Balíme, Velká cena Austrálie byla kvůli koronaviru zrušena. | foto: AP

Velká cena Austrálie byla zrušena, celý šampionát F1 je v ohrožení

  • 21
U jednoho z členů stáje McLaren byl objeven koronavirus, potom už se v Melbourne jen čekalo na nevyhnutelný verdikt. Před pátečními úvodními tréninky v chaotické atmosféře Mezinárodní automobilová federace a vedení šampionátu ve společném prohlášení uvedly: Velká cena Austrálie formule 1 se neuskuteční. Zároveň byly závody v Bahrajnu a ve Vietnamu odloženy. Pokud to situace dovolí, mělo by mistrovství světa nově odstartovat koncem května v Evropě.

„Situace kolem COVID-19 se neustále mění a je velmi těžké něco předpovídat,“ řekl šéf formule 1 Chase Carey na webu seriálu. „Ale na prvním místě je bezpečí všech lidí ve formuli 1 včetně fanoušků. Proto jsme takto rozhodli,“ dodal.

Úvodní závod nové sezony v Melbourne byl zrušen poté, co byl u jednoho z členů stáje McLaren objeven koronavirus a následně v karanténě skončilo jeho 14 kolegů.

„Jde o vážnou věc, lidé umírají každý den, spousta jich je nakažených a i ti, co nejsou, jsou tím nějakým způsobem zasažení,“ uvedl šestinásobný mistr světa a obhájce titulu Lewis Hamilton z Mercedesu. „Je to jednoznačně správné rozhodnutí a myslím, že to každý pochopí,“ přidal domácí pilot Daniel Ricciardo z Renaultu.

Formule už kvůli koronaviru, kterým se ve světě nakazilo asi 130 tisíc osob a zemřelo na něj téměř 5000 lidí, odložila nebo zrušila čtyři Velké ceny. Jako první závod v Číně, kde loni v prosinci nákaza odstartovala.

Esteban Ocon v roušce před Velkou cenou Austrálie, která byla nakonec kvůli...
Členové týmů formule 1 předčasně vyklízejí boxy, Velká cena Austrálie byla...

Velká cena Austrálie byla zrušena jen pár hodin před startem prvního tréninku. A neobešlo se to bez komplikací, protože chvíli před oznámením verdiktu ještě domácí pořadatelé v médiích ujišťovali fanoušky, že se závod pojede podle plánu. Stovky příznivců proto dorazily k areálu, kam už je ale organizátoři nepustili, protože australská vláda mezitím upřesnila, že pokud se bude závodit, tak pouze bez diváků. Následně byla závod zrušen definitivně.

K chaosu v Melbourne přispělo i několikahodinové zpoždění, se kterým formule zrušení závodu zveřejnila. Někteří piloti včetně čtyřnásobného mistra světa Sebastiana Vettela z Ferrari nebo Kimiho Räikkönena z Alfy Romeo přitom už mezitím odletěli z Austrálie domů.

Jen o pár hodin později vedení formule 1 odložilo závod v Bahrajnu, kde se původně mělo jet bez diváků. Na premiéru v mistrovství světa si bude muset počkat i městský okruh v Hanoji, kde se měla začátkem května jet úplně první Velká cena Vietnamu.

Velká cena Číny F1 se v dubnu kvůli epidemii koronaviru nepojede

Vedení formule 1 i přes neustálé šíření nákazy a zpřísňování bezpečnostních opatření ve světě věří, že mistrovství nově odstartuje koncem května v Evropě. Jako první z tamních závodů by se podle původního plánu měla jet Velká cena Nizozemska, kde ale nedávno kvůli nákaze zakázali sportovní akce s účastí nad 100 lidí.

„Spoléháme na zprávy a rady Světové zdravotnické organizace, informace od vlád a budeme s nimi v této nepředvídatelné době nadále úzce spolupracovat,“ uvedl šéf Mezinárodní automobilové federace Jean Todt. „Zrušení závodů v Austrálii, Bahrajnu a Vietnamu bylo jediné možné řešení. Zdraví je na prvním místě,“ dodal.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž