Hamilton porazil v dramatickém souboji Räikkönena a slaví další triumf

  15:05aktualizováno  18:25
Sebastian Vettel nezvládl hned úvod Velké ceny Itálie F1 a po kolizi s útočícím Lewisem Hamiltonem se propadl na chvost startovního pole. O vítězství se britský jezdec Mercedesu utkal s druhým ferrari Kimiho Räikkönena a po předjížděcím manévru pár kol před cílem slavil velký triumf.
Britský jezdec Lewis Hamilton vyhrál Velou cenu Itálie před Kimim Raikkonenem

Britský jezdec Lewis Hamilton vyhrál Velou cenu Itálie před Kimim Raikkonenem | foto: AP

To byl závod! Třikrát se měnil jezdec v čele, nechyběly kolize, dramata vpředu i ve středu pole, kontroverzní situace ani tresty. A samozřejmě excelentní jezdecké výkony. Po letech nudných Velkých cen Itálie si Monze v roce 2018 hodně zlepšila mezi fanoušky pověst.

Přesto bylo ve Ferrari neveselo. Bylo to před více než pěti lety. Při Velké ceně Austrálie, 17. března 2013. Tehdy slavil Kimi Räikkönen své poslední vítězství ve formuli 1. Od té doby se marně snaží vrátit na nejvyšší stupínek. Po kvalifikačním triumfu v italské Monze měl jedinečnou šanci, ale opět to nevyšlo.

„Auto bylo rychlé, ale měli jsme problémy se zadními gumami. Snažil jsem se, dělal všechno možné, ale nešlo to vydržet až do cíle. Je to ponaučení do budoucna, ale je to pro nás hodně hořké,“ popisoval Kimi Räikkönen, který byl navzdory prohře vyhlášen jezdcem závodu. „Zůstalo na nás druhé místo a nic s tím neuděláme. Je ale těžké to skousnout. Sorry lidi,“ omluvil se na pódiu rudému davu tiffosi, „Snad to vyjde příště.“

Závod jsme sledovali minutu po minutě

Finský pilot od startu vedl, díky časné zastávce v boxech první místo udržel, ale v závěru závodu doplatil na zcela sjeté zadní gumy. Mercedes nejdříve strategicky ponechal na trati delší dobu Valtteriho Bottase, který krajana brzdil a sebral mu cenné vteřiny, poté se zezadu přiřítil Lewis Hamilton, pár kol vyčkával a nakonec se osm kol před cílem prodral v první zatáčce do vedení.

„Byla to skvělá jízda a je to fantastický pocit. Opět jsme dobyli Itálii, Je to velmi cenné vítězství a jsem nesmírně šťastný,“ řekl po vystoupení z kokpitu Hamilton.

Kimi Raikkonen (číslo 7) vjíždí do zatáčky následován Sebastianem Vettelem a Lewisem Hamiltonem.

Kimi Räikkönen skončil druhý, třetí místo získal po penalizaci pro Maxe Verstappena právě Bottas.

„Bojoval jsem, abych se dostal na stupně vítězů a to se mi také povedlo, takže jsem spokojený. Byl to hodně náročný závod, stále se na dráze něco dělo,“ krátce popsal finský závodník, který na Monze ukázal, že je velmi platnou týmovou dvojkou. Před zastávkou v boxech brzdil řadu kol Kimiho Räikkönena a sebral mu hodně vteřin. „Je to týmová práce, snažíme se zajíždět co nejlepší výsledky a jsem rád, že jsem mohl pomoci. V dalších závodech se pokusíme o ještě lepší výsledek.“

Sebastian Vettel se po velké stíhací jízdě propracoval na pátou příčku, kterou penalizace nizozemského jezdce Red Bullu Verstappena změnila v místo čtvrté. Přesto v celkovém pořadí výrazně ztratil, nyní na druhé příčce zaostává za lídrem šampionátu Hamiltonem o celých třicet bodů.

Dramatický start

Už na startu se ukázalo, že letošní Velká cena Itálie nebude patřit do řady nudných procesí, kterých jsou v posledních letech v italské Monze zvykem. Lewis Hamilton zaútočil ve třetí zatáčce na druhého Sebastiana Vettela, šel před něj, ale německý jezdec se nedal. Držel svou stopu, i když už byl vzadu. Bohužel pro Ferrari si o zadní kolo mercedesu urazil velký kus předního křídla. Rudé auto šlo navíc do smyku, roztočilo se na dráze a pro Vettela začínal závod na konci startovního pole.

Na dráhu vyjel safety car. Ale nebylo to kvůli střetu dvou lídrů celkového pořadí. Ke strkanicím došlo také v druhé polovině startovního pole a Brendon Hartley zůstal stát na trati s uraženým kolem po kontaktu s Markusem Ericssonem. Poškozené vozy měli také Nico Hülkenberg a Daniel Ricciardo. Ti všichni se setkali v boxech s ferrari Sebastiana Vettela a závodit se začalo odznovu.

Uprostřed Kimi Raikkonen na prvním mstě, vpravo stájový kolega Sebastian...
Kimi Raikkonen na prvním místě následován kolegou Sebastianem Vettelem a...

Situace, kdy se náhle zrychlí po návratu zpomalovacího vozu do boxů, má Lewis Hamilton přece jen více vyzkoušené než Kimi Räikkönen, a to se hned projevilo. Britský závodník dokonale vyjel poslední zatáčku okruhu a na cílové rovince se prodral vpřed před rudý monopost. Vzápětí však Räikkönen ukázal, proč vyhrál kvalifikaci. Ve střední části trati byl jasně rychlejší než Hamilton a skvělým manévrem se vrátil do vedení.

Mercedes však na tom byl výkonnostně v Monze skvěle. Räikkönen se mohl snažit sebevíc, Hamiltonovi neujel. Rozdíl mezi nimi byl stále kolem jedné vteřiny a v domácím týmu se právem obávali, že by se Mercedesu mohlo podařit dostat Hamiltona do čela dřívější výměnou pneumatik. Stačilo by jedno kolo na nových gumách na dráze navíc a mohl se dostat do vedení. To se nesmělo stát! Proto jel Kimi Räikkönen do boxů již ve 21. kole, byla to první plánovaná zastávka celého závodu.

Vypadalo to jako skvělá volba - Räikkönen letěl vpřed s volnou tratí před sebou a Hamilton zůstal na dráze, i když ztrácel. Mistrovskému týmu bylo jasné, že teď už ho na první místo zastávkou nedostane. Ale vyplatilo se počkat.

Ve 28. kole dojel Fin pomalejšího Valtteriho Bottase na sjetých gumách, který ho díky síle Mercedesu na rovince nepouštěl vpřed. V té chvíli zabočil také Hamilton do cílové rovinky a na nových pneumatikách začal okamžitě stahovat ztrátu na Ferrari. Ve 34. kole již byl těsně za vedoucí dvojicí a inženýrům Ferrari bylo jasné, že Räikkönen má problém - kvůli Bottasovi nemohl naplno využít potenciál nových pneumatik a brzo je bude mít sjeté.

Lewis Hamilton ovládl Velou cenu Itálie.

Ve 37. kole konečně zatočil k mechanikům i Bottas a Räikkönen měl před sebou volnou dráhou. Bylo však pozdě - zcela zničená levá zadní pneumatika mu nedávala možnost jet rychle. A ani se účinně bránit Hamiltonovým útokům, který měl gumy naopak v pořádku. Britovi to trvalo pouze osm kol - počkal si na svou příležitost a ve 45. kole se posunul do vedení. Räikkönen neměl odpověď a okamžitě začal výrazně ztrácet. Nakonec byl rád, že do cíle dojel hned za Hamiltonem.

Druhou pozici pro Ferrari zachránil Max Verstappen, který opět potvrdil, že nepatří mezi jezdce, které by bylo možné snadno předjet. Valtteri Bottas na něj útočil celý závod, přesto ho nepřekonal. Na rychlé Monze se trápící Red Bull na Räikkönenovo Ferrari ztratil pouze pět vteřin. Bottas projel cílem těsně za Nizozemcem a je jasné, že by v závěru bojoval o druhé místo s Räikkönenem, kdyby mohl jet naplno.

Verstappen ovšem také potvrdil, že se brání všemi možnými prostředky. V jednom okamžiku, když už v první zatáčce byl Bottas vpředu, vystrčil Fina z dráhy. Za to si vysloužil pětivteřinovou penalizaci, takže v konečném pořadí skončil až pátý. Propadl se nejen za dvojku Mercedesu, ale také za Vettela, který tak bral po skvělé stíhací jízdě alespoň čtvrtou pozici.

Zajímavé věci se děly i na dalších místech - nejdříve zaujal souboj Fernando Alonsa se Sergiem Pérezem, než musel prvně jmenovaný jezdec McLarenu odstoupit pro technickou závadu. Poté podobnou stíhací jízdu jako Vettel předváděl i Daniel Ricciardo, dral se vpřed, ale také jeho zastavila technika Renaultu - ve 25. kole zůstal stát s porouchaným motorem vedle trati.

Lewis Hamilton ovládl Velou cenu Itálie.
Britský jezdec Lewis Hamilton vyhrál Velou cenu Itálie před Kimim Raikkonenem

O body se prali na rychlých tratích vždy vynikající jezdci týmu Racing Point Force India a také další vozy s motory Mercedes v rukou jezdců Williamsu. Ti nebyli příliš úspěšní a bod bral pouze desátý Lance Stroll. Zato Esteban Ocon a Sergio Pérez si poradili se snaživým Carlosem Sainzem a radovali se ze sedmého a osmého místa. Nečekaně nestačili na skvělého Romaina Grosjeana, který vybojoval pro americký Haas výborné šesté místo. V pořadí Poháru konstruktérů tak Haas utíká slábnoucímu McLarenu a je zřejmé, že o miliony za čtvrté místo v pořadí týmu se ve zbytku sezony utká s Renaultem.

Sezona formule 1 pokračuje za čtrnáct dní Velkou cenou Singapuru.

Velká cena Itálie formule 1:
1.Lewis HamiltonMercedes1h16:54.484 min.
2.Kimi RaikkonenFerrari+8.705 sek.
3.Valtteri BottasMercedes+14.066
4.Sebastian VettelFerrari+16.151
5.Max VerstappenRed Bull+18.208
6.Romain GrosjeanHaas+56.320
7.Esteban OconForce India+57.761
8.Sergio PerezForce India+58.678
9.Carlos SainzRenault+1:28.140 min.
10.Lance StrollWilliams+1 kolo
11.Sergej SirotkinWilliams+1 kolo
12.Charles LeclercSauber+1 kolo
13.Stoffel VandoorneMcLaren+1 kolo
14.Nico HulkenbergRenault+1 kolo
15.Pierre GaslyToro Rosso+1 kolo
16.Marcus EricssonSauber+1 kolo
17.Kevin MagnussenHaas+1 kolo
18.Daniel RicciardoRed BullDNF - 23 kol
19.Fernando AlonsoMcLarenDNF - 9 kol
20.Brendon HartleyToro RossoDNF - 0 kol
Mistrovství světa jezdců:
1.Lewis Hamilton256
2.Sebastian Vettel226
3.Kimi Raikkonen164
4.Valtteri Bottas159
5.Max Verstappen130
6.Daniel Ricciardo118
7.Nico Hulkenberg52
8.Kevin Magnussen49
9.Sergio Perez44
10.Fernando Alonso44
11.Esteban Ocon43
12.Romain Grosjean35
13.Carlos Sainz32
14.Pierre Gasly28
15.Charles Leclerc13
16.Stoffel Vandoorne8
17.Marcus Ericsson6
18.Lance Stroll5
19.Brendon Hartley2
20.Sergej Sirotkin0
Pohár konstruktérů:
1.Mercedes415
2.Ferrari390
3.Red Bull248
4.Haas84
5.Renault84
6.McLaren52
7.Toro Rosso30
8.Force India28
9.Sauber19
10.Williams5
Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Contador, horská trasa, půlkulaté výročí. L’Etape a Kolo pro život se blíží

23. dubna 2024  17:27

Ambasadorem silniční L’Etape Czech Republic slavný Španěl Alberto Contador a kromě tradiční...

Bořil ve Slavii pokračuje, má smlouvu na další rok. Jsem nadšený, říká

23. dubna 2024  17:14,  aktualizováno  17:25

Podepsáno má už dva měsíce. Teď fotbalová Slavia novinku oznámila veřejnosti: Kapitán Jan Bořil...

Stop do konce sezony. Rozhodčí pykají za přehlédnutí vyloučeného hráče

23. dubna 2024  17:05

Rozhodčí i komisař pondělního třetího čtvrtfinále mezi basketbalisty Ostravy a Opavy dostali za...

Finále druhé ligy táhne, přišly i čtyři tisíce diváků. Piráti se baví tipovačkou

23. dubna 2024

Druhá liga taky liga! Ve stínu extraligového finále zuří i boj o vstupenku do první hokejové ligy a...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...