Nejrychlejší trojka Velké ceny Belgie (zleva): Lewis Hamilton, Sebastian Vettel...

Nejrychlejší trojka Velké ceny Belgie (zleva): Lewis Hamilton, Sebastian Vettel a Max Verstappen. | foto: AP

V Belgii vládl Vettel, Hamilton se musel spokojit s druhým místem

  • 11
Stačil jeden předjížděcí manévr, aby se Sebastian Vettel s vozem Ferrari radoval z pátého vítězství sezony. V celkovém pořadí se přiblížil Lewisi Hamiltonovi na sedmnáct bodů. Jezdec Mercedesu přišel o vedení hned po startu Velké ceny Belgie F1, kdy ho německý konkurent šikovně předjel.

Velká cena Belgie formule 1 nepatřila mezi nejzábavnější závody sezony 2018. To však neplatí pro její začátek, ten byl naopak pro diváky velmi atraktivní. A nejen momentem, kdy se Sebastian Vettel dokázal protáhnout před vítěze kvalifikace Lewise Hamiltona.

Sebastian Vettel byl po 52. vítězství ve formuli 1 velmi spokojený.  Překonal bilanci francouzské legendy Alaina Prosta a osamostatnil se na třetím místě historického pořadí. Před ním jsou jen Michael Schumacher (91) a právě Lewis Hamilton (67). „Po kvalifikaci jsem, že moje šance ještě přijdou, což se stalo. Velice dobře jsem odstartoval, byl jsem druhý a povedl se mi předjížděcí manévr, kdy jsem nabral velkou rychlost. Jsem na sebe hrdý.“

V dalším průběhu závodu už Němec první místo nepustil. I když to celou dobu nebylo úplně snadné. „Bylo to poté o práci s pneumatikami a hlídání si pozice. Lewis byl zejména v první polovině závodu hodně rychlý, v té druhé jsme už mohli šetřit pneumatiky. V posledních patnácti kolech už podle mě nejel naplno a mohl jsem si odpočinout,“ popisoval Vettel, který v celkovém pořadí mistrovství světa nyní ztrácí na Hamiltona sedmnáct bodů.

Německý jezdec Sebastian Vettel z Ferrari při Velké ceně Belgie.

Úřadující mistr světa byl viditelně zklamaný. Nikoliv ze svého výkonu. Spíš z faktu, že jeho vůz na Ferrari objektivně neměl. „Sebastinovi gratuluji, udělal pro vítězství všechno, stejně jako my. S předjetím jsem moc dělat nemohl, projel kolem mě, jako bych tam vůbec nebyl. Předjel mě na rovince úplně jednoduše. Udělal jsem všechno, co jsem mohl a je potřeba makat dál. Příští týden nás čeká Monza a rychlost na rovinkách tam bude důležitá.“

Na zadních místech došlo k ohromné havárii. Nico Hülkenberg s vozem renault nedobrzdil, zezadu vrazil do Fernanda Alonsa s mclarenem a srazil i sauber Leclerca. Nejhůře dopadlo auto zkušeného Španěla, které se proletělo vzduchem a bylo doslova na kusy.

Nehodu odnesl také Daniel Ricciardo, kterého trefil letící vůz a po opravě vozu už jen chvíli pokračoval v závodu se ztrátou dvou kola. Špatně dopadl i Kimi Räikkönen, do kterého Ricciardo zezadu vrazil. S poškozeným vozem sice ještě pár kol závodil, ale i on musel po pár kolech odstoupit.

Fernando Alonso se hned v úvodu Velké ceny Belgie pořádně proletěl a závod pro něj v prvním kole skončil.

Třetí příčku slavil Max Verstappen, který spolehlivou jízdou udržel pozici před jezdci slabších týmů i před druhým mercedesem s Valtterim Bottasem, který po startu z konce závodního pole hodně předjížděl a nakonec se radoval ze čtvrtého místa.

Verstappen získal nejlepší možné umístění. Po startu se vypořádal se soupeři ze stáje Racing Point, poté jel až do cíle osamocen - Na Vettela s Hamiltonem ztrácel téměř vteřinu každé kolo, podobně rychle poodjížděl Pérezovi a Oconovi za sebou.

„Prvních dvanáct kol bylo hodně chaotických, předjel jsem pár soupeřů a potom jsem si už jel vlastní závod. S dneškem jsem maximálně spokojený, třetí místo je pro nás zde dobré.“

Zajímavých dvanáct kol

To nejzajímavější z celého závodu přišlo hned v první zatáčce. Nico Hülkenberg vlétl zezadu jako raketa do vozu mclaren Fernanda Alonso, který jel výrazně pomaleji. Buď šlo o fatální selhání pilota, který by minul brzdný bod snad o padesát metrů, nebo o technickou závadu. Něco podobného se v tak vrcholném seriálu, jakým je formule 1, moc často nevidí.

Oranžový stroj se vznesl do vzduchu, podlahou očesal stroj Sauber talentovaného Leclerca a šťouchl také do zádě redbullu Daniela Ricciarda. Okamžitě skončili Hülkenberg, Alonso i Leclerc, další dva jezdci doplatili na poškození svých vozů. Ani Daniel Ricciardo, ani Kimi Räikkönen, do něhož Australan ve strkanici vrazil, do cíle nedorazili.

Vedení závodu povolalo zpomalovací vůz a žluté tabule oznamující mimo jiné i zákaz předjíždění začaly blikat ještě před polovinou prvního kola. Sebastian Vettel měl tak velké štěstí, že předjížděcí manévr na Hamiltona stihl. V momentu, kdy se zařadil na první místo, začala zpomalovací fáze velké ceny. Brit tak neměl šanci hned předjetí vrátit.

Kolize v úvodu Velké ceny Belgie mezi Fernandem Alonsem a Nico Hülkenbergem.

Jedinou kritickou chvílí pro Vettela poté byl restart závodu, kdy se na začátku pátého kola tlačil Hamilton vpřed. Němec si však průjezd rovinkou skvěle pohlídal a poté se již díky síle svého stroje Ferrari úspěšně vzdaloval. Při zastávkách v boxech sice přibližně vteřinu ztratil, protože Mercedes povolal svého jezdce do boxů o něco dříve, ale přímé ohrožení jeho vedení to neznamenalo.

Max Verstappen zůstal na startu připravený za jezdci stáje Racing Point, která používá vozy Force India a poté je v sedmém a desátém kole předjel. Na rovinkách byl sice s motorem renault o něco pomalejší, ale díky systému DRS nedal Oconovi ani Pérezovi šanci.

Od té chvíle se na dráze staral o vzrušení snad jen Valtteri Bottas, který se po startu z poslední řady úspěšně posouval díky síle svého mercedesu vpřed. Räikkönen, Vandoorne, Hartley, Sainz, Stroll, Sirotkin, Ericsson, Gasly, Magnussen, Grosjean, Ocon a Pérez. Všechny tyto jezdce postupně předjel a v cíli mohl slavit čtvrtou příčku. Nezabránila mu v tom ani pětivteřinová penalizace, kterou dostal po závodě za kolizi s Rusem Sirotkinem těsně po startu. V celkovém pořadí šampionátu dostihl na rozdíl dvou bodů třetího Kimiho Räikkönena.

Dalším závodem mistrovství světa formule 1 je Velká cena Itálie. Jede se už za týden.

Velká cena Belgie formule 1:
1.Sebastian VettelFerrari1h23:34.476 min.
2.Lewis HamiltonMercedes+11.061 sek.
3.Max VerstappenRed Bull+31.372
4.Valtteri BottasMercedes+1:08.605 min.
5.Sergio PerezForce India+1:11.023
6.Esteban OconForce India+1:19.520
7.Romain GrosjeanHaas+1:25.953
8.Kevin MagnussenHaas+1:27.639
9.Pierre GaslyToro Rosso+1:45.892
10.Marcus EricssonSauber+1 kolo
11.Carlos SainzRenault+1 kolo
12.Sergey SirotkinWilliams+1 kolo
13.Lance StrollWilliams+1 kolo
14.Brendon HartleyToro Rosso+1 kolo
15.Stoffel VandoorneMcLaren+1 kolo
16.Daniel RicciardoRed BullDNF - 28 kol
17.Kimi RaikkonenFerrariDNF - 8 kol
18.Fernando AlonsoMcLarenDNF - 0 kol
19.Charles LeclercSauberDNF - 0 kol
20.Nico HulkenbergRenaultDNF - 0 kol
Pořadí šampionátu jezdců:
1.Lewis Hamilton231
2.Sebastian Vettel214
3.Kimi Raikkonen146
4.Valtteri Bottas144
5.Max Verstappen120
6.Daniel Ricciardo118
7.Nico Hulkenberg52
8.Kevin Magnussen49
9.Fernando Alonso44
10.Sergio Perez40
11.Esteban Ocon37
12.Carlos Sainz30
13.Pierre Gasly28
14.Romain Grosjean27
15.Charles Leclerc13
16.Stoffel Vandoorne8
17.Marcus Ericsson6
18.Lance Stroll4
19.Brendon Hartley2
20.Sergey Sirotkin0
Pohár konstruktérů:
1.Mercedes375
2.Ferrari360
3.Red Bull/Renault238
4.Renault82
5.Haas/Ferrari76
6.McLaren/Renault52
7.Toro Rosso/Honda30
8.Sauber/Ferrari19
9.Force India/Mercedes18
10.Williams/Mercedes4

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž