Drama v Abú Zabí vyhrál Räikkönen, favorita Hamiltona zradila technika

  13:50aktualizováno  18:12
Napínavý závod plný zvratů, předjíždění a havárií sledovali diváci na futuristickém okruhu v Abú Zabí. Poprvé od návratu do formule 1 slavili triumf Kimi Räikkönen a tým Lotus, druhý skončil Fernando Alonso s Ferrari, na třetí příčce se radoval po stíhací jízdě z posledního místa lídr šampionátu Sebastian Vettel ze stáje Red Bull.
VÍTĚZ. Finský pilot Kimi Raikkönen slaví vítězství v Abú Zabí.

VÍTĚZ. Finský pilot Kimi Raikkönen slaví vítězství v Abú Zabí. | foto: Reuters

Kimi Räikkönen naposledy vyhrál v roce 2009 při Velké ceně Belgie, to bylo ještě v barvách stáje Ferrari. S Lotusem skončil letos již šestkrát na stupních vítězů, ale vítězství mu unikalo. Až do fenomenální motoristického představení v Abú Zabí.

Základem úspěchu byl parádní start. Räikkönen proklouzl kolem Marka Webbera, který odpich z druhé příčky nezvládl a zařadil se za vítěze kvalifikace Lewise Hamiltona. Vypadalo to snadno, ani třetí na roštu Pastor Maldonado neměl šanci."

Závod jsme sledovali v on-line reportáži

Lídr závodu Hamilton byl nejrychlejším jezdcem na dráze a pohodlně se vzdaloval všem pronásledovatelům včetně Räikkönena. To však trvalo pouze do dvacátého kola. Poté zastavil s nepojízdným autem na dráze a vydal se pěšky do boxů.

Tým Lotus dokonale zvládl jedinou výměnu pneumatik a vrátil Kimiho Räikkönena s dostatečným náskokem na první místo. Fin byl na nových gumách lepší než Alonso a Button za ním, vše vypadalo na hladké vítězství. Kvůli havárii ve 40. kole však musel na trať již podruhé v závodě safety car a lídr závodu přišel o veškerý náskok. Až do posledního metru se musel obávat Fernanda Alonsa s vozem Ferrari, nakonec však dosáhl velkého vítězství. Mistr světa z roku 2007 vyhrál podevatenácté v kariéře a upevnil si třetí místo v MS, ale už se ocitl z dosahu zisku titulu.

"Emoce? Nic extra," řekl Kimi Räikkönen na stupních vítězů. "Vy mě všichni nadáváte, že se neusmívám, ale já mám radost. Stojím tady a jsem rád, že jsme vyhráli jako tým."

"Chtěl jsem vyhrát už dřív, ale nepovedlo se to. Jsem spokojený, ale nebudu tady skákat. Teď nás čeká dlouhá party," plánoval již na stupních vítězů oslavnou pitku finský závodník.

Fernando Alonso začal závod na páté příčce. Na startu se dostal pouze před Marka Webbera, což pro něj určitě bylo zklamáním. Ve 21. kole předjel pomalejšího Pastora Maldonada a vydal se stíhat vedoucího Kimiho Räikkönena. Stáhnout jeho náskok dokázal až těsně před cílem, což však už bylo pozdě.

Vzhledem k pořadí jezdců na startu byl výsledek závodu pro Alonsa zklamáním. Sebastian vettel startoval z boxů, Alonso musel čekat, že jeho náskok v celkovém pořadí sníží víc než na deset bodů. Ale německý mistr světa jel výborně, navíc měl štěstí.

"Tento víkend jsme nebyli moc konkurenceschopní, musel jsem od prvního kola bojovat, ale měli jsme dobrou strategii, povedlo se mi pár předjížděcích manévrů a celkově to bylo velmi, velmi dobré. Nakonec jsem bojoval o vítězství, ale druhé místo je naším maximem, které jsme mohli dosáhnout."

Sebastian Vettel se po startu z boxů rychle dral vpřed, nastavení vozu na předjíždění pomáhalo v každém souboji. V devátém kole však vyjel na dráhu zpomalovací vůz, Vettel při pomalé jízdě nečekal, že Daniel Ricciardo s vozem Toro Rosso před ním náhle zpomalí a vrazil do cedule označující začátek DRS zóny. S poškozeným předním křídlem zatočil k mechanikům a začínal opět z posledního místa.

Jednička Red Bullu však během závodu předjela více jezdců než všichni jeho soupeři a netrvalo dlouho a Vettel se přiblížil stupňům vítězů. Po druhém zastavení v boxech sice ztrácel na vedoucí trojici dvacet vteřin, ale po hromadné nehodě ve čtyřicátém kole mu pomohl zpomalovací vůz. Rázem byl těsně za třetím Buttonem.

"Věřil jsem, že můžu být na stupních vítězů," řekl Sebastian Vettel na stupních vítězů. "Ricciardo udělal chybu, kdy mě vyhnal do cedule označujících zónu zpomalení, ale pak už to šlo parádně. V závěru bylo hodně obtížné dostat se před Jensona, protože jsem měl už hodně ojeté pneumatiky, ale nakonec se to povedlo."

ŠAMPAŇSKÁ SPRCHA. Druhý Fernando Alonso zamířil proudem šumivého vína na vítěze
POLIBEK. Sebastian Vettel drží na stupních vítězů trofej pro třetího jezdce
OSLAVA. Finský pilot Kimi Raikkönen se raduje z vítězství v Abú Zabí.

Brit s vozem McLaren na ojetých gumách mu kladl nečekaně velký odpor. Vettelovi trvalo deset kol, než ho předjel. K druhém Alonsovi měl v té chvíli už příliš daleko. Stále má však nejblíže k titulu mistra světa. Před závěrečnými dvěma závody v USA a Brazílii vede před Alonsem v poměru 255:245. Za dva týdny v Austinu se může stát potřetí za sebou mistrem světa.

"Do konce šampionátu zbývají ještě dvě Velké ceny a vždy je šance, že to pokazím. Ale máme to dobře rozjeté a myslím, že dnes jsem to zvládl skvěle," pochválil se Vettel chvíli předtím, než překlopil svou láhev s perlivým nealkoholickým mokem na hlavu Davida Coultharda, který s jezdci na pódiu dělal rozhovory.

Závod ovlivnily nehody

Vedoucí pětice odjela na startu bez sebemenších potíží, i pomalý Webber udržel čtvrtou příčku před Alonsem, ale za nimi se děly věci. Vše začalo kolizí dvojice vozů týmu Force India. Paul Di Resta se tlačil na Nika Hülkenberga, poslal ho do Bruna Senny s vozem Williams. Druzí dva jmenovaní skončili mimo trať.

Jediným jezdcem, pro kterého kolize v první zatáčce znamenala definitivní konec, byl Nico Hülkenberg. Kolo na voze Force India viselo pouze na lankách, z únikové zóny za úvodní zatáčkou se již nedostal. Jeho týmový kolega Paul di Resta, který celou strkanici začal, si po opravě nakonec dojel pro body.

Smůlu měli Nico Rosberg z Mercedesu a Romain Grosjean s Lotusem, kteří při hromadné nehodě také poškodili auto. Oba museli po prvním okruhu do boxů, a to byl začátek jejich konce. Ani jeden z nich na body nedosáhl. Francouzský jezdec Lotusu, který většinou bývá hybatelem postartovních srážek, se stal v Arábii obětí.

Bez újmy nevyšel z tlačenice v první zatáčce ani Sebastian Vettel. Na pravé straně měl poškozené přední křídlo, mohl však pokračovat v závodu. A jak ukázal při pár předjížděcích manévrech, bylo to docela ve slušném tempu. To ovšem platilo jen do 12. kola, kdy trefil při jízdě za zpomalovacím vozem ceduli vedle trati a přední křídlo definitivně poničil. Ačkoliv nadával do vysílačky na mladíka Ricciarda jako špaček, šlo hlavně o jeho chybu. Neměl situaci před sebou pod kontrolou a na zpomalení soupeře reagoval příliš pozdě.

TAK KTEROU? Hostesky postávají při Grand Prix formule 1 v Abú Zabí.
Nico Hülkenberg z Force India ve VC Abú Zabí předčasně skončil.
SRÁŽKA Z ABÚ ZABÍ. Nico Hulkenberg (vlevo) z Force India koliduje s Brunem

Zpomalovací vůz vyrazil na trať po nejdramatičtější situaci v celém závodě. Strašidelnou bouračku v devátém kole zavinil nespolehlivý monopost stáje Hispania Racing. Těsně před zatáčkou se lehce zakouřilo ze zádi vozu Naraina Karthikeyana a Nico Rosberg měl smůlu, že v té chvíli byl s ním v milimetrovém kontaktu. Chystal se na předjíždění a na náhlé zpomalení neměl šanci reagovat.

Mercedes Nika Rosberga se zvedl o vůz indického soupeře, nejdřív se dostal na dvě kola a nakonec se vznesl do vzduchu. Akrobatická vložka v podání německé ekipy skončila až za krátkou únikovou zónou v bezpečnostní bariéře. Náraz bokem vypadal hrozivě, ale opět se potvrdilo, že bezpečnostní parametry současné formule 1 jsou na velmi vysoké úrovni. Rosberg okamžitě sám bez pomoci vystoupil z kouřícího monopostu a s úsměvem hovořil s Karthikeyanem.

Po nehodě vyrazil na dráhu safety car poprvé, podruhé to bylo ve 40. kole. A byli u toho hned dva aktéři předchozího střetu. Romain Grosjean s vozem Lotus držel páté místo, ale na sjetých gumách byl pomalejší. Paul di Resta z Force Indie a Sergio Pérez s monopostem Sauber vzali jeho pozici útokem. Druhý jmenovaný to však přehnal, vjel mezi bojující dvojici zpátky z únikové zóny a kousky karbonu zase létaly zvukem.

Kolize znamenala konec v závodu nejen pro Grosjeana a Péreze, závady na jejichž strojích se ukázaly jako neopravitelné. Odnes ji i Mark Webber ze stáje Red Bull jedoucí v těsném závěsu, nestačil se vyhnout smýkajícímu vozu Francouze Grosjeana a skončil s nepojízdným monopostem v únikové zóně. Asi pro něj nebylo velkou útěchou, že Sergio Pérez byl za kolizi potrestán zastavením v boxech.

Mexický pilot se těší na angažmá v McLarenu, v posledních závodech však ukazuje hlavně to, že je zatím nepříliš vyzrálým závodníkem, který dělá svému týmu více škody než užitku.

Výsledky Velké ceny Abú Zabí F1:

Pořadí Jezdec Tým Čas
1. Kimi Räikkönen Lotus 1h45:58.667
2. Fernando Alonso Ferrari + 0.852
3. Sebastian Vettel Red Bull + 4.163
4. Jenson Button McLaren + 7.787
5. Pastor Maldonado Williams + 13.007
6. Kamuj Kobajaši Sauber + 20.076
7. Felipe Massa Ferrari + 22.896
8. Bruno Senna Williams + 23.542
9. Paul di Resta Force India + 24.160
10. Daniel Ricciardo Toro Rosso + 27.400
11. Michael Schumacher Mercedes + 28.000
12. Jean-Éric Vergne Toro Rosso + 34.900
13. Heikki Kovalainen Caterham + 47.700
14. Timo Glock Marussia + 56.400
15. Sergio Pérez Sauber + 56.700
16. Vitalij Petrov Caterham + 1:04.500
17. Pedro de la Rosa Hispania Racing + 1:11.500
18. Charles Pic Marussia DNF - 42 kol
19. Romain Grosjean Lotus DNF - 38 kol
20. Mark Webber Red Bull DNF - 38 kol
21. Lewis Hamilton McLaren DNF - 20 kol
22. Narain Karthikeyan Hispania Racing DNF - 8 kol
23. Nico Rosberg Mercedes DNF - 8 kol
24. Nico Hülkenberg Force India DNF - 1 kolo

Pohár konstruktérů:

č. tým body
1 Red Bull 422
2 Ferrari 340
3 McLaren 318
4 Lotus 288
5 Mercedes 136
6 Sauber 124
7 Force India 95
8 Williams 73
9 Toro Rosso 22
10 Caterham 0
11 Hispania Racing 0
12 Marussia 0
Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Podivné praktiky svazu a vzniklá škoda. Hokej stále nemá síň slávy. Proč?

19. dubna 2024

Premium Nově budovanou Síň slávy sliboval hokejový svaz otevřít v březnu. Jenže to nesplnil. Prostory v...

Dostal druhou žlutou, i tak chytal dál. Martinez zařídil Aston Ville postup

18. dubna 2024  23:39

Těsně před poločasem dostal žlutou kartu za zdržování. Když po první sérii penaltového rozstřelu...

Moderní pětibojařka Hlaváčková prošla na SP v Ankaře do finále

18. dubna 2024  23:27

Moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková se jako jediná z Češek probojovala do finále na Světovém...

Souček s Coufalem v pohárech končí, raduje se Leverkusen. Liverpool smutní

18. dubna 2024  20:23,  aktualizováno  23:05

Manko z venkovního zápasu nedohnali. Fotbalisté anglického West Hamu s Vladimírem Coufalem a...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...