Reportáž skončila 6. 7. 2020 8:51

Velká cena Rakouska formule 1

Úvodní závod sezony 2020

7

Hamilton tvrdě tlačí na Albona, dvojka Red Bullu se zatím drží. Ale musí se bránit každou zatáčku, mercedes je jasně rychlejší.

6

Leclerc je stále sedmý, Vettel se posunul na 10. místo před Ricciarda. Zatím to nevypadá, že by Ferrari mohlo dnes napravit kvalifikační propadák.

5

Mistr světa Hamilton za sebou drží Hamiltona, zatímco jeho týmový kolega Verstappen se blíží vedoucímu Bottasovi.

4

Lewis Hamilton útočí, rovněž on předjel díky otevřenému zadnímu křídlo Landa Norrise a jde na 4. místo. McLaren padá na pátou příčku, což není velké překvapení.

3

Norrisovi nevyšly útoky na Verstappena a nyní ztrácí. Vedení závodu povolilo systém DRS a Albon s druhým Red Bullem se na konci cílové rovinky pohodlně protáhl na třetí místo.

2

Leclerc s ferrari si nepolepšil a drží sedmou pozici, Vettel bojuje o desáté místo, nyní je jedenáctý za Ricciardem.

1

Bottas bezpečně drží první pozici, zatímco Verstappen se dokázal utrhnout Norrisovi.

1. kolo

Bottas jasně poodjíždí, Verstappen je pomalejší, protože jako jediný jezdec startuje na tvrdších, žlutě značených gumách. Mělo by mu to dát výhodu v průběhu závodu, ale nyní je pomalejší. Bravurně se brání před útoky Landa Norrise s mclarenem.

Bylo odstartováno. Vede Bottas před Verstappenem a Norrisem.

Druhý je tedy na startu Verstappen a třetí Norris s mclarenem.

Lewis Hamilton se měl postavit na druhé místo, ale dostal penalizaci. Red Bull podal žádost o přezkoumání kvalifikace a Hamilton dostal trest ztráty tří míst za nezpomalení pod žlutými vlajkami.

Na startovním roštu poklekli někteří jezdci v rámci boje proti rasismu. Gesto vychází z iniciativ Lewise Hamiltona a někteří závodníci dali již předem najevo, že u nápisu „END RACISM“ klečet nebudou. Byli to Max Verstappen a Charles Leclerc. Nakonec neklečeli také Sainz, Räikkönen, Kvjat, Giovinazzi.

Vše je už připraveno ke startu. Členové týmu v rouškách, kteří mohou na startovní rošt jen v omezeném počtu, provádějí poslední úpravy na monopostech.

Bez diváků, bez stupňů vítězů. Velká cena Rakouska 2020 bude možná nejpodivnějším závodem formule 1 vůbec.

Bottas byl v kvalifikaci rychlejší než Charles Leclerc při své loňské pole position a ukázal tak, že letošní monoposty mohou být ještě o něco rychlejší než ty loňské. To naopak neplatí pro Ferrari, jeho jezdci byli o téměř sekundu pomalejší. To je vzhledem k tomu, že se technická pravidla měnila minimálně, přinejmenším zarážející. 

Kvalifikaci těsně ovládl Valtteri Bottas, který časem 1:02,939 minuty těsně porazil týmového kolegu Lewise Hamiltona. Již v sobotu se potvrdilo, že jediným jezdcem, který má alespoň nějakou šanci bojovat s mercedesy je Max Verstappen s vozem Red Bull.

Závod startuje v 15.10 SELČ.

Nepřehlédněte

Pořadí na startu:
1. Valtteri Bottas (Mercedes)
2. Max Verstappen (Red Bull)
3. Lando Norris (McLaren)
4. Alexander Albon (Red Bull)
5. Lewis Hamilton (Mercedes)
6. Sergio Perez (Racing Point)
7. Charles Leclerc (Ferrari)
8. Carlos Sainz (McLaren)
9. Lance Stroll (Racing Point)
10. Daniel Ricciardo (Renault)
11. Sebastian Vettel (Ferrari)
12. Pierre Gasly (Red Bull)
13. Daniil Kvjat (Toro Rosso)
14. Esteban Ocon (Renault)
15. Romain Grosjean (Haas)
16. Kevin Magnussen (Haas)
17. George Russell (Williams)
18. Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo)
19. Kimi Räikkönen (Alfa Romeo)
20. Nicholas Lafiti (Williams)