Takhle se Rune Holta radoval z vítězství na Zlaté přilbě v roce 2011

Takhle se Rune Holta radoval z vítězství na Zlaté přilbě v roce 2011 | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Ve Svítkově se utkají mistr světa s vítězem dvou Zlatých přileb

  • 0
Úřadující mistr světa, Američan Greg Hancock, versus dvojnásobný vítěz Zlaté přilby z let 2009 a 2011, Polák s norskými kořeny Rune Holta. Těžko si představit, že by mohl mít středeční závod 2. kola plochodrážní extraligy (od 18 hodin) mezi domácím Automotoklubem Zlatá přilba Pardubice a obhájcem titulu PDK Grepl Mšeno zajímavější obsazení.

Hancock, který bude soutěžit za Mšeno, má skvělou formu a seriál Grand Prix vede i letos. Holta sice aktuálně v mistrovství světa chybí, ale výsledky z Pardubic jej pasují do role odborníka na zdejší dráhu. V české extralize to nicméně bude jeho premiéra. Ředitel závodu o Zlatou přilbu Evžen Erban říká, že nebyl problém Holtu přesvědčit, aby Pardubicím proti silnému protivníkovi pomohl.

"Má ke zdejšímu okruhu vztah, protože se mu tady dařilo. Dohodli jsme se během deseti minut," prozradil Erban, podle něhož není vyloučena další spolupráce s Holtou ani v budoucnosti.

Sestavy obou soupeřů, kteří v prvním kole extraligy shodně prohráli, ovšem budou nabity i dalšími známými jezdci. Zatímco za hosty po boku Hancocka nastoupí možná největší polský talent Przemyslaw Pawlicki nebo zkušený Čech Filip Šitera, Holtovi budou "krýt záda" především bratři Drymlové. Manažer Pardubic Petr Moravec soudí, že je ve větším "laufu" patrně mladší člen sourozenecké dvojice Lukáš. "Jezdí pravidelně anglickou ligu za Eastbourne," líčí.

Kapitán týmu Aleš Dryml zase před pár dny postoupil do finále mistrovství Evropy na travnaté ploché dráze a následně v Mariánských Lázních i do finále mistrovství světa. "Mezitím rovněž podepsal u jednoho týmu ve Velké Británii, takže jsme v tuhle chvíli jediným klubem v Česku, který má dva tuzemské jezdce v top zahraniční soutěži," chlubí se Moravec.

V pohodě je i junior Václav Milík, jenž před pár dny postoupil do finále mistrovství světa do 21 let. Nálada v pardubickém táboře je tak bojovná. "Kdykoli jel Hancock za Mšeno, vyhráli. Chceme tuhle sérii ukončit," hlásí Moravec.

Ještě není jasné, zda budou svítkovští pořadatelé držet minutu ticha za někdejšího jezdce Pardubic, Brita Lee Richardsona, který se před měsícem zabil při závodech v polské Vratislavi. Rozhodne o tom jury. Vstupné činí 100 korun, děti do patnácti let je mají zdarma.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž