Reportáž skončila

New York (USA) - Grandslamový turnaj žen US Open, start: 9. 9. 2021 1:16

Z dvanácti náběhů na síť byla Řekyně úspěšná v jedenácti případech. To je perfektní bilance a jestli se na ni třeba podívá Dustin Brown, tak bude mít velkou radost. My se ale nyní podíváme ještě na reprízu wimbledonského finále mezi Novakem Djjokovićem a Matteem Berrettinim. Srb sahá po kalendářním grandslamu jakožto šestý tenista v historii.

V úvodních čtrnácti gamech netrefila Plíšková jediný vítězný bekhend. Jakmile si nepomohla servisem a šlo se do delší výměny, tak bohužel byla Sakkariová mnohem lepší hráčkou. Navíc Řekyně, ačkoliv je poměrně nevysoká, tak velice dobře servírovala a může se tedy těšit na zítřejší semifinále. Jelikož Sabalenková s Fernandézovou si semifinále zajistily už včera, tak by právě Běloruska s Kanaďankou měly zahájit svůj vzájemný duel od 1:00 a poté zhruba od 2:30 by měla nastoupit Sakkariová proti Raducanuové. Nicméně je to jenom určitá predikce.

Po čtyřech grandslamech a olympijských hrách nebude mít český tenis svojí zástupkyni v semifinále. Maria Sakkariová vyřazuje z turnaje po Kateřině Siniakově a Petře Kvitové i Karolínu Plíškovou a nutno říci, že zaslouženě. Plíšková se dnes trápila na příjmu. Nedostala se k jedinému brejkbolu. V úvodu sice vedla 30:0, ale následujících dvaadvacet výměn při servisu Sakkariové šlo na konto řecké jedničky. Plíšková dnes na příjmu své soupeřce moc neublížila. Za celé utkání vyhrála při podání Sakkariové pouhých osm fiftýnů. Jen jednou byla k vidění shoda v době, kdy returnovala česká tenistka. To znamená, že Sakkariovou čeká druhé grandslamové semifinále v této sezoně. Zklamání z porážky proti Barboře Krejčíkové v Paříži, kdy padla 7:9 v rozhodující sadě si může vynahradit triumfem nad britskou senzací a 150. tenistkou planety Raducanuovou. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Kanaďanka Fernandézová a Běloruska Sabalenková. Je jasné, že obě protagonistky sobotního finále zažijí svůj premiérový souboj o grandslamový titul.

Konec zápasu

4:6

Maria Sakkariová podala do středu kurtu a zakončila vítězným bekhendem po levé lajně. Karolína Plíšková končí na US Open ve čtvrtfinále.

40-A

Plíšková měla šanci na svůj první brejkbol v zápase, v delší výměně dělala problémy forhendem až při snaze o míč zprava po bližší lajně trefila pásku, druhý mečbol!

40-40

Řekyně servírovala na téčko, ale forhendovým kraťasem od základní lajny mířila do pravého koridoru pro debl. To by měla být první shoda při servisu Sakkariové v tomto duelu.

30-40

V kratší forhendové výměně chybuje Řekyně za základní lajnu.

15-40

Přímý bod do forhendu, dva mečboly!

15-30

Přímý bod podáním na boční lajnu.

15-15

Plíšková posadila bekhendový return křížem na základní lajnu, následně zkazila forhend do sítě.

15-0

Poprvé od úvodního gamu na příjmu se dostává Plíšková na příjmu do vedení, může za to vyhozený křižný forhend zprava za základní lajnu.

4:5

Třetí eso v gamu a opět směrem ven z dvorce. Teď ovšem Plíšková musí prolomit podání soupeřky. Zatím se nedostala k jedinému brejkbolu.

40-15

Opět eso zleva do bekhendu.

30-15

Vítězný forhendový return křížem proti druhému podání.

30-0

Eso ven z kurtu.

15-0

Ihned po servisu zkusila Plíšková křižný bekhend zleva, což ji přineslo chybu protihráčky do sítě.

3:5

Bekhendový return do pásky, takže Plíšová je gem od vyřazení z US Open.

15-40

Karolína Plíšková returnovala křižným bekhendem a pak zakončila z jasné pozice vítězným forhendem na levou stranu.

0-40

Druhý servis hraničil s dvojchybou, následně byla Řekyně jistá v mezihře až vypálila vítězný bekhend po levé lajně. To je neskutečné a nevídané, co dnes předvádí při svém podání.

0-30

Výměna o tom, kdo udělá první chybu od základní lajn končí bekhendovým výhozem Češky do levého koridoru pro debl.

0-15

Eso do bekhendu.

3:4

Maria Sakkariová returnovala podání na střed kurtu do kolen na levou stranu a Plíšková musela běžet před téčko, kde vyprodukovala forhendovou chybu do sítě. Prohrává tak o set a brejk a času a na to, aby prorazila poprvé v zápase servis má dvě příležitosti.

40-A

Rychlým křižným bekhendem zleva nutí Řekyně Češku k chybě za základní lajnu, druhý brejkbol!

40-40

Přímý bod Plíškové na téčko.

30-40

Zase lítala Řekyně po kurtu, akorát s tím rozdílem, že tentokráte trefila Plíšková bekhendem prostor těsně vedle levé lajny singlového kurtu v době, kdy byla pravá strana Řekyně hodně volná.

30-30

Maria Sakkariová běhala po kurtu a velice dobře bránila, nicméně proti důraznému bekhendu po levé lajně kapitulovala vynucenou forhendovou chybou za základní čáru.

15-30

Maria Sakkariová zahrála bekhend, ale hlavně následný balón metr před základní čáru, kdy Plíšková musela pracovat s tělem a měla minimální čas na reakci, byla z toho bekhendová chyba křížem do pravého koridoru pro debl.

15-15

Povedený servis byl k ničemu, protože Plíšková pokračovala forhendem zprava do sítě, na nevynucené forhendové chyby tak srovnáno 7:7.

15-0

Maria Sakkariová přehodila Plíškovou balónem na základní lajnu a vyhrabala se z obrany, dostala se do výměny, tu ovšem ukončila forhendem z pravé strany do sítě.

3:3

Přímý bod na téčko. Několikátá čistá hra Sakkariové při vlastním podání v tomto duelu.

0-40

Maria Sakkariová zaservírovala a bekhendem do forhendu proti nabíhající soupeřce vracela Plíšková zprava od základní lajny do sítě.

0-30

Karolína Plíšková returnovala forhendem do středu sítě, a tak nadále platí, že na příjmu zatím vyhrála pouhé čtyři výměny.

0-15

Maria Sakkariová si podáním na boční lajnu otevřela prostor pro vítězný forhend po pravé čáře.

3:2

Přímý bod na kříž, Češka se ujímá vedení 3:2.

40-30

Přímý bod druhým servisem ven z kurtu. Jako kdyby Sakkariová vůbec nepočítala s tím, že druhé podání půjde do jejího forhendu.

30-30

Těsný aut při bekhendovém returnu za základní lajnu.

15-30

Tentokráte byla v mezihře úspěšnější a jelikož Plíšková dělá nevynucenou forhendovou chybou do sítě, tak podruhé v gamu vede.

15-15

Maria Sakkariová si vybrala při servisu na tělo, že bude returnovat bekhendem, mohla i forhendem. Následně v rozehře se pokusila o forhend do levého rohu singlového kurtu, ale přetáhla základní lajnu.

0-15

Karolína Plíšková vyhazuje bekhend za základní lajnu na startu další hry.

2:2

Přímý bod servisem ven z dvorce. I kvůli tomu, že za čtrnáct gamů netrefila Plíšková jediný vítězný bekhend, tak Sakkariová proplouvá dosavadním průběhem čtvrtfinále naprosto bez problémů, co se týče servírovacích gamů.

0-40

Přímý bod do forhendu.

0-30

V souboji bekhendů se dostala Řekyně k vítěznému forhendovému voleji z kříže na levou stranu.

0-15

Maria Sakkariová zaservírovala a pak zahrála vítězný křižný bekhend z levé strany. Ve statistice vítězných bekhendů vede 5:0.

2:1

Přímý bod servisem na tělo, return míří do sítě – 2:1.

40-15

Plíšková byla trpělivá proti řecké zdi, zrychlila bekhendem po levé lajně a přidala vítězný forhend po pravé čáře.

30-15

Maria Sakkariová returnuje bekhendem za základní lajnu.

15-15

Maria Sakkariová se rukou omlouvá za prasátko (nebo spíše teč pásky) v průběhu výměny, v nedlouhé rozehře mířila Plíšková za základní lajnu.

15-0

Češka trefuje přímý bod do středu dvorce.

1:1

Maria Sakkariová servírovala na téčko a forhend do bekhendu znamenal vynucenou chybu do sítě – 1:1.

30-40

Dvojchyba.

15-40

Češka si oběhla podání na forhend a napálila return výrazně za základní lajnu.

15-30

Po dvaadvaceti prohraných výměnách na příjmu snižuje Plíšková, když poslala bekhend do stejného úderu a soupeřka se vyhodila křížem do pravého koridoru pro debl.

0-30

Druhé podání nebylo moc rychlé, Plíšková pokazila poté svůj druhý bekhend z levé strany do sítě a hodila raketou o zem a nelze se divit. Nicméně je dobře, že Plíšková v sobě nedusí vztek.

0-15

Přímý bod na boční lajnu.

1:0

Eso na kříž, Češka odvrátila dva brejkboly a bere tedy první game druhého setu.

A-40

Karolína Plíšková tentokráte čekala kraťas soupeřky a podle toho se zachovala, oplácela stejnou mincí. Řekyně pak vrátila nedůrazný forhendový volej, vzápětí už byla prohozena křižným forhendem z pravé strany.

40-40

Maria Sakkariová hrála zprvu bekhendem a pak svým prvním forhendem z pravé strany kazila za základní lajnu.

40-A

Maria Sakkariová se forhendem po pravé straně do bekhendu dostala z obrany a pak vytasila vítězný kraťas. I těmi dělá dnes Plíškové velké problémy.

40-40

Maria Sakkariová vytěžovala forhendem bekhend až narvala balón za základní lajnu.

30-40

Dvojchyba i kvůli odrazu pásku do autu při druhém podání, brejkbol!

30-30

Maria Sakkariová začala dvěma forhendy, ale pak si vytvořila půdu pod nohama křižným bekhendem z levé strany, nabíhala k síti a náběhovým forhendovým volejem zakončovala.

30-15

Přímý bod servisem ven z dvorce.

15-15

Karolína Plíšková podala a vítězným křižným forhendovým volejem poslala soupeřku na opačnou stranu.

0-15

Karolína Plíšková nevydržela z forhendu a rozvlnila síť.

4:6

Čtvrtý bekhend Plíškové z levé strany letí křížem do pravého koridoru pro debl a česká tenistka prohrává první set čtvrtfinále US Open poměrem 4:6. Bohužel hlavním důvodem je skutečnost, že od chvíle, kdy v úvodním gamu na příjmu vedla 30:0 ztratila následujících dvacet výměn na returnu v řadě za sebou.

0-40

Karolína Plíšková returnuje druhý servis bekhendem do sítě a na příjmu jí nevychází vůbec nic, tři setboly!

0-30

Přímý bod na kříž.

0-15

Karolína Plíšková poslala křižný bekhendový return druhého podání do levého koridoru pro debl. Následně umpirová rozhodčí upozorňuje, že by měli být diváci zticha během výměn.

4:5

Přímý bod zleva na střed dvorce znamená, že Sakkariová půjde po pauze podávat na ukončení úvodní sady.

40-30

Opět přímý bod podáním zprava do forhendu.

30-30

V delší výměně od základních lajn si Plíšková vybudovala převahu a s tečí pásky vypálila vítězný forhend po levé lajně.

15-30

Sníženo přímým bodem na levou čáru.

0-30

Dvojchyba druhým servisem do pásky.

0-15

Maria Sakkariová se opírala o forhend z pravé strany až Plíšková chybovala bekhendem zleva do sítě.

3:5

Ani napočtvrté nepřidala svůj čtvrtý bod na returnu, když nezakončila na síti a Sakkariová prohazovala bekhendem na levou stranu do protipohybu.

0-40

To samé zprava. Karolína Plíšková zatím vyhrála na příjmu pouze dvě výměny a obě v prvním gamu na returnu, kdy vedla 30:0.

0-30

Což dokazuje esem po pravé ruce Plíškové.

0-15

Maria Sakkariová otevírá osmý game přímým bodem ven z dvorce. Na to, že není zrovna vysoká, tak servíruje velice dobře.

3:4

Karolína Plíšková pouští forhendový return prvního podání za základní lajnu a bez problémů opět snižuje na nejtěsnější možný rozdíl.

40-15

Karolína Plíšková honila Sakkariovou po kurtu svými forhendy až ji křížem zleva donutila k chybě do sítě.

30-15

Přímý bod do forhendu.

15-15

Karolína Plíšková měla zprvu navrch, ale Sakkariová vyrovnala hru a pak zakončila nádherně křižným bekhendem z levé strany.

15-0

Eso Plíškové ven z dvorce.

2:4

Karolína Plíšková vyhazuje křižný bekhendový return za základní čáru a urodila se tedy čistá hra Sakkariové.

0-40

Přímý bod servisem na boční lajnu.

0-30

Řekyně zaservírovala, zkrátila výměnu na pravou stranu a ačkoliv promáchla při snaze o forhendový volej, tak vynucená chyba Plíškové dopadla za základní lajnu.

0-15

Eso na kříž.

2:3

Na vítězné forhendy je to 5:0 pro řeckou tenistku. Plíšková zatím netrefila jediný vítězný balón ze svého silnějšího základního úderu.

2:3

Esem na téčko si drží Plíšková podání. Potřebuje hlavně zkracovat výměny, jakmile se jde do delší rozehry, tak je to voda na plýn pro běhavou Sakkariovou.

A-40

Karolína Plíšková si pomohla servisem a křižným bekhendem zleva, kontrabekhend skončil v síti.

40-40

Maria Sakkariová pálila do bekhendu až ukončila rozehru vítězným forhendem po levé čáře.

40-30

Přímý bod do bekhendu.

30-30

Nejprve čára při servisu, pak forhend křížem z pravé strany za základní lajnu.

30-15

Karolína Plíšková musela přes druhé podání a proti jejímu forhendu chybovala Sakkariová bekhendem z levé strany do sítě.

15-15

Karolína Plíšková zaútočila v kratší výměně křižným forhendem z pravé strany a soupeřka udělala vynucenou chybu o fous za základní lajnu.

0-15

Maria Sakkariová vítězí ve výměně od základní lajny vítězným křižným forhendovým kraťasem z levé strany a zatím hraje skoro až bez chyb.

1:3

Zase nevynucená chyba druhým bekhendem v rozehře, nyní zleva do sítě a Plíšková je v úvodu horší hráčkou.

0-40

Maria Sakkariová servírovala na tělo a zakončila vítězným bekhendem křížem z levé strany.

0-30

Při druhém bekhendu křížem zleva chybovala Češka do pravé výseče pro debl.

0-15

Perfektní servis na střed a potom vítězný křižný bekhend z levé strany.

1:2

Nedá se nic dělat, Plíšková přichází celkem rychle o servis. Nyní podala na téčko, ale hned hrála forhendem do pravé části sítě. V tomto gamu prohrála čtyři výměny v řadě, z toho tři nevynucenou chybou.

15-40

Inu, ten servis nebyl špatný, ale následoval vyhozený křižný forhend z pravé strany do levého koridoru pro debl a dva brejkboly!

15-30

Returnem do bekhendu si Řekyně vypracovala vítězný křižný forhend z levé strany.

15-15

Karolína Plíšková zahájila výměnu pomalejším servisem s falší a pak se přestřelovala se Sakkariovou, při některých úderech nebylo daleko od dvojchyby až Češka bekhendem přetáhla základní lajnu.

15-0

Maria Sakkariová returnovala druhé podání bekhendem za základní čáru.

1:1

Druhý servis přistál na lajně, Řekyně byla pak aktivnější a křižným bekhendem zleva si vynutila chybu do levého koridoru pro debl. Češka promarnila vedení 30:0.

30-40

Maria Sakkariová vracela křižný bekhendový return vítězným forhendem po pravé lajně a má gembol.

30-30

Přímý bod do středu kurtu.

30-15

Češka měla problémy s dobrým druhým podáním do bekhendu a Řekyně pak trefila vítězný forhend po levé lajně.

30-0

Karolína Plíšková přestála forhendový útok Sakkariové do bekhendu a krátce na to ji Řekyně darovala výměnu forhendem za základní lajnu.

15-0

Karolína Plíšková šla důrazně do forhendového returnu směrem do bekhendu a to se podepsalo na křižné chybě do pravé výseče pro debl.

1:0

Maria Sakkariová promáchla servis do forhendu, takže přímý bod pro Plíškovou na závěr prvního gamu.

40-30

Dvojchyba druhým servisem do sítě. Pět výměn a pokaždé rozhodla nevynucená chyba.

40-15

Solidní druhý servis ven z kurtu, ale následně přetažený forhend za základní lajnu.

40-0

Delším míčem z bekhendu si připravila řecká hráčka křižný forhend zprava, ten poslala do sítě.

30-0

Maria Sakkariová posílá bekhendový return daleko za základní lajnu.

15-0

Forhendem po returnu se Řekyně vyhodila do pravého koridoru pro debl.

0:0

Utkání právě začalo.

Allison Hughesová ohlásila konec pětiminutové rozehrávky a jdeme na věc.

Plíšková už utekla na letošním US Open z mečbolu. Ve druhém kole ji měla na lopatě Američanka Anisimová, ale Češka ji přemohla 7:5, 6:7, 7:6. Pětasedmdesátá tenistka planety hnaná publikum vedla i v tiebreaku posledního setu 5:2.

Protože se jedná zápas zařazený na night session, tak ho česká ženská jednička odehraje v černém.

Karolína Plíšková začne na podání.

Vítězka tohoto čtvrtfinále půjde v zítřejším souboji o finále na britskou senzaci Raducanuovou. Ta byla ještě před letošním Wimbledonem 338. hráčkou planety a před zahájením US Open figurovala v žebříčku WTA na 150. příčce. Raducanuová vyřadila dvojnásobnou medailistku z tokijské olympiády Bencicovou 6:3, 6:4.

Karolína Plíšková
Karolína Plíšková neměla úplně ideální výsledky v první fázi letošní sezony a začalo se šuškat cosi o tom, že už vysněný grandslam nikdy nevyhraje, stejně jako třeba Tomáš Berdych. Před Wimbledonem nezvítězila na trávě v jediném zápase, ale v All England Clubu ji až ve třísetovém finále zastavila světová jednička Bartyová. Každopádně Plíšková dosáhla na významný milník. Stala se první hráčkou z výjimečné generace českých tenistek, která si zahrála semifinále na všech čtyřech grandslamech. To je mimochodem záležitost, kterou se může pochlubit i výše zmíněný bývalý čtvrtý hráč planety.

Rodačka z Loun si v posledních týdnech pochvalovala, že se konečně vrací diváci a tenis probíhá v normálních podmínkách. Plíšková několikráte přiznala, že úplně neskáče radostí, když se hraje bez diváků. Když vezmeme její výsledky po Wimbledonu, tak vůbec poprvé v kariéře (a možná i zároveň naposledy) startovala na olympiádě. Ve druhém kole nestačila na Italku Giorgiovou. Utkání proti Giorgiové si zopakovala o necelé tři týdny později a ve finále montrealské tisícovky prohrála 3:6, 5:7. Nicméně například v semifinále opět přehrála Bělorusku Sabalenkovou, se kterou se střetla už v souboji o wimbledonské semifinále. Následně bez ztráty setu došla do semifinále v Cincinnati. Tam podlehla švýcarskému překvapení Teichamnnové 2:6, 4:6.

Před zahájením US Open musela řešit nepříjemnou věc, a sice skutečnost, že její kouč Bajin kvůli problémům s vízy nemohl přicestovat do New Yorku a ve městě, které nikdy nespí, tak hraje bez svého trenéra. Ten se může dostavit až na finále. To je naplánované na ikonické newyorské datum 11. září, jež si (snad) ani sportovní fanoušek nespojí v první řadě s tím, že tou dobou probíhá poslední grandslam sezony, ale hlavně, že v sobotu uplyne dvacet let od teroristického útoku na Pentagon a Dvojčata. Plíšková pevně doufá, že v sobotu si od 22:00 středoevropského času zahraje podruhé v kariéře finále US Open. Před pěti lety padla ve třech setech s Němkou Kerberovou. Následně v roce 2017 vstupovala do turnaje jakožto historicky první světová jednička z České republiky, ale prohrou ve čtvrtfinále s domácí ranařkou Vandewegheovou přišla o pozici žebříčkově nejlepší hráčky planety.

Maria Sakkariová
Maria Sakkariová je podle predikcí bookmakerů sázkových kanceláří papírovou outsiderkou. Proti Karolíně Plíškové ji čeká teprve druhé grandslamové čtvrtfinále v kariéře. To první si vyzkoušela letos v Paříži, kde zdolala obhájkyni titulu Šwiatekovou 6:4, 6:4 .V následném semifinále podlehla po obrovském dramatu Barboře Krejčíkové 7:9 v rozhodující sadě.

Ačkoliv kariéra Sakkariové jde dlouhodobě nahoru, tak v uplynulých dvou letech nezískala na okruhu WTA jediný titul. Řekyně je momentálně osmnáctou tenistkou planety a společně se svým krajanem Stefanosem Tsitsipasem zpopularizovala bílý sport na Balkánském poloostrově. Sakkariová je skvěle atleticky vybavená a s fyzickou kondicí opravdu nemá problémy.

Jasná řecká ženská jednička zapsala po Wimbledonu vypadnutí v olympijském osmifinále, kde ji porazila bronzová medailistka Svitolinová. V té samé fázi turnaje skončila na tisícovce v Montrealu na raketě bývalé světové jedničky Azarenkové, kde prohrála v tiebreaku poslední sady 2:7. Vzápětí v Montrealu ji povolila německá obranářka a vítězka US Open 2016 Kerberová jen čtyři gamy.

Co se týče závěrečného grandslamu sezony, tak Maria Sakkariová poslala z pavouka ven hned dvě české tenistky. Kateřina Siniaková, respektive Petra Kvitová ve druhém a třetím kole padly pokaždé 0:2 a ani jednou se v setu nešlo přes deset gamů. Sakkariová poté otočila osmifinále s Kanaďankou Andreescuovou. Ta triumfovala v New Yorku před dvěma lety. Obě tenistky strávily na kurtu rovné 3,5 hodiny a až ve 2:12 newyorského času proměnila Sakkariová mečbol. Ještě nikdy neskončila ženská dvouhra na US Open tak pozdě.

Vzájemné zápasy 1:1
Plíšková a Sakkariová se utkaly pokaždé v Římě, a sice v letech 2018 a 2019. A ano, pamatujete správně. Při utkání před třemi lety došlo na konflikt mezi Plíškovou a polskou rozhodčí Martou Mrozinskou. Ta špatně zahlásila smeč Plíškové po dopadu jako chybu. Tou dobou platil stav 5:5 a shoda při servisu české tenistky v rozhodujícím setu. Řekyně následně brejkla Plíškovou a zápas dopodávala. Plíšková vzteky raketou rozbila umpire. V odvetě o rok později vyhrála Plíšková semifinále dvakrát 6:4 a postoupila do finále. Mimochodem v Římě se Plíškové opravdu daří. Souboj o titul si v italském hlavním městě zahrála třikrát a nebyla úspěšná jen letos, kdy schytala dva kanáry od loňské vítězky Roland Garros Šwiatekové.

Hezký den, vítejte u textové reportáže z posledního čtvrtfinále ženské dvouhry na US Open, ve kterém se střetnou Karolína Plíšková a Maria Sakkariová. Začínáme krátce po 1:00.

Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 01:00.