Lewis Hamilton (uprostřed) z Mercedesu se raduje po svém vítězství na Velké...

Lewis Hamilton (uprostřed) z Mercedesu se raduje po svém vítězství na Velké ceně Maďarska. Spolu s ním stojí na stupních vítězů také druhý Max Verstappen z Red Bullu (vlevo) a třetí Sebastian Vettel z Ferrari. | foto: Reuters

Po úchvatném souboji o vítězství slavil v Maďarsku Hamilton

  • 64
Max Verstappen měl na dosah druhé vítězství za sebou, ale mistr světa Lewis Hamilton mu ho nedopřál. Po fantastické stíhací jízdě tři kola před cílem Nizozemce předjel a míří za titulem. Ferrari po celou Velkou cenu Maďarska formule 1 ztrácelo, Vettel se musel spokojit se třetím místem.

Po deštivé a velmi dramatické Velké ceně Německa se čekal méně zajímavý závod v Maďarsku a ten přišel. Ale diváci se rozhodně nenudili. Hlavní zásluhu na tom měli dva nejlepší jezdci závodu - Max Verstappen a Lewis Hamilton prolétli po okruhu Hungaroring bez jediné chybičky a bojovali o vítězství až do cíle. Zajímavou strategickou přetahovanou rozhodl nakonec mistr světa přímo na dráze.

Hamilton vyhrál poosmé v sezoně a před letní pauzou navýšil náskok v čele šampionátu. Navíc v Maďarsku potvrdil, že Mercedes má stále k dispozici nejrychlejší auto. „Jsem hodně unavený, byl to zajímavý strategický moment od týmu, zkusit zajet podruhé do boxů a zatlačit na nových gumách. Moc jsem tomu nevěřil, ale jejich propočty byly správné a vyšlo to,“ uvedl po vystoupení z kokpitu britský závodník, který se ještě do vysílačky, hned po předjetí, své stáji omluvil, že o propočtech pochyboval.

Hamilton se snažil do vedení dostat již po startu, stejně jako po úvodních výměnách pneumatik. Zkusil několik předjížděcích manévr, při nichž dokonce jednou skončil v únikové zóně. „Verstappen se skvěle bránil, bylo velmi složité ho předjet, pokud jsme oba měli stejné gumy, stejné podmínky. Takže jsem to musel zkusit jinak. Děkuji týmu, tohle je jedno z vítězství, které se nedalo tak úplně očekávat.“

Britský závodník vyhrál na Hungaroringu již posedmé, připsal si 81. vítězství v sezoně a před tradiční měsíční přestávkou, která teď formuli čeká, má na prvním místě průběžného pořadí 250 bodů. Druhé místo udržel se 188 body jeho týmový kolega Valtteri Bottas, jenž byl dnes až osmý. Třetí je Verstappen se ziskem 181 bodů.

Závod jsme sledovali minutu po minutě

Max Verstappen ovládl sobotní kvalifikaci a vedl po téměř celý závod. Přesto to nakonec na vítězství nestačilo. „Jel jsem naplno, makali jsme, co to šlo a neudělali žádnou chybu. Byl jsem blízko vítězství a byl to pro nás dobrý den i víkend, ale Mercedes byl prostě o něco rychlejší. Závěrečnému útoku jsem se nemohl nijak bránit, měl jsem zcela sjeté pneumatiky,“ komentoval průběh závodu v cíli jezdec Red Bullu.

„Celkové to bylo dnes pozitivní. Jsme mnohem dál než před rokem, můžeme bojovat o vítězství a těším se na další závody. Možná jsme dnes nevyhráli, ale s výkonem jsme spokojeni,“ dodal Nizozemec, který ještě těsně před cílem zastavil u mechaniků pro nové pneumatiky a připsal si nejrychlejší kolo závodu.

Lewis Hamilton z Mercedesu slaví své vítězství na Velké ceně Maďarska.
Lewis Hamilton z Mercedesu slaví vítězství na Velké ceně Maďarska.

Za vedoucím duem zela v závodě mezera. Pierre Gasly s druhým vozem red bull jednoduše nestačí a nestačí a po pokaženém startu se vydrápal alespoň na šesté místo a Valtteri Bottas s dalším mercedesem musel po startu měnit přední křídlo. Závod pro něj začínal z poslední příčky a na lepší než osmé místo v cíli to nebylo.

O třetí příčku tak bojovali jezdci Ferrari, na pomalém okruhu Hungaroring však ztráceli každým kolem. Třetí Sebastian Vettel nasbíral na lídra závodu Hamiltona ztrátu více než minuty. Potěšil ho jen moment v závěru, kdy v souboji předjel stájového kolego Charlese Leclerca. „Neměl jsem co ztratit, snažil jsem se využít rychlosti, kterou jsme měli a nakonec můžu být rád za třetí místo. Zvolili jsme odlišnou strategii pro oba vozy a ta moje byla o něco lepší. Měl jsem jednu šanci a té jsem využil,“ komentoval asi jediný moment v závodě, kdy jeho auto na delší dobu zabíraly kamery.

Nemohl však zastírat, že Ferrari, které plánovalo útok na titul, nyní bude bojovat spíš o to, aby udrželo pozici druhé nejlepší stáje šampionátu formule 1. „Ano, nebyli jsme dost rychlí a uvidíme později na papíru, co se stalo. Snad z toho vzejdou nějaké nové nápady pro další závody,“ očekává německý závodník.

Nejlepší start měl Räikkönen

Na startu začaly problémy Valtteriho Bottase. Fin začínal ze druhého místa na roštu, ale ani nestačil ohrozit lídra Verstappena. Ne snad, že by ten měl tak skvělý začátek, ale Bottas nebyl dost rychlý. Naopak bleskově vyrazil vpřed Hamilton, ani ten však Verstappena nepředjel. Na vině byl zejména Bottas, který mu vadil v cestě a Brit musel brzdit.

O pár zatáček později už Hamilton šel pohodlně na druhé místo a dvojka mercedesu se stala terčem útoku pro Charlese Leclerca. Mladík s Ferrari si nebral servítky a poměrně drsným manévrem se prodral vpřed. Počínal si dost nevybíravě a Bottase při tom připravil o kus předního spoileru. Fin musel kvůli němu do boxů a v praxi tak přišel o šanci na lepší umístění.

Vettel z Ferrari má navrch před soupeřem, kterým je Bottas z Mercedesu.

Velká cena Maďarska.

Páté a šesté místo za jezdci Ferrari drželi zástupci McLarenu, který se v průběhu sezony vyprofiloval jako nejlepší tým středu pole. S motory renault si nečekaně rozumí lépe než tovární tým francouzské automobilky. Její jezdci mají problémy získat vůbec nějaké body. Sedmý začínal na startu desátý Kimi Räikkönen. Nejstarší závodník seriálu nakonec na stejné pozici projel cílem a stále potvrzuje až neuvěřitelnou vyrovnanost výkonů.

Po startovním zmatku se situace na dráze uklidnila a jezdci jeli spořádaně za sebou. Hamilton těsně za lídrem Verstappenem neútočil, na Hungaroringu je šance na předjetí malá. Všichni čekali na zastávky v boxech. Po nich se však měla situace změnit.

Těsně před zastávkami dotáhl Hamilton Verstappena na doraz a čekalo se, kdo zamíří měnit gumy jako první. Pouhé kolo na dráze bez soupeře před sebou mohlo Hamiltonovi pomoci do vedení, ale to Red Bull nepřipustil. Verstappen zamířil k mechanikům ve 26. kole a superrychlou zastávkou nenechal nic náhodě. Hamilton zůstal na dráze o šest kol déle, ale jen ztratil další vteřiny a po návštěvě u týmu se objevil zpět na dráze šest sekund za lídrem.

To se psalo 32. kolo a všichni přestali Hamiltona na chvíli sledovat. Chyba, na nových gumách šlápl Brit na plyn a již ve 35. kole byl na zadním křídle nizozemského pilota. Jeden útok, druhý, třetí... Verstappen nevěděl, kde se bránit dřív a zdálo se, že předjetí je pouze otázkou času. Mercedes byl výrazně rychlejší. Ve 39. kole však v souboji kolo na kolo vylétl mercedes z trati, musel se vracet z únikové zóny a ztratil rychlost.

Po pár kolech byl Hamilton opět těsně za Verstappenem, ale už neměl převahu zbrusu nových pneumatik a bylo jasné, že na předjetí to nebude. Tým se odvážil k nečekané strategické změně. Ve 49. kole jel Hamilton do boxů podruhé a na auto dostal středně tvrdé, žluté gumy. Měl dvacet kol na to, aby sjel ztrátu na Verstappena a předjel ho. Red Bull nic podobného nečekal, ale pokusil se rychle přizpůsobit. Nizozemec přidal, zrychlil o téměř dvě vteřiny na kolo a chvíli se zdálo, že Hamilton, ačkoliv stále mírně rychlejší, ztrátu nestáhne. Deset kol před cílem to bylo ještě třináct vteřin.

V 62. kole se to však změnilo a Verstappen zpomalil. „Pneumatiky jsou mrtvé,“ hlásil do vysílačky. Jízda na hraně zcela zničila obutí jeho vozu. V 66. kole už byl Hamilton těsně za ním a v nájezdu do 67. kola ho vnějškem v první zatáčce objel a posunul se na první místo. Vyčerpávající souboj měl vítěze a Verstappen zamířil k mechanikům pro čerstvé kvalifikační pneumatiky, aby si alespoň připsal bod za nejrychlejší kolo.

Lewis Hamilton z Mercedesu projel cílem Velké ceny Maďarska jako první.

Na další místech to tak zajímavé nebylo. Jen dvě kola před cílem předjel Vettel týmového soka Leclerca. Němec měl na autě mnohem novější pneumatiky, stájový kolega se mu kvůli odlišné strategii nemohl moc bránit. Hned za nimi projel cílem Carlos Sainz s mclarenem, který dokázal porazit Gaslyho s druhým vozem red bull. Nad jeho budoucností u týmu se stahují mraky, talentovaný Albon v juniorské stáji Toro Rosso čeká na svou šanci.

Sedmý skončil Kimi Räikkönen a osmý Valtteri Bottas. Také on bojuje o pozici v týmu, třetí jezdec Mercedesu Esteban Ocon se ukazuje v testech velmi slibně a Bottas smlouvu na příští sezonu stále nemá. A výkony jako na Hungaroringu mu moc nepomohou. Bodoval i druhý vůz McLarenu Landa Norrise a bod útěchy získal pro Renault Nico Hülkenberg.

Šampionát bude pokračovat 1. září v Belgii. 

Výsledky Velké ceny Maďarska F1:
1.Lewis HamiltonMercedes1h35m03.796s
2.Max VerstappenRed Bull17.796s
3.Sebastian VettelFerrari1m01.433s
4.Charles LeclercFerrari1m05.250s
5.Carlos Sainz Jr.McLaren+1 kolo
6.Pierre GaslyRed Bull+1 kolo
7.Kimi RaikkonenAlfa Romeo+1 kolo
8.Valtteri BottasMercedes+1 kolo
9.Lando NorrisMcLaren+1 kolo
10.Alexander AlbonRed Bull+1 kolo
11.Sergio PerezRacing Point+1 kolo
12.Nico HulkenbergRenault+1 kolo
13.Kevin MagnussenHaas+1 kolo
14.Daniel RicciardoRenault+1 kolo
15.Daniil KvyatToro Rosso+2 kolo
16.George RussellWilliams+2 kolo
17.Lance StrollRacing Point+2 kolo
18.Antonio GiovinazziAlfa Romeo+2 kolo
19.Robert KubicaWilliams+3 kola
20.Romain GrosjeanHaasDNF
Mistrovství světa jezdců:
1.Lewis Hamilton250
2.Valtteri Bottas188
3.Max Verstappen181
4.Sebastian Vettel156
5.Charles Leclerc132
6.Pierre Gasly63
7.Carlos Sainz Jr.58
8.Kimi Raikkonen31
9.Daniil Kvyat27
10.Lando Norris24
11.Daniel Ricciardo22
12.Lance Stroll18
13.Kevin Magnussen18
14.Nico Hulkenberg17
15.Alexander Albon16
16.Sergio Perez13
17.Romain Grosjean8
18.Antonio Giovinazzi1
19.Robert Kubica1
20.George Russell0
Pohár konstruktérů:
1.Mercedes438
2.Ferrari288
3.Red Bull/Honda244
4.McLaren/Renault82
5.Toro Rosso/Honda43
6.Renault39
7.Alfa Romeo/Ferrari32
8.Racing Point/Mercedes31
9.Haas/Ferrari26
10.Williams/Mercedes1


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž