Karel Hanika během kvalifikace na Velkou cenu Německa silničních motocyklů

Karel Hanika během kvalifikace na Velkou cenu Německa silničních motocyklů | foto: AP

Úspěšný Hanika. V kvalifikaci obsadil podruhé za sebou třetí místo

  • 4
Motocyklový závodník Karel Hanika podruhé za sebou odstartuje do závodu mistrovství světa ve třídě Moto3 z první řady. V kvalifikaci Velké ceny Německa stejně jako před dvěma týdny v nizozemském Assenu obsadil třetí příčku. Druhý český jezdec Jakub Kornfeil byl osmnáctý.

Hanika se na Sachsenringu dostal těsně pod hranici minuty a 27 sekund a časem 1:26,941 se dlouho držel na druhé příčce, která by byla jeho novým kvalifikačním maximem. V závěrečném kole ho ale o pouhé dvě tisíciny vteřiny předstihl Ital Enea Bastianini. Kvalifikaci vyhrál lídr šampionátu Brit Danny Kent, za nímž Hanika zaostal o více než půl sekundy.

„Bojovat s Kennym nebylo snadné, zajel fantastický čas. Snažili jsme se zajet dobře na ojetých pneumatikách, což je důležité pro závod. S novými gumami jsem zajel pár dobrých kol, ale na trati bylo plno, a když jsem se snažil zrychlit a přiblížit se nejrychlejšímu času, měl jsem menší pád,“ uvedl Hanika, kterému patří v průběžném pořadí MS čtrnáctá příčka.

S výsledkem kvalifikace byl ale spokojený. „Jsme v první řadě, máme dobré nastavení a motorka funguje. To je dobrá výchozí pozice,“ konstatoval devatenáctiletý český jezdec.

V Assenu svou výhodnou startovní pozici neuhájil a hned po startu se propadl na šesté místo. Nakonec dojel osmý.

V MotoGP zabrali první řadu na startu Španělé v čele s dvojnásobným mistrem světa Marcem Márquezem. Druhého Daniho Pedrosu a třetího Jorgeho Lorenza dělila jen tisícina sekundy. Lídr šampionátu Ital Valentino Rossi bude útočit z druhé řady, v kvalifikaci skončil šestý.

Márquez si vyjel pole position na Sachsenringu pošesté za sebou, z toho pětkrát pak závod vyhrál. „Zkusíme to pošesté. Hlavní je, že si na motorce věřím,“ uvedl.

Kvalifikace na Velkou cenu Německa

závod mistrovství světa silničních motocyklů na Sachsenringu:

Moto 3: 1. Kent (Brit./Honda) 1:26,420, 2. Bastianini (It./Honda) -0,519, 3. Hanika -0,521, ...18. Kornfeil (oba ČR/KTM) -1,294.

Moto2: 1. Zarco (Fr./Kalex) 1:24,044, 2. Simeon (Belg./Kalex) -0,089, 3. Morbidelli (It./Kalex) -0,247.

MotoGP: 1. Márquez 1:20,336, 2. Pedrosa (oba Šp./Honda) -0,292, 3. Lorenzo (Šp./Yamaha) -0,293.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž