici až na třiačtyřicátou pozici.

35

Slovinská rodačka Meta Hrovatová je v první řadě specialistkou na obří slalom. Dnes byly ale pomalejší jen dvě závodnice, což leccos vypovídá.

34

Elena Stoffelová nezajela vůbec dobrý závod, který je po samozřejmě po zásluze odměněn. Špatně takticky zvládnutá jízda končí na třicáté pozici, která by na druhé kolo stačit neměla.

33

Marta Rossettiová sice započala závod velmi dobře, ovšem následně vypadla z trati, a proto dnešní závod pro ni končí.

32

Lara Della Meaová si připsala velmi dobrou jízdu, která ale poznamenala několik chyb. Výsledná 27. příčka rozhodně není zrovna nejlepší výsledek.

31

Mélanie Meillardová předvedla opravdu velmi pomalou jízdu, která se ale vzhledem k horší formě očekávala. Ztráta +3.92 je zatím nejhorším výsledkem, který posílá Švýcarku z kola ven.

30

Kanaďanka Amelia Smartová zajela velmi dobrý výkon, který sice nebude úplně nejlepší v její kariéře, i tak se ale řadí na sedmnáctou pozici, což znamená, že se ukáže i ve druhém kole.

29

Charlotta Säfvenbergová dnes podjela několik branek, ale vše dokázala vyvážit taktikou, což nakonec překvapivě stačí na třináctou pozici. Pro Švédku to znamená zatím solidní úspěch.

28

Neja Dvorniková se zcela nepochopitelně zadrhla v prostřední části trati, která ji tedy vůbec nesedla, a proto tedy závod končí na pětadvacáté pozici, což je zatím druhý nejhorší výkon v cíli.

27

Emma Aicherová opět prokázala, že zatím patří k největším kometám letošního ročníku. Velmi agresivní i silová jízda nakonec stačí na desátou pozici se ztrátou +1.04. Němka se tedy činila pěkným výkonem.

26

Aline Daniothová si po prodělaném onemocnění koronavirem, připsala ke svým statistikám poměrně slušný výsledek, jelikož se řadí zatím na dvacátém místo, což by mohlo stačit na druhé kolo.

25

Marie-Therese Sporerová jela ve velmi dobré frekvenci, ovšem ke konci předvedla menší chybičku, která nakonec bude stačit na desátou pozici, což je ovšem pro tuto závodnici výborný výsledek.

24

Charlie Guestová předvedla další velmi silovou jízdu, která ji stačila na dvanáctou pozici. Tento výsledek bude určitě stačit na druhé kole.

23

Thea Louise Stjernesundová se opět nečinila zrovna nejlepší jízdou, jelikož její rychlost byla zatím nejpomalejší, a to i společně s technikou. Zatím se drží na poslední příčce.

22

Druhou Norkou ze tří je dnes Maria Therese Tvibergová. Přitom Norek by mohlo díky kvótě jet až sedm. K tomu všemu se nejednalo o vůbec dobrý závod, o čemž svědčí výsledná sedmnáctá pozice.

21

Mina Fürst Holtmannová jako první Norská závodnice rozjela trať velmi slušně, v čemž pokračovala až do konce. Průběžná devátá příčka je zatím velmi pěkným výsledkem

20

Dobrý první mezičas byl k vidění u Nastasie Noensové z Francie. Trať se díky posledním závodnicím trochu vyhladila a dala dohromady tyto slalomářky, které z toho mohly těžit. Noensová bere aktuálně 15. příčku.

19

Camille Rastová předvedla vynikající jízdu. Mladičká závodnice se po velmi rychlém prvním kole dostává na průběžnou sedmou pozici, jenž určitě vystačí na druhé kole.

18

Leona Popovićová jela až do konce závodu velmi dobře, ovšem zde přišla úplně zbytečný chybička, která řadí Chorvatku na osmou pozici, což je ale i tak velmi dobrý výsledek.

17

Erin Mielzynská se předvedla slušnou jízdou, která nakonec stačí na dosavadní desátou pozici, která rozhodně není žádným zklamáním. Uvidíme tedy, co předvede ve druhém kole.

16

Chiara Mairová ukázala, proč se nedokáže rovnat špičce startovní listiny. Nejlepší pasáž totiž byla zpočátku, jelikož zbytek tratě byl nevýrazný. I přesto se ale řadí se ztrátou +1.24 na solidní devátou pozici, což mnoho příznivců až nečekaně překvapilo.

15

Česká reprezentantka Martina Dubovská si dnes trochu přilepší, protože závod dokončila. I přesto se ji opět příliš nedařilo v rychlostní pasáži, a proto je v cíli se ztrátou dvou sekund. Uvidíme, zda-li se rodačka z Třince ukáže ve druhém kole.

14

Katharina Gallhuberová se ukázala před domácím fanoušky v takovém průměrném světle, jelikož svou jízdou nadchla především nestranné fanoušky lyžování. Velmi rychlá a agresivní jízda ale předvedla pár zbytečných chybiček, a proto končí na dosavadní poslední pozici.

13

Ana Buciková jako jednička v týmu Slovinska nepředvedla zrovna to nejlepší, ovšem horší začátek dokázala trochu dohnat ke konci, což nakonec stačí na výslednou devátou pozici.

12

Paula Moltzanová vyráží na trať opět se zlomeným zápěstí a jde to znát na pohybu, kdy levou rukou neortodoxně uhýbá před brankami. Američanka ale bojovala, co to šlo a zaslouženě tak končí závod šestém místě, což znamená vynikající výkon.

11

Katharina Huberové se nepodařila nejrychlejší pasáž, a proto končí závod na osmé pozici. Rakušanka udělala mnoho chyb, a tak může být v součtu spíše ráda se svým výsledkem.

10

Sara Hectorová se dnes opět na trati neztratila, jelikož předvedla docela slušnou jízdu. Se ztrátou +1.30 se sice dostává na sedmou pozici, což ovšem bude na druhé kolo stačit.

9

Laurence St. Germainová sice předvedla agresivní jízdu, která ale postupně začala upadat, díky zbytečným chybám. Se ztrátou +1.71 se tedy zatím řadí na poslední pozici.

8

Ali Nullmeyerová nabrala zpočátku vynikající tempo, jenž ale trochu ubralo na rychlosti v poslední části tratě, což ovšem i tak stačí na třetí pozici se ztrátou +0.35.

7

Švédka Anna Swenn-Larssonová jako poslední závodnice první losované skupiny, si připsala famózní rozjezd, který ale skončil velmi rychle, protože ihned po prvním mezičase vypadla z trati. Tento sjezd tedy nedokončí.

6

Katharina Liensbergerová jela až překvapivě v neuvěřitelné frekvenci, ovšem prostřední pasáž nebyla zrovna tou nejlepší a především díky tomu se v celkovém pořadí řadí na pátou pozici se ztrátou +0.79.

5

Wendy Holdenerová dnes opět bude mířit velmi vysoko, protože jí dnešní trať minimálně v prvním kole sedla velmi dobře. I tak se zatím ale nejedná o nejlepší výkon, jelikož ztrácí na konci +0.35.

4

Michelle Gisinová jako první Švýcarka na trati, předvedla sice zpočátku velmi dobrou jízdu, ovšem před druhým mezičasem zavrávorala a nakonec dokonce v závodu končí. Jedná se tedy o velmi špatné představení pro rodačku z Curychu.

3

Lena Duerrová jela velmi svižně a nakonec si vše dokázala i skvěle rozvrhnout. I přesto, že zatím letos nepatří k nejlepším závodnicím ztrácí v cíli pouze +0.27.

2

Mikaela Shiffrinová jako další z velkých favoritek si vyjela parádní stopu, jenž ji bezpochyby dokázala pomoci v celkovém zúčtování, i přesto ale předvedla jednu chybičku, a proto ztrácí na vedoucí Slovenku +0.42.

1

Petra Vlhová předvedla další parádní jízdu, kdy se činila skvostnou rychlostí i technikou, což ji vyšvihuje s časem 45.28 samozřejmě do čela. Zatím ale nevíme, na co to bude stačit.

První kolo sjezdu právě započalo.

V Rakousku panují solidní lyžařské podmínky. Trať prvního kola byla postavena koučem Petry Vlhové, tak uvidíme, jaký zajede Slovenka závod.

Startovní listina:

1. Petra Vlhová (SVK)
2. Mikaela Shiffrinová (USA)
3. Lena Duerrová (GER)
4. Michelle Gisinová (SUI)
5. Wendy Holdenerová (SUI)
6. Katharina Liensbergerová (AUT)
7. Anna Swenn-Larssonová (SWE)
8. Ali Nullmeyerová (CAN)
9. Laurence St. Germainová (CAN)
10. Sara Hectorová (SWE)
11. Katharina Huberová (AUT)
12. Paula Moltzanová (USA)
13. Ana Buciková (SLO)
14. Katharina Gallhuberová (AUT)
15. Martina Dubovská (CZE)
16. Chiara Mairová (AUT)
17. Erin Mielzynská (CAN)
18. Leona Popovićová (CRO)
19. Camille Rastová (SUI)
20. Nastasia Noensová (FRA)
21. Mina Fürst Holtmannová (NOR)
22. Maria Therese Tvibergová (NOR)
22. Thea Louise Stjernesundová (NOR)
23. Charlie Guestová (GBR)
24. Marie-Therese Sporerová (AUT)
25. Aline Daniothová (SUI)
26. Emma Aicherová (GER)
27. Neja Dvorniková (SLO)
28. Charlotta Säfvenbergová (SWE)
29. Amelia Smartová (CAN)
30. Mélanie Meillardová (SUI)
31. Lara Della Meaová (ITA)
32. Marta Rossettiová (ITA)
33. Elena Stoffelová (SUI)
34. Meta Hrovatová (SLO)
35. Gabriela Capová (CZE)
36. Zrinka Ljutićová (CRO)
37. Nina O'Brienová (USA)
38. Sara Rasková (SWE)
39. Asa Andová (JPN)
40. Katie Hensienová (USA)
41. Andrea Komšićová (CRO)
42. Piera Hudsonová (NZL)
43. Anastasia Gornostajevová (RUS)
44. A.J. Hurtová (USA)
46. Sophie Mathiouová (ITA)
47. Vera Tschurtschenthalerová (ITA)
48. Nicole Goodová (SUI)
49. Marie Lamureová (FRA)
50. Bernardette Lorenzová (AUT)
51. Marija Škanovová (BLR)
52. Anna Gulliová (ITA)
53. Rosa Pohjolainenová (FIN)
54. Kenza Lachebová (FRA)
56. Anja Oplotniková (SLO)
57. Stephanie Brunnerová (AUT)

Na start slalomu v rakouském Schladmingu se postaví celkem 83 závodnic, které zabojují o postup do druhého kola mezi 30 nejlepších.
Původně se mělo jet ve Flachau, ale kvůli extrémně vysokému počtu nakažených došlo k přesunu ze Salcburska do Štýrska. Ženy ve Schladmingu běžně nejezdí. Muži zde naopak závodí pravidelně a vzhledem k tomu se dá očekávat náročný slalom, jak to u mužských sjezdovek bývá.
Mezi slalomovými tyčemi bude bojovat trojice Češek. Martina Dubovská si bude chtít zlepšit náladu po výpadcích z posledních dvou závodů. Stejně jako Dubovská nedojela v Záhřebu ani Gabriela Capová a poté chyběla v Kranjske Goře. Elese Sommerová jede hlavně nasbírat další zkušenosti mezi světovou elitou.
Favoritky ale hledejme jinde. Tou největší je bezesporu Petra Vlhová s pěti triumfy z dosavadních šesti odjetých závodů. To zbylé slalomové vítězství oslavila v Killingtonu Mikaela Shiffrinová, Vlhová byla druhá. Dobrou formu prokazuje aktuálně také Wendy Holdenerová, která vyhrála naposledy ve Slovinsku první kolo a nakonec obsadila druhé místo.

Celkové pořadí SP (19/37 závodů):

1. Mikaela Shiffrinová (USA) 866
2. Petra Vlhová (SVK) 831
3. Sofia Goggiaová (ITA) 657
4. Sara Hectorová (SWE) 568
5. Wendy Holdenerová (SUI) 408
6. Federica Brignoneová (ITA) 407
7. Michelle Gisinová (SUI) 385
8. Ramona Siebenhoferová (AUT) 353
9. Lara Gutová-Behramiová (SUI) 343
10. Ragnhild Mowinckelová (NOR) 336
...
43. Martina Dubovská (CZE) 95
63. Ester Ledecká (CZE) 51

Pořadí SP ve slalomu (6/9 závodů):

1. Petra Vlhová (SVK) 580
2. Mikaela Shiffrinová (USA) 340
3. Wendy Holdenerová (SUI) 321
4. Katharina Liensbergerová (AUT) 262
5. Lena Dürrová (GER) 252
6. Michelle Gisinová (SUI) 187
7. Anna Swenn-Larssonová (SWE) 182
8. Ana Buciková (SLO) 169
9. Sara Hectorová (SWE) 161
10. Katharina Truppeová (AUT) 157
...
17. Martina Dubovská (CZE) 95

Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 18:00.