Hamiltonovi přinesla další vítězství týmová režie, titul F1 je blízko

  12:55aktualizováno  17:01
Lewis Hamilton vyhrál díky týmové režii Velkou cenu Ruska formule 1. Dlouho vedl vítěz kvalifikace a jeho týmový kolega Valtteri Bottas, na povel z boxů však přenechal pozici lídra závodu Hamiltonovi. Na třetí příčce dokončil závod Sebastian Vettel a opět v celkovém pořadí ztratil.
Lewis Hamilton z Mercedesu oslavuje vítězství, poblahopřát mu přišel i ruský...

Lewis Hamilton z Mercedesu oslavuje vítězství, poblahopřát mu přišel i ruský prezident Vladimir Putin. | foto: AP

Valtteri Bottas bez potíží držel za sebou Sebastiana Vettela i Lewise Hamiltona, předjíždění na okruhu v Soči není nejsnazší. Ale příkaz z boxů ve 25. kole zněl jasně: Před třetí zatáčkou pusť Lewise vpřed. Bottas poslechl. Finský pilot, který odstartoval z pole position, tím přišel o šanci obhájit loňské vítězství z Ruska a připsat si první triumf v sezoně.

V cíli třetí Vettel měl šanci být lepší - útok po startu mu nevyšel, ale díky správně načasované výměně pneumatik šel před Hamiltona na druhé místo. Ale Brit si to nenechal líbit a stačily mu dvě kola na dráze, aby se agresivně natlačil před rudý monopost Ferrari a vrátil se na druhou příčku.

Hamilton vyhrál třetí závod za sebou a pátý z posledních šesti. Počet vítězných Velkých cen zaokrouhlil na 70 a v průběžném pořadí má na kontě 306 bodů. Vede celkové pořadí už o 50 bodů. To je pět závodů před koncem sezony obrovský náskok. Druhý Vettel jich nasbíral 256 a jednu z posledních šancí zdramatizovat boj o titul formule 1 bude mít příští týden v Japonsku.

Rozpačitá atmosféra na pódiu

Znechucený, naštvaný, podvedený. Tak se v cíli cítil Valtteri Bottas. Odmítl odpovídat na otázky moderátora na okruhu, bývalého závodníka F1 Paula di Resty. Nakonec se uvolil zodpovědět pár otázek, ale byl zjevně naštvaný. Rozpačitá atmosféra, která začala hned po vystoupení jezdců z kokpitů, pokračovala i na stupních vítězů.

Závod jsme sledovali minutu po minutě

„Byl to náročný den, bylo to pro nás velmi těžké. Chtěli jsme získat maximum bodů a to se povedlo, ale osobně je to pro mě velmi těžký den. Samozřejmě před závodem probíráme všechny možné scénáře, ale dnes... Je těžké předpovědět, co se stane v závodě, jak se všechno vyvine.... Tak to všechno je.“

Podle všeho zněla domluva v týmu Mercedes před závodem tak, že pokud dojde ke změně pozic na pokyn týmu, před cílem by se jezdci měli vrátit na vybojovaná místa. Ale to se nestalo, přitom Bottas protestoval už těsně před cílem do vysílačky. Finský jezdec pouštěl Hamilton v 25. kole před sebe pouze proto, aby zkusil předjet v tu chvíli vedoucího Verstappena. Čekal, že se poté vrátí na první místo. To se však nestalo.

Momentka ze startu Velké ceny Ruska formule 1, vpředu jsou Valtteri Bottas...

„Valtteri odvedl skvělou práci, po celý víkend byl perfektní. Navíc se ukázal jako velký gentleman, když mě nechal předjet. Dokážu pochopit, jak je to pro něj těžké. Makal a měl na to, aby dnes vyhrál. Ale musíme to vidět v širší perspektivě, potřebujeme získat oba tituly. Myslím, že se mu to v dalších závodech vrátí.“

Hamilton se dvakrát v závodě utkal v přímém souboji se Sebastianem Vettelem. A pokaždé odešel z duelu jako vítěz. Nejvíce rozebíral kontroverzní moment v 16. kole, kdy se německý pilot bránil v rozporu s pravidly. „Z mého pohledu se Vettel pohnul při brzdění jednou a potom podruhé, byl to dvojitý pohyb a myslím, že to každý viděl. Naštěstí se mi podařilo vyhnout zdi a potom jsem měl lepší pozici do další zatáčky a snadno jsem ho předjel. Ale nechápu, jak se mu podařilo dostat se vpřed. Na to se musíme ještě podívat,“ dodal britský závodník.

Třetímu Vettelovi nebylo moc do řeči, v Rusku Ferrari na Mercedes nemělo. „Souboj s Lewisem Hamiltonem byl velmi těsný, společně jezdci Mercedesu pracují skvěle. Na startu mě nepustili, drželi si pozice a oba si mě hlídali,“ popisoval strategii jezdců Mercedesu závodník Ferrari.

Kimi Raikkonen z Ferrari v průběhu Velké ceny Ruska.
Lewis Hamilton, jezdec Mercedesu, v průběhu Velké ceny Ruska.

„Při předjetí po výměně pneumatik jsem Lewise neviděl a nečekal jsem, že mě v tom místě předjede. Celkově měl Mercedes o něco lepší rychlost, řekl bych. Snažil sem se na Valtteriho vyvinout nějaký tlak, ale nepovedlo se mi to. Myslím, že jsme Mercedesu byli o hodně blíže než v sobotní kvalifikaci, ale nestačilo to. V Rusku měli celkově o něco lepší auto,“ dodal závodník.

Zajímavý start pořadí neměnil

Lewis Hamilton start nezvládl na sto procent. Podklouzla mu kola, Bottas mu zmizel v dáli a Sebastian Vettel se dostal v první zatáčce na jeho úroveň. Dokonce vystrčil čumák vozu ferrari před mercedes. Ale to bylo vše.

Hamilton si udržel pozici za Bottasem, v jeho závěsu se vyvezl zpátky na druhé místo. Dokonce za chvíli útočil na svého týmového kolegu. Rovněž bez úspěchu. Pořadí vpředu se po startu neměnilo.

V zadní části pole tomu bylo jinak. Jezdci Red Bullu, kteří po výměně komponentů motoru začínali závod z osmnáctého, respektive devatenáctého místa, letěli vpřed. A zejména Max Verstappen, který objížděl soupeře jako na motokáře. Před kolegu ze stáje Daniela Ricciarda se dostal již na startu a následoval jeden sok za druhým. Ve třetím kole mu patřila už desátá příčka, to tedy znamenalo postup o devět míst za tři kola a v osmém kole byl již pátý! Na lídra závodu Bottase ztratil od startu pouze dvacet vteřin. Kdo by tehdy na začátku závodu tušil, že blíž už se nejlepším Verstappen nedostane.

Zatímco jezdci Red Bullu startovali na tvrdší sadě a k výměně pneumatik měli daleko, nejlepší z kvalifikace zatočili do boxové uličky brzo po startu. Ve 13. kole to byl Valtteri Bottas z prvního místa, ve čtrnáctém Sebastian Vettel. Lewis Hamilton vyčkával a mechaniky navštívil až v kole patnáctém. To byla chyba, na sjetých gumách nebyl tak rychlý jako Vettel na čerstvé sadě a o zlomek vteřiny to Mercedesu nestačilo. Lewis Hamilton se vrátil na dráhu na třetím místě za svým soupeřem z Ferrari.

Start Velké ceny Ruska. Vpředu Valtteri Bottas (vlevo) a Lewis Hamilton z...
Britský jezdec Lewis Hamilton během Velké ceny Ruska formule 1

Jenže hned poté Hamilton ukázal rychlostní i jezdeckou převahu. Hned v prvním okruhu po návratu na dráhu zaútočil, využil DRS, na rovince to těsně nevyšlo, ale v následující zatáčce šel už mercedes vpřed. Vettel neměl v Soči šanci.

Ve 25. kole došlo k momentu závodu, který rozhodl o vítězi. Bottas na pokyn týmu pustil vpřed Hamiltona. „Pro tým to byl dobrý výsledek, protože získal maximum bodů. Ale každý to viděl, byl to náročný závod,“ uvedl viditelně zklamaný Bottas.

Do vedení se po zastávkách čtyř prvních jezdců dostal Max Verstappen. Pilot Red Bullu, který odstartoval až z předposlední, devatenácté příčky, se na prvním místě udržel až do zastávky v boxech ve 43. kole. Poté zamířil k mechanikům a čekalo se, že na čerstvých pneumatikách bude útočit na nejlepší.

Nestalo se však tak. Red Bull na měkčích gumách nefungoval dobře, v zatáčkách byl hodně nedotáčivý a Kimi Räikkönen nemusel mít o čtvrté místo strach. Nizozemský mladík naopak na čerstvé sadě ztrácel a zajížděl pomalejší časy než předtím na sjetých tvrdých pneumatikách.

Max Verstappen nakonec oslavil 21. narozeniny pátým místem. „Cílem bylo páté místo, takže jsem moc spokojený. Bylo lepší odpykat si trest za motor tady než třeba v Mexiku. Myslím, že dneska si kousek dortu zasloužím,“ prohlásil Verstappen, který byl opět zvolen na oficiálních stránkách FIA jezdcem závodu.

V čele se už nic zajímavého nestalo, Bottas dokroužil druhý za Hamiltonem, Vettel třetí. Snad to bude za týden v Japonsku dramatičtější podívaná.

Výsledky Velké ceny Ruska formule 1:
1.Lewis Hamilton(Mercedes)1h27:25.181 min.
2.Valtteri Bottas(Mercedes)+2.545 sek.
3.Sebastian Vettel(Ferrari)+7.487s
4.Kimi Raikkonen(Ferrari)+16.543s
5.Max Verstappen(Red Bull)+31.026s
6.Daniel Ricciardo(Red Bull)+1:20.451 min.
7.Charles Leclerc(Sauber)+1:38.390
8.Kevin Magnussen(Haas)+1 kolo
9.Esteban Ocon(Force India)+1 kolo
10.Sergio Perez(Force India)+1 kolo
11.Romain Grosjean(Haas)+1 kolo
12.Nico Hulkenberg(Renault)+1 kolo
13.Marcus Ericsson(Sauber)+1 kolo
14.Fernando Alonso(McLaren)+1 kolo
15.Lance Stroll(Williams)+1 kolo
16.Stoffel Vandoorne(McLaren)+2 kola
17.Carlos Sainz(Renault)+2 kola
18.Sergey Sirotkin(Williams)+2 kola
19.Pierre Gasly(Toro Rosso)DNF - 4 kola
20.Brendon Hartley(Toro Rosso)DNF - 4 kola
Pořadí mistrovství světa jezdců:
1.Lewis Hamilton306
2.Sebastian Vettel256
3.Valtteri Bottas189
4.Kimi Raikkonen186
5.Max Verstappen158
6.Daniel Ricciardo134
7.Kevin Magnussen53
8.Nico Hulkenberg53
9.Fernando Alonso50
10.Sergio Perez47
11.Esteban Ocon47
12.Carlos Sainz38
13.Pierre Gasly28
14.Romain Grosjean27
15.Charles Leclerc21
16.Stoffel Vandoorne8
17.Lance Stroll6
18.Marcus Ericsson6
19.Brendon Hartley2
20.Sergey Sirotkin1
Pořadí Poháru konstruktérů:
1.Mercedes495
2.Ferrari442
3.Red Bull/Renault292
4.Renault91
5.Haas/Ferrari80
6.McLaren/Renault58
7.Force India/Mercedes35
8.Toro Rosso/Honda30
9.Sauber/Ferrari27
10.Williams/Mercedes7
Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Podivné praktiky svazu a vzniklá škoda. Hokej stále nemá síň slávy. Proč?

19. dubna 2024

Premium Nově budovanou Síň slávy sliboval hokejový svaz otevřít v březnu. Jenže to nesplnil. Prostory v...

Dostal druhou žlutou, i tak chytal dál. Martinez zařídil Aston Ville postup

18. dubna 2024  23:39

Těsně před poločasem dostal žlutou kartu za zdržování. Když po první sérii penaltového rozstřelu...

Souček s Coufalem v pohárech končí, raduje se Leverkusen. Liverpool smutní

18. dubna 2024  20:23,  aktualizováno  23:05

Manko z venkovního zápasu nedohnali. Fotbalisté anglického West Hamu s Vladimírem Coufalem a...

Velké stěhování v NHL schváleno. Coyotes najdou nový domov v Utahu

18. dubna 2024  22:57

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...