Národní tým má za sebou povedený vstup do turnaje, když vynuloval Německo v poměru 11:0. Čisté konto si při svém premiérovém startu na mistrovství světa vysloužil brankář Martin Beneš, který si připsal deset úspěšných zákroků. Češi vynulovali Němce během mistrovství světa podruhé v historii. Poprvé se jim to povedlo v roce 1998, kdy na domácí půdě vyhráli vysoko 9:0. S tímto pohledem do historie se s vámi loučím. Přeji krásný páteční večer a úspěšný víkend.

Třetí třetina přinesla pět branek v podání Čechů, kteří vstoupili do třináctého mistrovství světa přesvědčivou výhrou nad Německem 11:0. Naši sousedé měli v závěrečné části pár příležitostí, které nebyly vyslyšeny. Soupeř předvedl sympatický výkon a výsledek je pro něj krutý. Ačkoliv je výsledek jednoznačný, tak hlavním strůjcem výhry byl brankář Martin Beneš, který kryl nařízené trestné střílení a poradil si i s dalšími příležitostmi soupeře.

Střely ve třetí třetině (celkem): 1:11 (10:25)

Nejlepší hráči utkání
Německo: Nils Hofferbert, útočník
Česká republika: Martin Beneš, brankář

Konec zápasu.

59:58

Filip Langer chtěl ke konci utkání rozšířit už tak bohatou sbírku svých spoluhráčů, ale nedokázal přesně zamířit. Na vítězství národního celku tahle promarněná příležitost vliv mít nebude.

59:05

Česko právě vstřelilo branku!
Čeští florbalisté nemají dost a přidávají další branku! Střela ze střední vzdálenosti byla zablokovaná, ale Filip Forman jej přiklepl MARTINU KISUGITEMU, který doklepl balonek do sítě! Asistence: Filip Forman.

58:23

Česko právě vstřelilo branku!
Desítka je na světě pro Českou republiku. Rychlá akce za brankou, kde operoval na levé straně Matyáš Šindler, který našel ve velkém brankovišti ADAMA DELONGA. Útočník národního celku trefil poloprázdný kout německé klece! Asistence: Matyáš Šindler.

57:53

Ondřej Němeček si vzal velké sousto, když chtěl projít přes trojici v bílém, což se mu nepodařilo. Míček mají Němci.

56:10

Martin Kisugite se rovněž chtěl zapsat do listiny střelců, ale pokus ze střední vzdálenosti našel blok, Němci podávají sympatický výkon.

55:07

Adam Delong byl v těžké pozici, když byl v levém rohu, kde jej sevřel protihráč. Němci vybojovali balonek na svoje florbalky.

53:45

Česko právě vstřelilo branku!
Češi dávají devátý gól svému sokovi! Národní celek teď dal ochutnat medicíny svému soupeři, když Mikuláš Krbec vybojoval míček pro MATĚJE HAVLASE! Mladý forvard uklidil balonek k levé tyči Dietzovy klece! Asistence: Mikuláš Krbec.

52:30

Šance na přečíslení z jedné i druhé strany, ovšem ani jedno nekončí kýženým gólem. Martin Beneš nemusel zasahovat, přičemž jeho protějšek ano.

51:30

Němci se pokouší napadat rozehrávku Čechů, ale národní celek dává balonek z čepele na čepel, což dělá soupeři problém. Češi jsou v pásmu.

49:35

Česko právě vstřelilo branku!
Přesilová hra využitá za devatenáct sekund po krásné kombinaci! Filip Langer byl na pravém mantinelu sice tísněn, ale dokázal vzduchem dostat balonek do ohně, kde na brankovišti stál DAVID ŠIMEK. Útočník Tatranu Střešovice usměrnil balonek za Dietze ze vzduchu! Asistence: Filip Langer.

49:16

Vyloučení v týmu Německo (2 min. – Špatné střídání). Trest odpyká Blanke.

48:35

Česko právě vstřelilo branku!
Národní celek přidává sedmý gól utkání. Nejprve se zaskvěl Mike Dietz, který vychytal v ložence Filipa Langera, ale balonek se od levé nohy gólmana odrazil na osu hřiště. Ve volném prostoru se nacházel ONDŘEJ NĚMEČEK, který propálil vše, co mu stálo v cestě! Asistence: Filip Langer.

47:37

Erik Schuschwary držel balonek za svojí brankou, ale nedokázal jej rozehrát na své spoluhráče, neboť byl pod tlakem. Češi budou zkoušet své štěstí.

46:44

Nahrávka na velké brankoviště byla včas zastavena, takže Mike Dietz nemusel zasahovat. Soupeř se dostal do hry povedenými přečísleními. Sledujeme hru z předešlé části, což je perfektní.

45:18

Ooooo... tak tohle bude Němce mrzet hodně dlouho. Soupeř předvedl krásné přečíslení a do prázdné klece mohl zakončovat Max Blanke. Útočník z těsné blízkosti přestřelil branku Čechů.

44:29

Janos Bröker našel nahrávku a uháněl na Martina Beneše. Český gólman vyrazil střelu ze střední vzdálenosti.

43:44

Ondřej Vítovec nahrál přes osu hřiště, ale tam byly florbalky Němců, kteří odklidili hrací předmět dál od vlastního brankáře.

42:30

Češi jdou do třetí části s uklidněním hry, nikam se při zisku balonku neženou, to by mohl být recept, jak utlumit soupeře. Němci to budou mít těžké ve zbytku utkání.

41:07

Mike Dietz si poradil ze střelou ze střední vzdálenosti, ale co víc, nedokázal ho ani nadvakrát překonat Filip Langer.

40:01

Začala třetí třetina.

Máme za sebou druhou třetinu, kde jsme sledovali zlepšený výkon Německa. Soupeř si vytvořil několik příležitostí, které pochytal brankář Martin Beneš, jenž kryl nařízené trestné střílení. Florbal nahoru, dolu zklidnili Češi na konci druhé části dvěma brankami. Uvidíme, zda houževnatý výkon soupeře přinese čestný úspěch, rozhodně by si ho Němci zasloužili. Třetí část startuje přibližně ve 20:02.

Střely ve druhé části (celkem): 6:7 (9:14)

40:00

Druhá třetina skončila.

39:25

Česko právě vstřelilo branku!
Je tady další branka, tentokrát v rychlém sledu. FILIP FORMAN si proklestil cestu přes hráz protihráčů a ze střední vzdálenosti prostřelil Dietze, který měl zakrytý výhled! Asistence: Mikuláš Krbec.

38:28

Česko právě vstřelilo branku!
Národní tým střílí ke konci druhé části pátou branku. Tom Ondrušek dostal míček na levou stranu. Český reprezentant chtěl vystřelit, ale všiml si lépe postaveného DOMINIKA BENEŠE. Mladý forvard zasunul přesně do poloprázdné klece. Asistence: Tom Ondrušek.

37:54

Šance národního celku, jenže pokus z velkého brankoviště si nenašel cestu mezi tři tyče. Dietz nemusel zasahovat.

37:09

Češi kontrolují hru, ale soupeř vysunuje napadání, aby dostal svého soka pod tlak. Sledujeme vyrovnanou pasáž hry.

35:30

Julian Nihlen se chtěl obtočit kolem svého strážce, což se mu nepodařilo a trefil blok. Češi chtěli ihned otočit hru, ale tento pokus byl nepovedený.

34:24

Národnímu celku se nedaří usazení na polovině soupeře, což dává šanci Němcům na útočné výpady. Je na škodu, že našim sousedům nespadla jedna branka, zápas by dostal větší náboj. Nicméně zlepšený výkon soupeře je výborný a Češi musí hrát zodpovědně dozadu.

33:08

Janos Bröker dostal nabito k pravé tyči, tam jej al vychytal Martin Beneš. Gólman České republiky se stihl včas přesunout do střelecké dráhy balonku.

32:55

Špatnou nahrávku sbírá soupeř, který ihned zavelel do protiútoku, ale nahrávka na paty zpomalila celou akci.

31:36

Národní celek uklidňuje hru a hledá mezírku v rozestavení německé ho bloku. Tom Ondrušek dostal nabito, ale chodovský hráč netrefil přesně.

30:36

Otevřený florbal ve druhé části pokračuje dál. Obě ofenzivy teď vyzněly naprázdno.

30:00

Martin Kisugite nahrál na Mikuláše Krbce, ten z pokleku netrefil přesně Dietzovu svatyni. Hraje se svižná florbal na obou stranách.

29:16

Tom Ondrušek uklidnil hru, poté nahrál na levou stranu na svého spoluhráče. Češi přišli o míček díky dobré obranné práci Němců.

28:19

Češi teď překombinovali svoji příležitost, z čehož pramenil protiútok na druhé straně. Soupeř netrestá zaváhání Čechů.

27:38

Vidíme silový florbal a zlepšenou hru soupeře, který podává sympatický výkon. Češi nemají nic jistého a je znát, že se hraje o každý balonek.

26:22

Přečíslení na druhé straně a rovněž zahozená první branka Německa. Gól na holi měl Niklas Bröker, ten ale trestuhodně přestřelil horní patra Benešovy klece!

26:12

Dvě obrovské šance národního celku nekončí gólem, Diváci se teď musí bavit útočným florbalem.

25:30

Ačkoliv Němci prohrávají rozdílem čtyř branek, tak zatápějí obraně Čechů Martin Beneš musel hlídat prostor u pravé tyče.

24:17

Česko právě vstřelilo branku!
Národní celek navyšuje vedení po rychlé souhře. Druhá pětka zahrála celoplošný florbal z pravé na levou stranu, když Dominik Beneš našel u levého mantinelu ADAMA DELONGA! Český úročník trefil odkrytý kout branky! Asistence: Dominik Beneš.

23:46

Matyáš Šindler si vzal na starosti střelu z volného úderu, jenže vytloukl blok, který byl před ním.

22:46

Julian Nihlen šel pomalu, chtěl si položit Martina Beneše, což se mu povedlo, ale nedokázal trefit balonek pod horní tyč! Beneš vyrazil míček pravou rukou! Výborná práce brankáře národního celku!

22:46

Lukáš Punčochář zahrál mimo pravidla a rozhodčí nařizují trestné střílení!

21:51

Mike Dietz si připisuje první zákrok ve druhé části, když míček zastavil mezi nohama. Německý brankář zkontroloval, zda míček zůstal pod ním.

20:39

Krásná akce Německa a neméně dobrý zákrok Martina Beneše. Niklas Bröker nahrál před velké brankoviště na Nilse Hofferbertera, jenž trefil gólmana národního celku!

20:01

Začala druhá třetina.

První třetina patřila národnímu celku, který měl více ze hry a zaměstnával Dietzeho. Němci se drželi dobrou obrannou hrou, ale zeď před německým brankářem povolila celkem třikrát. Češi se prezentují celoplošným florbalem. Druhá část začne přibližně v 19:07.

Střely po první části: 3:7

20:00

První třetina skončila.

19:59

Česko právě vstřelilo branku!
Obrovský tlak národního celku nese třetí gól do sítě Německa! Hlavní postavou byl FILIP LANGER, který měl dvě příležitosti. nejprve ho zastavila tyč, poté zákrok Dietzeho. Napotřetí si naběhl na osu, kde se z jedničky nemýlil. Výbornou nahrávku vymyslel Josef Rýpar. Asistence: Josef Rýpar.

19:30

Ondřej Vítovec si chtěl pomoc nahrávkou přes osu hřiště, jenže jeho nahrávka byla zablokovaná. Češi zůstávají na balonku.

18:22

Národní tým svírá Němce na jejich polovině, teď mohl uklidit balonek do branky Martin Kisugite, který trestuhodně minul poloprázdnou klec.

17:27

Adam Delong mohl přidat třetí gól svého ceku, ale výborný zákrok předvedl Mike Dietz, který se roztáhl na brankovišti!

15:21

Česko právě vstřelilo branku!
Německo musí dohánět dvoubrankový deficit! Národní celek se usadil na útočné polovině, když po rychlých nahrávkách vyzval Matěj Havlas ke skórování MIKULÁŠE KRBCE. Na českého hráče čekala odkrytá část klece, kterou trefil přesně! Asistence: Matěj Havlas.

15:01

Němci byli blízko vyrovnání, ale obrana Čechů společně s Martinem Benešem předvádějí dobrou práci.

12:40

Česko právě vstřelilo branku!
Národní celek jde do vedení po rychlém kontru! Češi ubránili šanci Německa a hned poté využili přečíslení. Mikuláš Krbec narýsoval přihrávku na pravou stranu na nabíhajícího FILIPA FORMANA. Juniorský šampión trefil z první levý horní roh! Dietz neměl nárok na zákrok! Asistence: Mikuláš Krbec.

11:56

Němci kombinují s balonkem na hokejkách. Do příležitosti se dostal Niklas Bröker, kterému v poslední chvíli utekl balonek před Martinem Benešem.

09:33

Němci se dostali pohlednou kombinací to útočné poloviny, ale střela z osy hřiště nepřišla. Míček sjel z čepele jednomu ze soupeře.

08:07

Besta nahrával na pravou tyč Šindlerovi, ten míček netrefil, neboť Dietz vytrčil nohu proti míčku. Český reprezentant by zakončoval do odkryté části klece!

07:18

Filip Langer si chtěl obhodil obránce u pravého mantinelu, ale německý centr mu vypíchl míček z hole. Češi budou zahrávat volný úder.

06:28

Češi jsou sice na balonku, ale dělá jim velký problém hra soupeře, který drží dobrou taktiku a Dietz je takřka bez práce.

04:58

Chybná rozehrávka české defenzivy nebyla potrestaná. Hráč národního celku svoji chybu napravil, když vybojoval balonek zpět na svoji hokejku.

04:03

Adam Delong se zkusil vytočit do střely ale jeho projektil našel jen prvního hráče soupeře. Německo hraje velmi dobře na vlastní polovině.

03:04

Dobrou defenzivní práci odvedl nyní Tino von Pritzbuer, který vzal míček jednomu z českých hráčů. Stav je stále bezbrankový.

02:10

Češi zkouší rychlou kombinaci, ale obrana Německá je kompaktní kolem své branky. Dietz nemusí zasahovat.

01:20

Národní celek zastavil přečíslení soupeře. Hra jde okamžitě na druhou stranu.

00:16

Čeští florbalisté vyhráli vhazování a šli dobývat branku Německa. Obrana soupeře byla pozorná.

00:01

Utkání právě začalo.

Úvodní sestavy:

Německo: Dietz (Lemke) – Hoppe, Pritzbuer, Rutz, Bottcher, Herlt, Schuschwary, Kleinhans – N. Bröker, Nihlen, Hofferbert – Weisskirchen, J. Bröker, Siede – Blanke, Kretzchmar, Bothe – Kühl, Weigelt.
Trenér: Martin Bruckner

Česko: Martin Beneš (Bauer) – Němeček, Vítovec, D. Beneš, Besta, Punčochář, Kisugite, Gruber – Rýpar, Langer, Šimek – Ondrušek, Šindler, Delong – Havlas, Forman, Krbec – Hemerka, Marek Beneš.
Trenér: Petri Kettunen

Rozhodčí: Thomas Andersson , Rickard Wissman (Švédsko).

Kampaň odpovědnosti: FairFloorball
Mezinárodní florbalová asociace přišla v rámci světového šampionátu s kampaní odpovědností FairFloorball. Hlavním mottem je to, aby všichni jednali zodpovědně.

Bylo pro nás opravdu důležité zdůraznit důležitost čistého sportu prostřednictvím IFF „Řekni NE! K dopingu“, kterou pořádáme již několik let. FairFloorball také zahrnuje čistý sport jako jedno ze svých klíčových poselství, ale cítili jsme, že nastal čas zahrnout také další prvky, jako je rovnost, ovlivňování zápasů nebo nelegální sázení a udržitelnost životního prostředí, říká Jürg Kihm (dopingový manažer, IFF).

(zdroj:www.wfchelsinki2020.fi)

Hrací formát turnaje
Třináctého mistrovství světa se zúčastní šestnáct týmů ve čtyřech skupinách. Každý koš má čtyři týmy, přičemž první dva jdou do play off. Dvojice mužstev půjdou do čtvrtfinále, zbylé celky budou hrát o konečné pořadí.

Skupina A
Finsko
Dánsko
Švédsko
Lotyšsko

Skupina B
Německo
Česká republika
Norsko
Švýcarsko

Skupina C
Polsko
Thajsko
Slovensko
Spojené státy americké

Skupina D
Singapur
Kanada
Estonsko
Filipíny

Juniorští mistři světa v dospělé reprezentaci
Na konci srpna 2021 se odehrálo na území České republiky mistrovství světa ve florbale juniorů. V něm dokázali Češi obhájit zlaté medaile z Kanady. Trenér Petri Kettunen nominoval na světový šampionát čtyřlístek zlatých hochů. Během šampionátu se na hřišti objeví obránce Lukáš Punčochář a útočníci Matěj Havlas, Filip Forman a Adam Hemerka. Všichni jmenovaní byli strůjci zlatých medailí, uvidíme jaký prostor dostanou od hlavního trenéra národního celku...

Vzájemné zápasy na mistrovství světa
Česká republika se s Německem v rámci světových šampionátu utkala celkem čtyřikrát. Ve všech utkání najdeme společného vítěze, a to národní celek, který je v zahajovacím utkání 13. Mistrovství světa ve Finsku jasným favoritem. Německo může překvapit a nemá co ztratit, uvidíme, co nabídne první bitva na turnaji...

2018 Česká republika
Německo – Česká republika 5:10

2004 Švýcarsko
Česká republika – Německo 20:1

1998 Česká republika
Česká republika – Německo 9:0

1996 Švédsko
Německo – Česká republika 1:5

Umístění na světových šampionátech
Třinácté mistrovství světa ve florbale bude hostit Finsko. Pojďme se podívat, jak si vedly v minulosti oba týmy na světovém turnaji. První šampionát se hrál v roce 1996 ve Švédsku. Jaké byly nejlepší a zároveň nejhorší umístění dnešních soupeřů, to vám nabídneme nyní.

Česká republika
2018 Česká republika – 4. místo
2016 Lotyšsko – 4. místo
2014 Švédsko – 3. místo
2012 Švýcarsko – 7. místo
2010 Finsko – 3. místo
2008 Česká republika – 4. místo
2006 Švédsko – 4. místo
2004 Švýcarsko – 2. místo
2002 Finsko – 4. místo
2000 Norsko – 6. místo
1998 Česká republika – 6. místo
1996 Švédsko – 4. místo

Německo
2018 Česká republika – 6. místo
2016 Lotyšsko – 7. místo
2014 Švédsko – 9. místo
2012 Švýcarsko – 4. místo
2010 Finsko – 10. místo
2008 Česká republika – 11. místo
2006 Švédsko – 10. místo
2004 Švýcarsko – 8. místo
2002 Finsko – 8. místo
2000 Norsko – 9. místo
1998 Česká republika – 8. místo
1996 Švédsko – 8. místo

Česká republika
Jeden z favoritů turnaje by rád vylepšil poslední dvě čtvrtá místa z let 2018 a 2016. Právě na domácí půdě měli Češi možnost získat jeden z cenných kovů, ale v bitvě o bronz padli se Švýcarskem 2:4. Národní tým vede Petri Kettunen, jenž omládl mužstvo, které se prezentuje dobrou hrou. Uvidíme, jaký bude start českých reprezentantů, kteří vstupují do turnaje v dobrém rozpoložení. Češi na podniku EFT v Plzni dokázali porazit Finsko (5:4sn), Švédsko (6:3) a v těsné bitvě padli se Švýcary (2:4).

Nominace na světový šampionát

Brankáři
Lukáš Bauer
Martin Beneš

Obránci
Dominik Beneš
Jakub Gruber
Lukáš Punčochář
Jiří Besta
Ondřej Vítovec
Martin Kisugite
Ondřej Němeček

Útočníci
Marek Beneš
Matěj Havlas
David Šimek
Adam Delong
Matyáš Šindler
Filip Forman
Adam Hemerka
Mikuláš Krbec
Filip Langer
Tom Ondruše
Josef Rýpar

Německo
Největší úspěch zaznamenali naši sousedé v roce 2012, kdy skončili pod stupni vítězů. Německo tehdy prohrálo bronzovou medaili s domácími Švýcary jednoznačně 0:8. Na posledním šampionátu, který se odehrál v České republice skončili Němci na šesté pozici. Uvidíme, zda naši sousedé napraví umístění z předešlého turnaje... Německo odehrálo před světovým šampionátem tři přípravná utkání, ovšem jen v jednom z nich dokázalo vyhrát. Svěřenci Martina Brucknera vyzráli nad Polskem v poměru 7:6.

Nominace na světový šampionát

Brankáři
Jan Lemke
Mike Dietz

Obránci
Tim Bottcher
Sascha Herlt
Svenson Hoppe
Matthias Siede
Niklas Rutz

Útočníci
Paul Kretzschmar
Florian Weisskirchen
Torben Kleinhans
Janos Bröker
Niklas Bröker
Nils Hofferbert
Julian Nihlen
Mark-Oliver Bothe
Max Blanke
Tino von Pritzbuer
Philipp Weigelt
Erik Schuschwary
Flemming Kühl

Dobrý páteční podvečer, vítám všechny fanoušky děrovaného míčku. Dnešním dnem startuje třinácté mistrovství světa ve florbale mužů, které hostí Finsko. V zahajovacím utkání si to rozdají týmy České republiky a Německa. Utkání začíná v 18:30, přeji krásnou sportovní podívanou.