Momentka z Valašské rally.

Momentka z Valašské rally. | foto: Zdeněk Sluka

Valašská rally bude bez diváků, účastníci musí mít negativní test

  • 0
Zatímco před rokem pořadatelé kvůli pandemii koronaviru využili náhradní prázdninový termín, letošní ročník Valašské rally se pojede tradičně na konci března. Bude to možné díky tomu, že soutěž obdržela výjimku ministerstva zdravotnictví.

„V tuto chvíli jsme ještě nepřeskákali všechny překážky, nicméně věřím, že ty největší máme již za sebou,“ vydechl si předseda organizačního výboru 39. Kowax Valašské rally ValMez Jaromír Tomaštík.

Soutěž se pojede 26. až 28. března za předpokladu, že organizátoři splní podmínky, které jim ministerstvo dalo. O co jde?

Rally se uskuteční bez diváků a všichni účastníci musí před startem předložit negativní PCR test na covid-19, který nesmí být starší 48 hodin.

„Je mi jasné, že testy představují časovou i finanční komplikaci pro nás pořadatele i pro účastníky. Ale věřím, že při účasti týmu v počtu šesti osob je částka zhruba devět tisíc korun pro posádky akceptovatelná,“ poznamenal Tomaštík.

„Testování se týká všech činovníků, komisařů, zástupců médií, posádek i členů týmu,“ vyjmenoval tiskový mluvčí soutěže Tomáš Plachý.

Vzhledem k tomu, že podél trati nesmí být diváci, pořadatelé nezveřejní mapy ani detaily týkající se rychlostních zkoušek. Jasné je jen to, že centrem soutěže bude opět tatrovácký areál v Kopřivnici, do nějž se dostanou pouze akreditované osoby. Všichni se v něm budou moci pohybovat jen s respirátory.

Pořadatelé začali teprve včera přijímat přihlášky, přesto už registrují osm zájemců. Jsou mezi nimi loňský mistr republiky Václav Pech, který triumfoval na Valašsku loni, ruský jezdec s lotyšskou licencí Nikolaj Grjazin, jenž má za sebou řadu startů v mistrovství světa i Evropy, nebo třeba německý hrabě Albert von Thurn und Taxis, který dojel na loňské Valašce sedmý.

Jezdci se mohou hlásit až do 16. března. Mezi účastníky by neměl chybět ani Jan Kopecký, který po letech nepojede v barvách továrního týmu Škoda Motorsport, ale barvách dealerského týmu Agrotec Škoda Rally Team.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž