Zraněný divák Barum rallye se hájí

Zlín, Kroměříž - Barum rallye má nepříjemnou dohru. Diváci, které na sedmnácté rychlostní zkoušce Zdounky zranilo silniční zrcadlo u cesty, do něhož narazil s Nissanem Almera Petr Fassman, popírají, že by stáli v zakázané zóně. Pracovník tiskového střediska přitom po skončení rallye uvedl, že diváci v zakázané zóně byli. „Místo, kde jsme stáli, nebylo už od pohledu moc bezpečné. V žádném případě však nebylo označeno jako zakázaná zóna. Proto jsme se postavili k pásce s logem soutěže,“ říká Radek Jarka z Kroměříže, který při nehodě utrpěl lehký otřes mozku.Příloha k Barum rallye x Ohlasy po Barum rallye

„Nechci říkat, že to je jejich vina, ale jednoznačně tam neměli stát,“ oponuje ředitel Barum rallye Miloslav Regner. A co se vlastně stalo? Při rychlostní zkoušce Zdounky nedaleko Milovic byli v neděli zraněni čtyři lidé. Ti stáli v ostré pravotočivé zatáčce v poměrně strmém klesání. Závodník tuto zatáčku nevybral a vyjel rovně mimo vozovku.

Tam srazil silniční zrcadlo, které diváky zranilo. Tři dospělé osoby byly zraněny lehce, sedmileté děvče těžce. Zrcadlo jí zlomilo stehenní kost a dívka musela být operována. Ředitel soutěže přiznává, že místo, kde diváci stáli, nebylo označeno cedulí s nápisem zakázaná zóna. Organizátoři totiž 1200 těchto upozornění rozmístili podle Regnera na nebezpečnějších místech na trati.

Prostor byl však ze všech stran uzavřen páskou, což podle šéfa rallye jasně znamená, že je do něj zakázaný vstup. I přesto odtud pořadatelé během závodů neukázněné diváky několikrát vykázali. „Na místo se šel navíc po nehodě podívat traťový komisař a prohlásil, že organizátoři chybu neudělali,“ tvrdí Regner.

Nezávislí odborníci na motorsport poukazují na fakt, že každý divák sleduje rallye na vlastní nebezpečí. To je ostatně uvedeno i v oficiálním programu soutěže. „Auto ve dvousetkilometrové rychlosti se stává neovladatelnou zbraní, která může ublížit,“ říká k tomu dopisovatel motoristického tuzemského magazínu. Poslední nehoda na Barum rallye, při které byl zraněn divák, se stala před patnácti lety.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž