Pech: Máme šanci porážet nejlepší, to je pořád největší motivace

  12:34
Loni v prosinci oslavil šestačtyřicátiny, pár soupeřům by mohl dělat tátu. Ale pokud jde o jízdu za volantem, pořád v něm vidíte mladého, nadšeného kluka. Plzeňský pilot Václav Pech dnes se svým dvorním spolujezdcem Petrem Uhlem vstoupí ve Valašském Meziříčí do další rallyové sezony.

Václav Pech ve svém voze | foto: Ota Bartovský, MAFRA

„Závodní důchod? Někdy to asi přijde... Ale zatím jsme s Petrem v plné síle. A určitě nemáme důvod končit,“ pousmál se Pech.

Až do středy pracoval v rodinné firmě, pak už se přesunul na jih Moravy. Sedmidílný seriál mistrovství ČR v automobilových soutěžích zahájí 41. ročník Kowax Valašská rallye. Plzeňský EuroOil team pojede šampionát opět s vozem Ford Focus WRC, takže nemůže zasáhnout do celkového pořadí. Startuje stejně jako loni ve třídě RN9 zahrnující vozy s prošlou homologací.

Štve vás ještě, že nemůžete jet o celkové prvenství?
Když jsme s tímhle autem před čtyřmi lety začínali, tak jsme o něj jet mohli. Vyvinuly se pak nějaké politické tlaky, které nám v tom zamezily. Ale s tím, že můžeme bojovat o vítězství v jednotlivých závodech. To je pro nás a pro naše partnery důležité. Loni jsme udělali titul ve třídě RN9, což jsou nehomologovaná auta, kterých je momentálně asi polovina startovního pole. Jsou to spojené nádoby. Důležité je, že všichni jedou dohromady a všichni mohou závodit proti všem.

Takže největší motivace je?
Vyhrát co nejvíc domácích závodů. Konkurence je velká. Honza Kopecký a Filip Mareš mají nové škodovky, jsou tu další mladí kluci. My máme šanci je porážet, stejně jako oni nás, to je přece ta nejlepší motivace. Zkusit být nejlepší, minimálně se motat v té první trojce, na co nejvyšších postech.

Kdo další může promluvit do bojů o stupně vítězů?
Je tu Dominik Stříteský, bude rychlý, každý rok udělal krůček dopředu a moc nebourá. Stejně tak Adam Březík, mladý kluk, ale má k tomu všechny předpoklady. Ti kluci se k nám blíží a letos nás budou hodně trápit nebo i porážet. Ale tak to musí být, aby měly závody to správné napětí. Čím víc lidí zasáhne do soubojů o první tři místa, tím to i pro nás bude hezčí.

Takhle to vnímáte?
Jednoznačně. Byly roky zpátky, kdy jsem věděl, že když nedokážu jet o prvenství, můžeme s Petrem udělat tři čtyři defekty a stejně budeme druzí. Teď je situace jiná, projedete dvě rychlostky blbým tempem a najednou se rvete až o páté místo. To je super.

Počítáte vůbec, kolikátou začnete závodní sezonu?
Myslím, že je sedmadvacátá...

Potřebujete se s Petrem Uhlem vůbec ještě nějak sehrávat?
To musíte neustále. Přes zimu na sněhu se projedu, udělám smyk, cítím auto pod sebou. Ale důležitý je rozpis. Mít ho dobře napsaný, abychom zatáčky měly opravdu pojmenované tak, jak je pojedeme v ostrém závodě. Na tom s Petrem i přes zimu průběžně trénujeme. Je to nezbytné. Měli jsme roky, kdy jsme to neudělali, Petr měsíc nečetl rozpis a najednou první rychlostku nestihl mluvit tak rychle, aby mi to tam nandával. I to jsou zkušenosti, které jsme za ty roky nabraly. Musíte se včas rozmluvit, najít tempo.

Jízda na sněhu je ale odlišná, než co vás čeká po většinu sezony, nebo ne?
Jízda na sněhu je ta nejlepší průprava. Protože co na něm dělá auto ve čtyřiceti padesáti kilometrech za hodinu, jak drží ve smyku, to samé dělá ve stopadesátce na suchém asfaltu. A v pomalejších rychlostech se dá víc naučit, poznat hranici, kam s autem můžete zajít. Ale stejně jsem před začátkem sezony zdravě nervózní. Závod ničím nejde nahradit, to je jiná dimenze řízení. A strašně se na to těším.

V čem je záludná konkrétně Valašská rally?
Tam vás překvapí počasí. Přes den sluníčko, teplo, ale ráno je okolo nuly, vlhko, klouže to a na dráhu se vynese spousta nečistot. Když si na rozmoklé krajnici nějaký vůz zkrátí cestu a byť jen o deset centimetrů lízne krajnici, vyhodí na silnici spoustu bláta. Další posádky to musí kopírovat, bláta se vytahuje víc a víc, klouže to pak v každé zatáčce. To všechno si promítáme, připravujeme se na nějaké varianty tuhosti podvozku, které v tomhle počasí hrají největší roli.

Podobné to bude i za měsíc doma na Rallye Šumava?
Takhle je to vždy zkraje sezony. Valaška nebo Šumava mají cesty ještě dost pokryté zimním posypem. Jede se po cestách, které nejsou frekventované, spíš horské, úzké cestičky mezi vesnicemi, kde se kolikrát ani nesolí, jen sype škvárou a kamením. A ten posyp tam zůstane do doby, než se vyhází, nebo ho umyje déšť. Na druhou stranu to mám rád. Je to něco jiného, než co zažíváte po zbytek sezony na perfektně vyčištěném asfaltu, kde auta extrémně drží. Tady se často svezeme pěkně ve smyku, připomíná to šotolinové cesty.

Máte v hlavě, že na „Valašce“ obhajujete loňské prvenství?
Mám. Loni se nám podařilo o kousíček vyhrát. Rarita byla v tom, že tři posádky byly v deseti vteřinách. My jsme během soutěže tahali maličko za kratší konec, ale pořád byli na dostřel prvnímu místu. A nakonec se nám to podařilo.

Myslíte znovu na vítězství?
To nerad říkám. Musíme počkat, jak se sezona rozběhne. Každý přes zimu zbrojí. Konkurence má nová auta, my jedeme se starým, ale osvědčeným. To starým nicméně dejte do úvozovek. Udělali jsme spoustu věcí, je v něm nový motor a další věci.

Musí být pilot při prvních závodech o něco víc koncentrovaný?
Koncentrovaní na maximum musíte být neustále. Sebemenší ztráta znamená výpadek, nejde povolit. Při fotbale míč zakopnete do autu a rozehrává soupeř. Tady to jde většinou přes střechu… (úsměv) A udržet stoprocentní koncentraci je velké umění. Zvládnout to ve fyzické a mentální kondici je na tomhle sportu nejdůležitější. A myslím, že s přibývajícími roky jsem v tom odolnější, využijete zkušenosti, víte, jak rozložit síly. Ale mladí kluci jsou zase dravějši, dají do toho víc rizika. To k tomu prostě patří.

Plánujete objet kompletní program mistrovství ČR?
Rád bych absolvoval všech sedm závodů, k tomu Rallye Plzeň, na závěr sezony Setkání mistrů v Sosnové a Pražský rallysprint. To je ideální scénář. Myšlenky na podnik mistrovství světa nebo Evropy nemáme. Nemohli bychom tam jet s naším autem a půjčovat si jiné jednorázově, to je strašně drahá cesta. A dělat to jen proto, abychom si odškrtli, že jsme za velké peníze jeli mistrovství světa... To raději pojedu čtyři další podniky u nás, kde nebudu dělat křoví. Bez zkušeností a silného zázemí to nejde.

Jen pro srovnání, o kolik dražší by byl jeden závod v seriálu mistrovství světa?Když se ten závod pojede na našem území, tak je to čtyřikrát dražší než jeden díl českého šampionátu.

A shánět peníze, ještě po covidové době, je asi stále těžší.
Každý rok je to složitější. Ale to jsme říkali i před dvaceti lety. Je to věčný boj o sponzory, o partnery, abyste se mohli udržet ve špičce. Ale o to víc mě to celé baví a motivuje na scéně zůstat co nejdéle.

Program mistrovství ČR

v automobilových soutěžích

  • Kalendář PSG MČR v ralye 2023:
  • 1. a 2. dubna Kowax Valašská rallye
  • 21. až 23. dubna Rallye Šumava Klatovy
  • 19. a 20. května Rallye Český Krumlov
  • 16. a 17. června Agrotec Petronas rallye Hustopeče
  • *7. až 9. července Bohemia rallye Mladá Boleslav
  • 18. až 20. srpna Barum Czech rallye Zlín * 15. až 17. září Invelt rallye Pačejov
  • Oproti loňsku z šampionátu vypadla 3-Städte rallye, která měla centrum v německém Waldkirchenu. Na soutěž by však měla navázat Středoevropská rallye, jež se pojede v říjnu a bude součástí mistrovství světa. Součástí kalendáře je nadále i zlínská Barum Czech rallye, která je tradičně zařazena do seriálu mistrovství Evropy.
  • Titul absolutního mistra obhajuje Jan Kopecký. „Naše ambice jsou stejné jako v minulosti, chtěli bychom obhájit titul. Největší novinkou je, že máme nový vůz Škoda Fabia RS Rally2, podílel jsem se i na jeho vývoji a testování,“ řekl Kopecký, který bude útočit na jubilejní desátý domácí titul. „Desetkrát jsme vyhráli také Barumku, a když vyhrajeme letos pojedenácté, budou to dvě jedničky a bude to ještě lepší,“ pousmál se český šampion.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Drama v tiebreaku na závěr. Budějovice slaví jedenáctý titul v extralize

25. dubna 2024  21:16,  aktualizováno  21:39

Volejbalisté Českých Budějovic získali jedenáctý extraligový titul. Ve čtvrtém finále porazili...

Tři české jachtařky pro Paříž. Kvalifikovaly se i Burská s Tkadlecovou

25. dubna 2024  20:54

Český jachting bude na olympijských hrách po windsurfařce Kateřině Švíkové zastupovat i posádka...

ONLINE: Manchester City může přeskočit druhý Liverpool, hraje v Brightonu

25. dubna 2024  20:50

Fotbalisté Manchesteru City se v dohrávce 34. kola Premier League představí v Brightonu. V případě...

Paulovi na MS dvakrát prohráli, v pátek proti Turecku zabojují o záchranu

25. dubna 2024  20:47

Zuzana a Tomáš Paulovi budou na mistrovství světa v curlingu smíšených dvojic v Östersundu hrát o...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...