Robert Kubica při Velké ceně Austrálie

Robert Kubica při Velké ceně Austrálie | foto: Reuters

Závody formule 1 od pěti odpoledne? Už nikdy, prosí jezdci

  • 4
První dvě Velké ceny sezony F1 začínaly v pět hodin odpoledne. Ale přesun startu kvůli pohodlí díváků v Evropě nevyšel podle představ. I kdyby v Malajsii neukončil závod déšť, jezdci by byli znechuceni.

Přestože se daly v danou dobu špatné podmínky očekávat, Mezinárodní automobilová federace FIA posunula start obou závodů až na pátou hodinu odpolední tamního času.

Jenže v Austrálii dělalo jezdcům problémy zapadající slunce, o víkendu v Malajsii byl závod předčasně ukončen kvůli tropické bouřce. Ale ta nebyla hlavním problémem. Tím byla tma, kvůli níž se nemohlo pokračovat.

"Mělo by se závodit jenom v noci, nebo ve dne. Ne někde mezi tím, to je naprosto šílené," řekl pilot Ferrari Felipe Massa.

"Už od začátku se mi to nelíbilo," přidal vítěz dvou úvodních závodu Jenson Button z týmu Brawn GP.

"Když závod přerušili, byly podmínky hodně nebezpečné. Nedalo se jezdit, takže to bylo správné rozhodnutí," přidal k závodu v Malajsii Hamilton.

Pokud by se v Malajsii začínalo ve dvě odpoledne, pravděpodobnost deště byla nižší. Konkrétně letos by v na okruh Sepang nepršelo a Velká cena by se dojela až do cíle.

Jenže podle mnohých byl i posunutý závod v Malajsii lepší, než některé na tradičních okruzích. "Radši se budu dívat na takhle krátký, ale okouzlující závod, než na ty, které mě k smrti nudí. Jaké se jezdí třeba každý rok v Maďarsku," uvedl bývalý šéf týmu F1 Eddie Jordan.

Ale změny startovního času prosadil promotér seriálu Bernie Ecclestone. A ten rozhodně nic měnit na současné situaci nehodlá.

"Na čase startu nevidím nic špatného," uvedl osmasedmdesátiletý Brit. "O dešti jsme nemohli vědět. A i kdyby jsme začínali ve dvě hodiny, mohlo pršet rovněž."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž