Martin Kolomý je rychlý. Dokáže na Dakaru 2012 konečně dojet až do cíle? Zde

Martin Kolomý je rychlý. Dokáže na Dakaru 2012 konečně dojet až do cíle? Zde při vítězné rallye v Tunisku. | foto: KM Racing

Zelené monstrum si ustlalo, pak ale na Dakaru prohnalo favority

  • 0
Na první návštěvu Peru bude Martin Kolomý rád vzpomínat. Rallye Dakar premiérově zamířila do země Inků v 11. etapě s cílem v Arequipě a pilot olomoucké stáje Czech Dakar Team dojel na 5. místě, což je zatím jeho maximum v letošním ročníku.

Skvělá jízda ho posunula na 7. místo v celkovém pořadí, na šestého Francouze Adua chtěl zaútočit se svým Zeleným monstrem ve včerejší etapě, jež skončila po uzávěrce.

V bivaku olomouckého Czech Dakar Teamu vládla po skvělé jízdě Kolomého pohoda. Zvlášť když i jeho Tatra fungovala bez technických problémů a držela krok se všemi favority. "Jeli jsme bez zastávek. První část rychlostní zkoušky spíš vlažněji a postupně jsme zrychlovali. Byla to pohodová etapa. Jízdu jsme si užívali," přiznal spokojeně palubní mechanik David Kilián.

Díky tomu se Kolomý posunul na sedmé místo, výš v letošním ročníku ještě nebyl. Výborným výkonem tak zareagoval na velké problémy v předchozí etapě, v níž nabral ztrátu jeden a půl hodiny. Jeho Zelené monstrum si totiž na jedné z dun lehlo na bok.

"Duny je třeba najíždět správným úhlem a rychlostí, jinak se zahrabete. Pokud je ale za vrcholem duny překážka, snažíte se ji objet. K tomu však potřebujete rychlost, abyste odstředivou silou překonali gravitaci, jinak se převrátíte. A to byl právě náš případ," líčil potíže na trati do chilské Aricy, kdy se museli na poslední chvíli vyhýbat autu Jeana de Azeveda s ulomeným kolem.

"Povedlo se mi autu vyhnout, ale neměl jsem rychlost, abych z riskantního bočního náklonu odjel. Náš truck se zastavil a dle fyzikálních zákonů otočil na pravý bok, těsně vedle zapadlého závoďáku," dodal Kolomý.

Díky minimální rychlosti došlo jen k malým škodám. Posádce se nestalo nic, Tatra měla jen lehce promáčknutou nástavbu.

"Ihned jsme začali s vyprošťováním za pomoci André Azeveda a jeho posádky, za což mu děkujeme. Společným úsilím se nám podařilo postavit náš speciál zpět na kola. Ale i tak nás to stálo velké zdržení a mrzí nás, že některé posádky jedoucí kolem nám nepomohly," posteskl si bruntálský pilot.

Po problémech s nekvalitním palivem stoupá v pořadí výše i jediný český motorkář na Dakaru Jan Veselý. Jeho Yamaha trpěla při tankování benzinu od pořadatelů a v průběhu etap ztrácela výkon. V polovině tedy došlo na výměnu motoru i paliva a problémy zmizely. Po jedenácti etapách byl na 66. místě.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž