Zvítězil Schumacher, ale Button hrozil

  15:41
Imola - Čtyři závody, čtyřicet bodů. Michael Schumacher ovládl i další díl šampionátu formule 1 v hájemství Ferrari v italské Imole. Nejlepší umístění kariéry získal při Velké ceně San Marina Jenson Button z týmu B.A.R. Na stupních vítězů je doplnil Juan Pablo Montoya z Williamsu.

Schumacher vyhrál v Imole pošesté a celkově po 74. v kariéře. Jeho přemožitel z kvalifikace Jenson Button z týmu BAR udržel vedení jen do první zastávky v boxech.

Vůz týmu B.A.R. dál zrychluje. Honda přivezla do Itálie lehčí a silnější motor. Button byl překvapivě jasně rychlejší než nejlepší Williams Montoyi. Do prvních zastávek v boxech za sebou dokonce držel Michaela Schumachera.

Díky skvělým zastávkám v boxech se dopředu natlačily vozy Renault. Alonso dokonce v závěru útočil na třetí místo Montoyi. Pro první bod sezony si dojel Kimi Räikkönen v McLarenu.

Start nikdo nepokazil
Na startu stál poprvé v sezoně Michael Schumacher "až" na druhém místě. Pole position mu po chybě v kvalifikaci vyfoukl Jenson Button z týmu B.A.R. Na posledním místě startovního roštu stál opět Kimi Räikkönen, jehož motoru Mercedes došel dech Před první zatáčkou, v čele Jenson Buttonuž v zaváděcím kole kvalifikace.

Start nikdo nepokazil, takže do první zatáčky se jezdci seřadili v pořadí Jenson Button, Michael Schumacher, Juan Pablo Montoya, Ralf Schumacher, Takuma Sató, Rubens Barrichello, Jarno Trulli, Mark Webber a Fernando Alonso.

Montoya proti Schumacherovi neuspěl
Pořadí na startovním roštu slibovalo dramatické první metry a Schumacher s třetím Montoyou očekávání naplnili. Zatímco Button manévr z pole position zvládl skvěle a vedení nepustil, Schumacher měl co dělat, aby odolal v prvních zatáčkách tvrdému ataku Kolumbijce. Neméně ostrou obranu mistr světa při jízdě kolo na kolo zvládl a vytlačil soupeře do trávy.

Montoya byl rád, že se vrátil na třetí místo. Jeho kolize s Michaelem využil Ralf Kolize v první zatáčce, ve vzduchu přední křídlo CoulthardaSchumacher a dostal se na úroveň týmového kolegy. Montoya si po závodě stěžoval, že ho Michael Schumacher blokoval, o chvíli později však stejný manévr sám praktikoval na jeho bratra a Ralf Schumacher byl rád, že se mu vyhnul. Výlet na trávu ho však stál čtvrté místo, kam se posunul Takuma Sató.

Coulthard doplatil na střet s Alonsem
V první zatáčce se tradičně tlačily vpřed vozy Renault. Trullimu se proniknout vpřed na sedmé místo podařilo, ale Alonsa srazil pozdě brzdící Coulthard a Španěl začínal na devátém místě za Markem Webberem.

Mnohem hůře dopadl Coulthard, který o Alonsovo pravé zadní kolo urazil spoiler svého McLarenu a musel k opravě do boxů. O chvíli později ve snaze posunout se co nejrychleji vpřed vyjel z dráhy a vrátil se na poslední místo. Ještě před prvními zastávkami v boxech skončil Pantano s Jordanem.

Schumacher jde na první místo
Už po devíti kolech začali jezdci s návštěvami boxů a mezi prvními šel na řadu Button. David Coulthard ve štěrku v únikové zóněPřepustil tím vedení Schumacherovi a ten po svém pit stopu o dvě kola později už Buttona zpátky do čela nepustil. Tím boj o vítězství definitivně, a o zbývající
medailová umístění na dlouho, skončil. Schumacher si jel v klidu pro další letošní triumf, Button s dostatečným náskokem před Montoyou pro třetí umístění na stupních vítězů za sebou.

Při prvních zastávkách v boxech si nejvíce polepšily Renaulty, které zamířily k mechanikům o něco později než jejich soupeři. Trulli se posunul na čtvrté místo před Ralfa Schumachera, Alonso na sedmé před Satóa těsně za druhé Ferrari Barrichella.

Button ujížděl Montoyovi
Michael Schumacher se postupně Buttonovi vzdálil, ale třetí Montoya ztrácel ještě výrazněji. Zajímavé boje se odehrávaly na dalších pozicích. Trulli viditelně Ralfa Schumachera i Barrichella brzdil, okruh v Imole ale předjíždění tak vyrovnaných vozů prakticky nedovolí.Před první zastávkou v boxech byl ještě Button před Michaelem Schumacherem

Ve 25. kole začal ztrácet Mark Webber a tým Jaguar ohlásil závada jeho motoru, která způsobila slabší výkon. S dalšími body se mohl Australan rozloučit. Druhým pilotem, pro kterého závod skončil, byl Gianmaria Bruni s Minardi.

Fisichella a Räikkönen úspěšně postupovali kupředu
Dopředu se úspěšně tlačila dvojice Fisichella, Räikkönen, která startovala z dvacátého, respektive osmnáctého místa. Díky možnosti pracovat na monopostu po kvalifikaci mohli nabrat plné nádrže, takže jako jediní jezdci v poli dotankovávali pouze dvakrát.

Při druhých výměnách pneumatik byl jedinou změnou v čele posun Ralfa Schumachera před Trulliho na čtvrté místo. Ve 38. kole skončila pouť pravděpodobně poslední Velkou cenou v Imole pro Cristiana da Mattu, který zaparkoval svou Toyotu vedle trati.

Renault v závěru zrychlilSchumacher se v cíli objímá s druhým Buttonem
Poslední boj o bodovaná místa v boxech skvěle zvládnutými zastávkami režírovala stáj Renault. Jarno Trulli za sebou udržel rychlejšího Barrichella a Fernando Alonso poskočil na páté místo před svého týmového kolegu.

Španělský mladíček pak předvedl jeden z mála předjížděcích manévrů přímo na trati, když v ostrém duelu poslal 11 kol před koncem do hodin Williams Ralfa Schumachera a Němce na sedmé místo, a pak ještě ohrožoval v posledních kolech bronzovou Montoyovu pozici. K připravenému útoku ale neměl dost času.

Satóa zklamal motor honda
Čtrnáct kol před cíle se loučil i druhý Jordan Nicka Heidfelda a o dalších odm kol později se měnilo pořadí na bodovaných pozicích. Z motoru Honda Takumy Satóa se vyvalil hustý, bílý kouř a Japonec další bod k dosavadním čtyřem nepřidal. Z prvního zápisu sezony se díky jeho problémům radoval Kimi Räikkönen.

Tým McLaren-Mercedes by vůbec měl uspořádat malou oslavu, protože letos poprvé oba jeho jezdci dojeli do cíle. David Coulthard nicméně po výměně předního přítlačného křídla skončil dvanáctý a Kimi Räikkönen, který startoval po sobotních technických potížích podruhé za sebou z posledního místa, nakonec vybojoval svůj M. Schumacher a Montoya na stupních vítězů v proudech šampaňskéhoprvní letošní bod za osmé místo. Ze všech jezdců si proti výsledku kvalifikace nejvíce polepšil. Michael Schumacher ho přesto předjel o celé kolo.

Ferrari je dál suverénní, i když není sporu o tom, že soupeři jeho výkonnostní náskok snížily. Imola vždy dokonale týmu z Maranella seděla, proto bude velmi zajímavé sledovat, jak si povedou B.A.R., Williams a Renault za 14 dní v Barceloně.

B.A.R. se dál lepší
Button další bezchybnou jízdou získal pro B.A.R. nejlepší umístění historie. Na Ferrari nestačil, ale byl rychlejší než Williamsy, což před sezonou nečekal nikdo. Jeho týmový koleda Sató jezdil před poruchou až na osmém místě, a nezdá se, že by si výtky šéfa stáje Davida Richardse vzal k srdci. Nebo jen prostě nestačí...

Renault rychlostně na Ferrari ani Williams v úvodu závodu nestačil, ale po posledních výměnách pneumatik naopak Alonso převyšoval jak Ralfa Schumachera, tak Montoyu. Kdyby se v první zatáčce nestřetl s Coulthardem, stál by na stupních vítězů.

Výsledky:

POŘADÍ JMÉNO NÁRODNOST TÝM ČAS
1. Michael Schumacher Německo Ferrari 1h26:19.670
2. Jenson Button Velká Británie B.A.R. +0:09.702
3. Juan Pablo Montoya Kolumbie Williams +0:21.617
4. Fernando Alonso Španělsko Renault +0:23.654
5. Jarno Trulli Itálie Renault +0:36.216
6. Rubens Barrichello Brazílie Ferrari +0:36.683
7. Ralf Schumacher Německo Williams +0:55.730
8. Kimi Räikkönen Finsko McLaren +1 kolo
9. Giancarlo Fisichella Itálie Sauber +1 kolo
10. Felipe Massa Brazílie Sauber +1 kolo
11. Olivier Panis Francie Toyota +1 kolo
12. David Coulthard Velká Británie McLaren +1 kolo
13. Mark Webber Austrálie Jaguar +1 kolo
14. Christian Klien Rakousko Jaguar +2 kola
15. Zsolt Baumgartner Maďarsko Minardi +4 kola
16. Takuma Sató Japonsko B.A.R. +6 kol
17. Nick Heidfeld Německo Jordan +14 kol
18. Cristiano da Matta Brazílie Toyota +30 kol
19. Gianmaria Bruni Itálie Minardi +40 kol
20. Giorgio Pantano Itálie Jordan +56 kol



Pořadí šampionátu:

POŘADÍ JMÉNO STÁT TÝM BODY
1 Michael Schumacher Německo Ferrari 40
2 Rubens Barrichello Brazílie Ferrari 24
3 Jenson Button Velká Británie B.A.R. 23
4 Juan Pablo Montoya Kolumbie Williams 18
5 Fernando Alonso Španělsko Renault 16
6 Jarno Trulli Itálie Renault 15
7 Ralf Schumacher Německo Williams 9
8 David Coulthard Velká Británie McLaren 4
9 Takuma Sató Japonsko B.A.R. 4
10 Kimi Räikkönen Finsko McLaren 1
11 Felipe Massa Brazílie Sauber 1
12 Mark Webber Austrálie Jaguar 1
13 Giancarlo Fisichella Itálie Sauber 0
14 Christian Klien Rakousko Jaguar 0
15 Cristiano da Matta Brazílie Toyota 0
16 Olivier Panis Francie Toyota 0
17 Nick Heidfeld Německo Jordan 0
18 Giorgio Pantano Itálie Jordan 0
19 Gianmaria Bruni Itálie Minardi 0
20 Zsolt Baumgartner Maďarsko Minardi 0



Pořadí Poháru konstruktérů:

POŘADÍ JMÉNO STÁT BODY
1 Ferrari Itálie 64
2 Renault Francie 31
3 Williams Velká Británie 27
4 B.A.R. Velká Británie 27
5 McLaren Velká Británie 5
6 Jaguar Velká Británie 1
7 Sauber Švýcarsko 1
8 Jordan Velká Británie 0
9 Minardi Itálie 0
10 Toyota Japonsko 0


Závod jsme sledovali v on-line přenosu

Juan Pablo Montoya se v boxech při trénincích Velké ceny San Marina objevil se snoubenkou Connií.

Juan Pablo Montoya (Williams FW26) se v pátečním druhém tréninku v Imole probojoval na sedmé místo.

Japonec Takuma Sató se v druhém pátečním volném tréninku probojoval na druhou příčku.

Nezvyklý pohled do kokpitu Ferrari Michaela Schumachera na okruhu v italské Imole.

Michael Schumacher už při sledování soupeřů snažících se přiblížit k jeho času zívá nudou.

Fotograf zachytil Jensona Buttona z týmu B.A.R. v boxech při nasazování kukly.

Rubens Barrichello si nasazuje helmu a chystá se na tréninkovou jízdu.

Jenson Button s vozem BAR vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu San Marina.

Jenson Button se chystá na svoji třetí trénikovou jízdu.

Jenson Button v kvalifikaci na Velkou cenu San Marina porazil dosud suverénního Michaela Schumachera.

Michael Schumacher s vozem Ferrari v zatáčce.

Michael Schumacher se musel v kvalifikaci na Velkou cenu San Marina smířit s druhým místem.

Michael Schumacher sleduje výsledky tréninků před Velkou cenou San Marina.

Ralf Schumacher na Williamsu skončil v kvalifikaci na pátém místě.

Takuma Sato s vozem Honda.

Začátek Velké ceny San Marina, v čele je zatím Jenson Button.

Šťastný Jenson Button na pódiu oslavuje druhé místo ve Velké ceně San Marina.

Jensen Button se objímá s Michaelem Schumacherem.

Jenson Button a Michael Schumacher zdraví diváky z pódia.

Členové týmu Ferrari vítají staronového vítěze Michaela Schumachera.

David Coulthard se snaží vrátit na trať.

Jenson Button s vozem BAR vede před Michalem Schumacherem na Ferrari.

David Coulthard na McLarenu se po kontaktu s Fernandem Alonsem ocitl mimo trať.

Kolize Davida Coultharda, po které musel jezdec McLarenu k opravě do boxů.

Michael Schumacher s vozem Ferrari v cíli Velké ceny San Marina.

Michael Schumacher slaví další úspěch v seriálu mistrovství světa formule jedna.

Sprcha šampaňským: Michael Schumacher (vlevo) a Jenson Button.

Michael Schumacher se raduje.

Šampaňské pro vítěze Velké ceny San Marina.

Vzpomínka na Ayrtona Sennu. Gerhard Berger řídí bývalý vůz Ayrtona Senny, od jehož smrti uplynulo deset let.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

POHLED: Návrat do extraligy? Pro hokejisty Vsetína i Zlína pouze chiméra

24. dubna 2024  13:31

Loni si extraligovou baráž proti Kladnu vyzkoušel Zlín, letos Vsetín. Výsledek byl stejný – 0:4 na...

Všechno stranou, chci zabojovat o mistrovství! Vrána: Potenciál stále mám

24. dubna 2024  13:20

Nemá za sebou lehké období. Přesto útočník Jakub Vrána dorazil po dvou letech na reprezentační kemp...

Rozpočet ČOV v olympijském roce bude vyrovnaný, zhruba třetina z něj půjde na Paříž

24. dubna 2024  13:13

Český olympijský výbor (ČOV) bude v olympijském roce 2024 hospodařit s vyrovnaným rozpočtem, kdy...

Hvězdy NHL ozáří MS v Česku. Přijedou Bedard, Karlsson, Tkachuk i Hischier

24. dubna 2024  12:59

Hokejové mistrovství světa v Praze a Ostravě láká. Zatímco Sidney Crosby rozhodnutí stále zvažuje,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...