Salač v Jerezu upadl, Kornfeil dojel při debutu poslední, Márquez si zlomil paži

  10:21aktualizováno  20:27
Po pádu přišel Filip Salač ve Velké ceně Španělska silničních motocyklů o šanci na body do hodnocení světového šampionátu, závod kategorie Moto3 nedokončil. A v Jerezu neuspěl ani Jakub Kornfeil. Při svém debutu v MotoE dojel poslední sedmnáctý, po následné penalizaci Alexe de Angelise byl klasifikován na šestnáctém místě. Český nováček v seriálu elektrických motocyklů měl v Andalusii nejpomalejší mistr světa Marc Márquez si při pádu zlomil pravou pažičasy v tréninku i kvalifikaci. První závod královské třídy MotoGP vyhrál Fabio Quartararo,. V úterý by se měl v Barceloně podrobit operaci.
Momentka z Velké ceny Španělska silničních motocyklů ve třídě Moto3.

Momentka z Velké ceny Španělska silničních motocyklů ve třídě Moto3. | foto: Reuters

Dramatický závod Moto3, kterým po čtyřměsíční koronavirové pauze pokračuje bez diváků MS, vyhrál stejně jako při letošní premiéře v Kataru domácí Albert Arenas před Japoncem Aiem Ogurou a Italem Tonym Arbolinem.

Osmnáctiletý Salač se po startu z páté řady pohyboval na hraně bodované patnáctky. Zhruba v polovině závodu měl pád, a i když ještě na svou hondu nasedl a pokračoval na posledním místě, brzy nato odstoupil. Jedinému českému zástupci v jedné z tradičních tříd MS se tak nepodařilo navázat na osmou pozici z úvodního březnového závodu v Losailu.

Prvním letošním vítězem v MotoGP, jejíž závod se v Kataru kvůli opatřením proti koronaviru nejel, vyhrál z pole position jednadvacetiletý Quartararo. Jezdec satelitního týmu Yamahy je prvním francouzským vítězem v nejsilnější třídě od roku 1999, kdy Régis Laconi triumfoval ve Valencii.

Jorge Navarro padá ve Velké ceně Španělska silničních motocyklů ve třídě Moto2.

Quartararo sice ztratil v úvodu závodu první místo poté, co ho předjel španělský favorit Marc Márquez, mistr světa se ale v pátém kole tak tak vyhnul pádu a vyjel z trati. Z kačírku se Márquez vrátil na šestnáctém místě a zahájil úžasnou stíhací jízdu, během níž se propracoval až na třetí pozici.

Čtyři kola před cílem měl však osminásobný světový šampion těžký „highsider“ a po pádu už pokračovat nemohl. Po nehodě putoval Márquez na nosítkách na vyšetření,  které odhalilo zlomeneninu paže. 

Je tak velmi nepravděpodobné, že by španělský motocyklový jezdec startoval příští týden v druhém dílu mistrovství světa opět na okruhu v Andalusii.

„Lékařský tým MotoGP potvrdil, že nedošlo k žádnému vážnému zranění hlavy nebo hrudníku, ale zůstane dalších 12 hodin na pozorování,“ uvedl Márquezův tým Repsol Honda.

V pondělí se mistr světa přesune do Barcelony, kde by ho měl následující den specialista Xavier Mir operovat. „Doba léčení zatím není známa,“ sdělila Honda.

Mistr světa Marc Márquez si při pádu zlomil pravou paži.

 Na stupně vítězů Quartarara doprovodil Španěl Maverick Viňales, jenž s tovární yamahou dojel druhý s odstupem čtyř a půl sekundy. Třetí skončil Ital Andera Dovizioso na ducati, který si koncem června při motokrosu zlomil klíční kost. Do závodu kvůli zranění ramena z kvalifikace nenastoupil Španěl Álex Rins.

Ve třídě Moto2 vyhrál Ital Luca Marini, nevlastní bratr italského veterána Valentina Rossiho, který nedokončil závod MotoGP.

Kornfeil zaostával v Jerezu za soupeři ve všech měřených testech a také v dnešním šestikolovém závodě dojel s velkým odstupem poslední. Na šestnáctou pozici se posunul dodatečně díky tomu, že veterán Alex De Angelis nesplnil svůj trest za ulitý start. Pro vítězství si dojel Brazilec Eric Granado, jenž potvrdil nejrychlejší časy z tréninků a kvalifikace.

Kyjovský rodák Kornfeil letos v lednu po deseti sezonách v mistrovství světa silničních motocyklů ukončil kariéru, koncem června se po nabídce z MotoE k závodění vrátil. Elektrický motocykl, který je mnohem těžší než stroj z Moto3, v níž závodil v uplynulých letech, si sedmadvacetiletý jezdec vyzkoušel poprvé ve středu.

Za týden se v Jerezu pojede další závod MS jako Velká cena Andalusie. V případě Márquezovy absence by mohl v továrním týmu Hondy zaskočit německý testovací jezdec Stefan Bradl.

Se zraněním se bude muset do příštího závodu vypořádat i britský jezdec Cal Crutchlow, který si při pádu v dopoledním warm upu zlomil člunkovou kost v levém zápěstí. Velká cena Španělska se jela bez něj, protože mu kvůli otřesu mozku lékaři zakázali start. Se zraněnou rukou podstoupí artroskopickou operaci.

Velká cena Španělska v Jerezu

- závod mistrovství světa silničních motocyklů

Moto3: 1. Arenas (Šp./KTM) 39:26,256, 2. Ogura (Jap./Honda) -0,340, 3. Arbolino (It./Honda) -0,369, 4. Migno -0,546, 5. Vietti (oba It./KTM) -0,634, 6. Fernández (Šp./KTM) -0,682, ...Salač (ČR/Honda) nedokončil.

Průběžné pořadí MS (po 2 závodech): 1. Arenas 50 b., 2. Ogura 36, 3. McPhee (Brit./Honda) 20, 4. Masiá (Šp./Honda) 19, 5. Suzuki (Jap./Honda), 6. Rodrigo (Arg./Honda) 19, ...Salač 8.

Moto2: 1. Marini (It./Kalex) 39:23,297, 2. Nagašima (Jap./Kalex) -1,271, 3. Martín (Šp./Kalex) -4,838, 4. Lowes (Brit./Kalex) -6,200, 5. Canet (Šp./Speed Up) -10,794, 6. Syahrin (Malaj./Speed Up) -15,578.

Průběžné pořadí MS (po 2 závodech): 1. Nakašima 45, 2. Baldassarri (It./Kalex) 28, 3. Marini 25, 4. Bastianini (It./Kalex) 23, 5. Gardner (Austr./Kalex) 20, 6. Canet 19.

MotoGP: 1. Quartararo (Fr./Yamaha) 42:15,156, 2. Viňales (Šp./Yamaha) -4,603, 3. Dovizioso (It./Ducati) -5,946, 4. Miller (Austr./Ducati) -6,668, 5. Morbidelli (It./Yamaha) -6,844, 6. P. Espargaró (Šp./KTM) -6,938.

MotoE: 1. Granado (Braz.) 10:55,542, 2. Ferrari (It.) -3,044, 3. Aegerter (Švýc.) -3,299, ...16. Kornfeil (ČR) -21,385.

Autoři: ,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Návrat alkoholového hříšníka. Sudí Orel zpět mezi profíky, zapíská si druhou ligu

18. dubna 2024  15:28

Arbitr Pavel Orel, který byl loni v létě kvůli alkoholu před zápasem Konferenční ligy vyřazen z...

Spása z divize? Asi jednorázový tah, hlásí Zbrojovka k „oživení“ veterána

18. dubna 2024  15:27

Už posun trenéra z divizního béčka bylo v podání vedení Zbrojovky Brno překvapením, když klub v...

Velká ztráta pro Třinec. Marinčin má prasklý obratel, přijde i o mistrovství

18. dubna 2024  14:45,  aktualizováno  15:12

Od začátku extraligového play off jim schází Jakub Jeřábek, ve zbytku finálové série se třinečtí...

Etická komise šetří Nezmara i celou Slavii. Ovlivnili finiš mistrovské sezony?

18. dubna 2024  14:52,  aktualizováno  15:08

Aktualizujeme Etická komise fotbalové asociace zahájila ve čtvrtek řízení s bývalým slávistickým sportovním...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...