Mercedes získal v Imole sedmý Pohár konstruktérů za sebou. Vyhrál Hamilton

  13:04aktualizováno  16:18
Tým Mercedes ovládl Velkou cenu Emilie-Romagny formule 1 a slaví zisk sedmého Poháru konstruktérů za sebou. Po defektu Maxe Verstappena neměli Lewis Hamilton a Valtteri Bottas v závodě soupeře. Třetí příčku obsadil Daniel Ricciardo z týmu Renault.
Velkou cenu Emilie-Romagny F1 vyhrál Lewis Hamilton ze stáje Mercedes.

Velkou cenu Emilie-Romagny F1 vyhrál Lewis Hamilton ze stáje Mercedes. | foto: AP

Start závodu Lewisi Hamiltonovi nevyšel, musel se propracovávat ze třetího místa. Naplánoval si však skvělou strategii, vyčkával se zastávkou v boxech a posunul se do vedení, které až do cíle bez potíží udržel. Připsal si deváté vítězství v sezoně a čtyři závody před koncem vede průběžné pořadí o 85 bodů před druhým Bottasem. Za dva týdny v Turecku si britský pilot může připsat sedmý titul v kariéře.

„Dnes to bylo vyčerpávající, protože po pokaženém startu jsem musel jet neskutečně rychle. Vyhrál jsem díky taktice, zůstal jsem na dráze delší dobu a potom už to bylo snadné. Pomohla mi také zastávka ve chvíli, když vedení závodu pustilo virtuální safety car. Konec závodu jsem měl pod kontrolou,“ popisoval Hamilton. „Gratuluji celé stáji a děkuji všem našim zaměstnancům. Máme sedmý triumf mezi týmy, je to úžasná série.“

Mercedes vládne Poháru konstruktérů od roku 2014, kdy pořadí stájí ovládl poprvé. Nejúspěšnější stájí s celkovým počtem šestnácti titulů nadále zůstává Ferrari. Šestinásobný mistr světa Hamilton navíc může už v dalším závodě za dva týdny v Istanbulu vyrovnat rekord Michaela Schumachera v počtu titulů.

Valtteri Bottas odjel většinu závodu s poškozeným autem, kvůli rozbité podlaze přicházel o přítlak, přesto díky kvalitám svého vozu dokázal dokončit na druhé příčce. „Kousek úlomku karbonu mi poškodil auto a nemohl jsem jet naplno. Je skvělé, že to na druhou příčku stačilo. Na Maxe (Verstappena) jsem dnes neměl, bylo štěstí, že odstoupil ze závodu,“ popisoval Fin závod.

Závod jsme sledovali v podobné reportáži

Nebývale radostný, ukazující palec na znamení vítězství, šéf stáje Mercedes Toto Wolff v neděli v San Marinu slavil. Mercedes přepisuje historii formule 1. Sedm Pohárů konstruktérů mezi týmy ještě nikdo od roku 1950 nezískal. Svou dominancí už německá stáj překonala období Ferrari za éry Michaela Schumachera.

„Můžeme být hrdí, že jsme tak dlouho zůstali spolu, tolik let drží náš tým pohromadě a dál vyhrává. A myslím, že můžeme ještě přidat a být silní i dál,“ nechal se slyšet Wolff.

Renault nepatří letos mezi favority, ale na Imole skončil na stupních vítězů potřetí za sebou. Při posledních závodech na okruhu Enza a Dina Ferrariových, v letech 2005 a 2006, zde byl se stejným vozem na pódiu Fernando Alonso. V roce 2020 ho napodobil Daniel Ricciardo.

„V kvalifikaci jsem měl pocit, že auto jede dobře a v závodě se to potvrdilo. Ale bylo to dnes i o štěstí, po výjezdu safety car jsme zvolili zůstat na dráze a nakonec se to vyplatilo. I když to byl hodně tuhý boj v posledních kolech.“ opisoval australský závodník, který se bránil nájezdu Daniila Kvjata s vozem stáje AlphaTauri.

Australský pilot Daniel Ricciardo z Reanaultu zdraví diváky poté, co si dojel na okruhu v Imole pro třetí místo.

Hlavním soupeřem Mercedesu byl po většinu závodu Max Verstappen s vozem Red Bull, Nizozemec měl však smůlu. Třináct kol před cílem mu doslova explodovala zadní pneumatika a uvízl s vozem v únikové zóně vedle trati, v té chvíli držel druhou příčku.  „Všechno bylo v pohodě, ale najednou mi praskla guma a ještě nevíme proč. Mohlo to být pěkné druhé místo, ale nebylo nám dnes přáno,“ komentoval situaci Verstappen.

Blízko stupňů vítězů tak byl i Daniil Kvjat s vozem AlphaTauri, který do poslední chvíle útočil na Daniela Ricciarda. Rus skvěle nahradil hvězdu stáje Pierra Gaslyho, který musel po technické závadě odstoupit ze závodu.

Až s pátou příčkou se na domácí půdě musel spokojit tým Ferrari, zabodoval opět Charles Leclerc. Sebastian Vettel se po problémech týmu při jeho zastávce v boxech ani nevešel mezi bodovanou desítku jezdců.

Start Hamiltonovi nevyšel

Do Imoly se formule 1 vrátila po 14 letech a jezdci se museli spokojit s jediným předkvalifikačním tréninkem. I to mohlo znamenat výhodu pro stáj Mercedes, která díky rozsáhlým zdrojům dokáže připravit monopost na neznámou trať rychleji než soupeři.

A ještě jeden tým měl výhodu - AlphaTauri. Ten totiž kvůli natáčení videa jezdil po Imole letos v červnu, a tak měl k dispozici řadu dat. Bylo to znát v kvalifikaci, v níž Pierre Gasly vybojoval čtvrtou příčku, stejně jako v závodě. Podle všeho by třetí příčka patřila právě Francouzovi, kdyby mu neodešel motor honda. Alespoň částečně ho zastoupil Daniil Kvjat, který podal nejlepší výkon sezony.

Charles Leclerc na trati Velké ceny Emilie-Romagny

Po zhasnutí červených světel vyrazil nejlépe vpřed Bottas, za ním se na druhé místo vyvezl Verstappen a Hamilton se musel prát o třetí příčku s Ricciardem. Byl úspěšný a vzápětí ukázal, že je i rychlý. Na Imole se však předjíždět téměř nedá, takže musel vyčkávat za Verstappenem až do zastávek v boxech. A ty mu vyšly báječně.

Max Verstappen zastavil v devatenáctém kole jako první, pokusil se tzv. „undercutem“ posunout před lídra Bottase. To mu nevyšlo, Fin výměnou pneumatik o pouhé kolo později vedení udržel a navíc tím přišel o druhou příčku. V těsném závěsu za Bottasem se totiž dostal do nešťastné situace.

Kousek karbonu na dráze poškodil Finovi podlahu a jeho jízdní tempo hodně polevilo. Takže zatímco Hamilton na sjetých pneumatikách v čele uháněl jako o život, Verstappen pomalu kroužil za Bottasem. Ten měl problémy, ale ne tak velké, aby ho Nizozemec dokázal předjet. Mistr světa měl navíc (opět) velké štěstí. Ve 29. okruhu zastavil vedle dráhy Esteban Ocon s kouřícím vozem renault, vedení závodu na pár desítek vteřin spustilo virtuální safety car, při němž musejí všichni účastníci závodu zpomalit a Hamilton vyměnil gumy ve chvíli, kdy jeho soupeři nemohli jet zdaleka naplno. Do vedení se dostal s náskokem pěti vteřin.

Ruský pilot Daniil Kvjat ze stáje AlphaTauri skončil na okruhu v Imole těsně pod stupni vítězů.

Frustrovaný Verstappen, jenž myslel na vítězství a zatím byl třetí, se ale nevzdával. Dál tlačil na pomalého Bottase, až ho ve 43. kole donutil k chybě a na cílové rovince šel na druhou příčku. Na Hamiltona už ztrácel čtrnáct sekund, na první příčku nemohl myslet, ale druhé místo měl zdánlivě jisté. Než mu o čtyři kola později explodovala pneumatika.

Po výjezdu zpomalovacího vozu se ještě vyboural George Russel, a tak se závod dal těsně před koncem konečně označit za rušný. Oba jezdci Mercedesu i Sergio Pérez ze třetí příčky zajeli do boxů pro nové pneumatiky. Zatímco v případě mistrovského týmu to dávalo smysl, Hamilton s Bottasem měli slušný náskok, Pérez spadl na šestou příčku. Po restartu závodu už stihl poskočit pouze o jedno místo a tým Racing Point s loňským monopostem Mercedesu tak přišel o další pódium, skvěle bránící Leclerca již Mexičan nepředjel.

Mistrovství světa formule 1 pokračuje za čtrnáct dní Velkou cenou Turecka v Istanbulu.

Velká cena Emilie-Romagny, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Imole:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:28:32,430, 2. Bottas (Fin./Mercedes) -5,783, 3. Ricciardo (Austr./Renault) -14,320, 4. Kvjat (Rus./Alpha Tauri) -15,141, 5. Leclerc (Mon./Ferrari) -19,111, 6. Pérez (Mex./Racing Point) -19,652, 7. Sainz (Šp./McLaren) -20,230, 8. Norris (Brit./McLaren) -21,131, 9. Räikkönen (Fin./Alfa Romeo) -22,224, 10. Giovinazzi (It./Alfa Romeo) -26,398. Nejrychlejší kolo: Hamilton.

MS JEZDCŮ

 
jméno tým body
1. Lewis Hamilton Mercedes 282
2. Vallteri Bottas Mercedes 197
3. Max Verstappen Red Bull 162
4. Daniel Ricciardo Renault 95
5. Charles Leclerc Ferrari 85
6. Sergio Pérez Racing Point 82
7. Lando Norris McLaren 69
8. Carlos Sainz McLaren 65
9. Alexander Albon Red Bull 64
10. Pierre Gasly AlphaTauri 63
11. Lance Stroll Racing Point 57
12. Esteban Ocon  Renault 40
13. Daniil Kvjat AlphaTauri 26
14. Sebastian Vettel Ferrari 18
15. Nico Hülkenberg Racing Point 10
16. Kimi Räikönen Alfa Romeo 4
17. Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 4
18. Romain Grosjean Haas 2
19. Kevin Magnussen Haas 1
. Nicholas Lafiti Williams -
. George Russell Williams -

Pohár konstruktérů

tým body
1. Mercedes 479
2. Red Bull 226
3. Renault 135
4. McLaren 134
5. Racing Point 134
6. Ferrari 103
7. AlphaTauri 89
8. Alfa Romeo 8
9. Haas 3
- Williams -
Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

Perušič se Schweinerem v Tepicu přehráli Poláky, s Brazilci následně vzdali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  22:15

Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji plážového volejbalu Pro Tour kategorie Elite...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...