Posádka Jan Kopecký a Pavel Dresler s autem Škoda Fabia R5 během Valašské rallye

Posádka Jan Kopecký a Pavel Dresler s autem Škoda Fabia R5 během Valašské rallye | foto: ČTK

Kopecký na Valašsku dominoval, druhý skončil s odstupem Pech

  • 0
S více něž minutovým náskokem vyhrál Jan Kopecký Valašskou rally a slaví rekordní pátý triumf. V úvodním podniku českého šampionátu se favorizovanému továrnímu jezdci Škody nejvíce přiblížil Václav Pech s fiestou, třetí skončil Filip Mareš s fabií.

Sedmatřicetiletý Kopecký, který vyrazil za sedmým českým titulem, ovládl všech čtrnáct rychlostních zkoušek a na domácích tratích ovládl již 24. závod v řadě. „Neměli jsme žádné problémy. Všechno fungovalo, jak má,“ pokývl Kopecký spokojeně směrem ke své Škodě Fabia R5.

„Od nás se nečeká nic jiného než výhra a jsme rádi, že jsme to potvrdili. Navíc vyšlo skvělé počasí. Cesty byly zametené, takže to klouzalo podstatně méně než loni. Užili jsme si to,“ doplnil pro mediasport.cz.

Úřadující mistr světa v kategorii WRC2 litoval, že se do souboje o vítězství nezapojili Pech a Koči. „Mohlo to být zajímavější,“ pousmál se Kopecký. „Podle výsledků to sice vypadá jednoduše, ale ještě v sobotu to bylo těsné a rozdíl nebyl velký,“ uvedl Kopecký, který měl po první etapě v čele náskok 27 sekund. „V neděli jsme náskok trochu zvýšili a užili si rallye. Nevím, jestli to bylo tím, že Honza zatáhl nebo kluci zpomalili,“ doplnil jej navigátor Pavel Dresler.

Zatímco o vítězi nebylo pochyb, o druhé místo bojoval Pech se Slovákem Martinem Kočim. Jejich souboj rozhodly technické problémy Kočiho v předposledním testu, kdy ztratil téměř minutu a klesl na čtvrtou pozici. V závěru ho tak předstihl i Mareš.

Druhým dílem mistrovství ČR bude Rallye Šumava Klatovy, která se uskuteční 26. a 27. dubna.

„Byl to krásný závod. Celý víkend jsme se s Pechem tahali o druhé místo, už jsme se dostali před něj, ale už při výjezdu z (posledního) servisu jsme cítili, že s autem něco je. Nedalo se udržet na cestě. Nevíme, co se stalo, ale museli jsme zvolnit,“ řekl Koči.

Již tradiční druhé místo za Kopeckým obsadil Pech, jenž ale uznal, že mu pomohly problémy slovenského soka. „Musím upřímně říct, že jsem nečekal, že pojede tak rychle. Kdyby se jelo v regulerních podmínkách, tak by asi byl druhý on,“ řekl Pech, jenž byl ale spokojený se zimním vylepšením svého fordu. „Auto je to výrazně lepší. Lépe se mi řídí, mohu být agresivnější. Cítíme se lépe.“.

Nadšený z umístění na stupních vítězů byl třetí Mareš, přestože si také byl vědom toho, že mu „spadly do klína“. „V sobotu jsem se rozkoukával po zimě, ale postupně jsme přidávali na tempu a nakonec jsem se dostal ke třetímu místu, i když nám pomohly trable soupeřů. Určitě máme ještě na čem pracovat, abychom se zapojili do soubojů s nejlepšími,“ doplnil Mareš.

Kowax Valašská rally ValMez

- první závod seriálu mistrovství ČR v automobilových soutěžích

Konečné pořadí: 1. Kopecký, Dresler (Škoda Fabia R5) 1:31:29,6, 2. Pech, Uhel (Ford Fiesta R5) -1:05,1, 3. Mareš, Hloušek (Škoda Fabia R5) -1:42,6, 4. Koči, Mozner (SR/Škoda Fabia R5) -2:14,5, 5. J. Dohnal, Ernst (Ford Focus WRC) -2:20,6, 6. Kopáček, Rendlová (Škoda Fabia R5) -2:40,3, 7. J. Černý, Černohorský (Škoda Fabia R5) -2:47,7, 8. Grzyb, Wróbel (Pol./Škoda Fabia R5) -2:59,1.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž