Havárie Lewise Hamiltona v kvalifikaci Velké ceny Brazílie formule 1.

Havárie Lewise Hamiltona v kvalifikaci Velké ceny Brazílie formule 1. | foto: AP

Bottas kraloval v kvalifikaci v Brazílii, Hamilton havaroval

  • 3
Už jistý mistr světa formule 1 Lewis Hamilton havaroval hned v úvodu kvalifikace na Velkou cenu Brazílie a do předposledního závodu sezony vyrazí v neděli z konce startovního roštu. Stáj Mercedes přesto získala pole position, protože nejrychlejší čas zajel Britův týmový kolega Valtteri Bottas.

Hamilton v Sao Paulu nedokončil ani jedno měřené kolo. Nad monopostem ztratil kontrolu ve výjezdu z pravotočivé zatáčky a skončil v hrazení z pneumatik. Při poměrně silném bočním nárazu zůstal nezraněn, poškozený vůz byl ale nepojízdný.

„Moje chyba, moje vina. Stane se. Je to důkaz, že jsme jen lidé. Bude to teď výzva, ale závod je dlouhý. Pódium je nepravděpodobné, ale udělám maximum,“ řekl Hamilton.

Už ve druhé části kvalifikace Hamilton přišel o traťový rekord z pátečního prvního tréninku. Bottas jako první prolomil hranici jedné minuty a devíti sekund, ale s Vettelem se ještě v čele pořadí prostřídali, než v posledním možném okamžiku finský pilot stanovil maximum okruhu Autodromo José Carlos Pace časem 1:08,322. Zároveň vybojoval třetí pole position v kariéře i v sezoně.

V první řadě tak budou stát jezdci, kteří bojují o titul vicemistra světa. Dva závody před koncem patří za nedostižným Hamiltonem druhé místo Vettelovi s patnáctibodovým náskokem na Bottase. Cílem Mercedesu je získat čtvrtým rokem po sobě v MS double.

„Bude to s Ferrari boj. Škoda, že Lewis hned na začátku vyletěl,“ řekl Bottas. „Nemám pro závod špatnou výchozí pozici, ale raději bych stál úplně vepředu,“ konstatoval Vettel.

Druhou řadu obsadí Fin Kimi Räikkönen z Ferrari a Nizozemec Max Verstappen z Red Bullu. Závod v neděli odstartuje v 17:00 SEČ.

Kvalifikace na Velkou cenu Brazílie formule 1

Sao Paulo

1. Bottas (Fin./Mercedes) 1:08,322, 2. Vettel (Něm./Ferrari) -0,038, 3. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,216, 4. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,603, 5. Ricciardo (Austr./Red Bull) -1,008, 6. Pérez (Mex./Force India) -1,276, 7. Alonso (Šp./McLaren) -1,295, 8. Hülkenberg (Něm./Renault) -1,381, 9. Sainz (Šp./Renault) -1,483, 10. Massa (Braz./Williams) -1,519.

Pozn. Ricciardo ztratí na roštu 10 míst kvůli výměně součástí motoru.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž