Začíná plochodrážní extraliga

Praha - Úřadující mistr světa na krátké ploché dráze britský jezdec Mark Loram bude ozdobou úvodního závodu osmidílného seriálu mistrovství České republiky družstev, které se jede pod hlavičkou Fuji extraliga 2001. "Světový šampion by měl přilákat diváky a našemu družstvu pomoci k co nejvyššímu bodovému zisku," řekl Evžen Erban, předseda klubu Zlatá přilba Pardubice, za který Loram hostuje. První extraligový závod se jeden na pardubickém oválu ve Svítkově ve středu 16. května od 17 hodin.

Mistrovský titul obhajuje PSK Olymp Praha, vedle pardubického celku, jenž loni skončil na stříbrné příčce, budou v extralize bojovat ještě tým AK Slaný a nováček PK Mšeno, který nahradil na poslední chvíli z finančních důvodů odstoupivší družstvo Březolup.

Pražský Olymp jako jediný celek nemá na soupisce zahraniční jezdce. Manažer družstva Milan Špinka k tomu říká: "Jdeme cestou výchovy vlastních mladých jezdců. Peníze, které bychom museli vydat za start známých zahraničních plochodrážníků, dáváme prostě do přípravy talentů." Start přední světové hvězdy vyjde klub řádově na tři až pět tisíc marek, což je v přepočtu od 50 000 až do 90 000 korun.

Zatímco Slaný a Mšeno mají ze zahraničních jezdců na soupiskách převážně polské jezdce, Pardubičtí si smluvně zavázali vedle Lorama mimo jiné další čtyři účastníky letošního Grand Prix: Adamse a Trumpa z Austrálie, Američana Hancocka a slovinského jezdce Ferjana. V závodě mohou za družstvo startovat nejvýše dva zahraniční jezdci.

K oporám mistrovského týmu Olympu budou patřit především Kasper, Brhel, Franc, Ondrašík, Schneiderwind a Rymel, manažer Špinka zatím nemůže počítat se zraněným Švábem, na něhož umění družstvo rovněž hodně spoléhá. V pardubickém celku se z domácí špičky představí bratři Drymlové, dále Jirout, Makovský a Milík. AK Slaný si hodně slibuje od Tesaře, Štancla mladšího, Vandírka a Hlačiny, jedničkou v týmu Mšena bude Topinka, k oporám mají patřit také Višváder a Král, kteří přišli z Březolup, hodně se spoléhá i na Šanteje ze Slovinska.

"Hned v úvodu sezony máme obrovskou smůlu," postěžoval si předseda mšenského klubu Vladimír Wasyliw. "Při švédské lize začátkem května si zlomil ruku Topinka a nedělní závody polské ligy odnesl zlomenou nohou Dym, nejlepší z polských závodníků na naší soupisce. S oběma jsme pro první extraligový závod samozřejmě počítali."

Program závodů Fuji extraligy

16. května      Pardubice
13. června    Mšeno
19. června    Slaný
27. června    Kopřivnice
15. srpna      Mšeno
28. srpna     Slaný
  5. září          Pardubice
26. září          Praha


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž