Lewis Hamilton odstartuje do Velké ceny Španělska z prvního místa. Kvalifikaci...

Lewis Hamilton odstartuje do Velké ceny Španělska z prvního místa. Kvalifikaci vyhrál posté v kariéře. | foto: AP

Stá pole position pro Hamiltona. Obhájce titulu ovládl kvalifikaci v Barceloně

  • 25
Kvalifikaci na Velkou cenu Španělska formule 1 vyhrál britský pilot Lewis Hamilton z Mercedesu. Obhájce titulu tak vybojoval jubilejní a rekordní 100. pole position. O 36 tisícin sekundy předčil rivala Maxe Verstappena z Red Bullu.Třetí skončil Hamiltonův týmový kolega Valtteri Bottas.

Britský fenomén rozhodl o dalším životním milníku už v první jízdě závěrečné části, kdy zajel čas 1:16,741. Verstappen, který předtím vyhrál třetí trénink, se na něj při posledním pokusu dotáhl, ale těsně nepřekonal. 

„Nemohu uvěřit, že jde o mou 100. pole position. Vděčím za to všem lidem v továrně, kteří stále posouvají naši laťku výš a nevzdávají se. Kdo by si to na začátku naší spolupráce v roce 2012 pomyslel, že to dovedeme až sem. Jsem z této pole position nadšený, jako by šlo o mou první,“ radoval se před mikrofony Hamilton, který též obhájil v Barceloně loňské kvalifikační vítězství.

V nedělním závodě bude lídr šampionátu útočit na třetí triumf v sezoně. Aktuálně vede před nizozemským sokem o osm bodů. „Trošku jsem se bál změn, které jsme měli před kvalifikací udělat. Jakmile jsem vyjel, věděl jsem, že to není dobré. Pořád jsme ale na voze pracovali a to první kolo v poslední části bylo asi nejčistší, jaké jsem zvládl. Budu si ho navždy pamatovat,“ uvedl Hamilton.

Jeho přínos chválil na sociálních sítích i bývalý pilot F1 Marcus Ericsson. „Říkejte si, co chcete, že má nejrychlejší auto, ale Lewis předvede v klíčových momentech vždy to nejlepší. Vypadá to, jako by byl pod tlakem ještě lepší. To je důvod, který z něj dělá světovou jedničku a spojuje ho s lidmi, kteří jsou nejlepšími sportovci všech dob,“ řekl Ericsson.

Max Verstappen během kvalifikace na Velkou cenu Španělska

Verstappen proto nakonec druhou příčku na startu za Hamiltonem bral. „Bylo to z naší strany dobré a druhé místo je nadějné. Víme, že Mercedes je tu těžko porazitelný, a jsem rád, že jsme u nich takhle blízko,“ prohlásil Verstappen.

Mezi nejlepší čtyřku se vměstnal i Charles Leclerc z Ferrari. Slavná italská stáj si připomínala smutné výročí 39 let od smrti Gillese Villeneuvea. Pátý byl Esteban Ocon z Alpine. Zklamáním byl naopak výkon druhého pilota Red Bullu Sergia Péreze. Mexický jezdec v první části rozhodující fáze vyjel po smyku mimo trať a další jeho čas stačil jen na osmé místo.

V první části kvalifikace zase nečekaně skončil Júki Cunoda z AlphaTauri, který při pokusu o závěrečné nejrychlejší kolo chyboval a k postupu mu chybělo sedm tisícin. Mladý Japonec zahájí až jako šestnáctý a zapochyboval, zda má stejně připravený vůz jako jeho týmový kolega Pierre Gasly. 

„Ve srovnání s ním je na něm vždy odlišná zpětná vazba. Samozřejmě je to stejné auto, ale jeho charakter je velmi odlišný,“ pronesl Cunoda. Mimo první desítku skončila i dvojice z Aston Martinu Lance Stroll (11.) a Sebastian Vettel (13.).

Velká cena Španělska začne v neděli v 15:00.

Kvalifikace na Velkou cenu Španělska

závod MS vozů formule 1 v Barceloně:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:16,741, 2. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,036, 3. Bottas (Fin./Mercedes) -0,132, 4. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,769, 5. Ocon (Fr./Alpine) -0,839, 6. Sainz (Šp./Ferrari) -0,879, 7. Ricciardo (Austr./McLaren) -0,881, 8. Pérez (Mex./Red Bull) -0,960, 9. Norris (Brit./McLaren) -1,269, 10. Alonso (Šp./Alpine) -1,406.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž