V Suzuce vyhrál Vettel z Red Bullu a stále má naději být šampionem F1

  6:30aktualizováno  10:10
Po divoké kvalifikaci plné havárií předvedli jezdci F1 v Japonsku tradiční "husí pochod", který okořenila pouze efektní havárie mladíka Alguersuariho. První místo na startu přetavil v třetí triumf sezony Němec Vettel a stále má dva závody před koncem sezony naději na titul. Šampionát vede Button o 14 bodů před týmovým kolegou z Brawnu Barrichellem.
Sebastian Vettel

Sebastian Vettel | foto: AP

Poté, co se sobotní kvalifikace na náročné dráze v Suzuce změnila v demoliční derby, čekali všichni napínavý závod plný přerušení a výjezdů safety car. Nestalo se.

Vettel z prvního místa suverénně odstartoval, dostal se do vedení, a až do cíle vedl celé startovní pole. V pohodě kroužil se všemi soupeři za zadním křídlem a zajížděl nejrychlejší kola závodu. Red Bull má na konci sezony nejvýkonější monopost ve formuli 1.

O druhé místo si to rozdali Hamilton z týmu McLaren a Trulli ze stáje Toyota. Na startu proklouzl díky systému obnovení brzdné energie KERS Hamilton před Itala, ale pozici do cíle neudržel.

Závod jsme sledovali v on-line reportáži

Toyota byla nečekaně lepší než McLaren a při druhých zastávkách v boxech se Trullimu podařilo posunout před britského mistra světa.

Japonská stáj vybojovala druhé místo už před týdnem v Singapuru. Tam se ale radoval Němec Glock, který v Suzuce nezávodil - po těžké havárii v sobotní kvalifikaci mu lékaři start nedovolili. Kvůli extrémně obtížnému okruhu v Suzuce nepovolila FIA Toyotě nasadit náhradu - nezkušeného Japonce Kobajašiho, který ještě nikdy závod formule 1 nejel.

Obavy z nehody byly na místě, což potvrdil devatenáctiletý Španěl Alguersuari, který 9 kol před cílem havaroval. Ve slavné zatáčce 130R nazvládl řízení, vlétl do únikové zóny a roztříštil monopost o pneumatikovou bariéru.

Z kokpitu vystoupil sám a nezraněn, ale karbonové trosky ležely všude kolem a na dráhu musel safety car, který srazil celé jezdecké pole do dlouhého vláčku. Pět kol před cílem byl závod znovu odstartován, nikomu se však nepodařilo své umístění zlepšit. V letošním vyrovnaném poli F1 je předjíždění velmi obtížné.

Sebastian Vettel

Rubens Barrichello, který v celkovém pořadí stíhá týmového kolegu z Brawnu Buttona, startoval ze šesté příčky, ale závod nezvládl. Byl pomalý, na jezdce před sebou ztrácel a dokončil jako sedmý.

Naopak Jenson Button se z 10. příčky zlepšoval, v závěru dokonce útočil na Brazilce a bral jeden bod za osmé místo. V celkovém pořadí tak má náskok 14 bodů na Barrichella a šestnáct na Vettela.

Do konce roku zbývají dva závody. Za čtrnáct dní čeká jezdce tradičně zajímavá Velká cena Brazílie na okruhu Interlagos.

Red Bull - suverénní triumf Vettela

Rakouský tým to s titulem mistra světa myslel v létě vážně. Proto pokračoval s vývojem monopostu do poslední možné chvíle. Ještě před týdnem do Singapuru přivezl nové díly, které opět ubraly z času na kolo nějakou tu desetinku vteřiny. Jen nepovedená kvalifikace zabránila týmu ve vítězství v nočním závodě, Vettel byl jasně nejrychlejším jezdcem na trati.

V Suzuce už všechno vyšlo podle předpokladů. Německý pilot v sobotu porazil Trulliho i Hamiltona s lehčími auty a vybojoval pole position. A o den později v závodě neměl jediný problém.

Velká cena Japonska, Sebastian Vettel

Vettel na startu uhájil první místo, a pak se pohodlně vzdaloval všem soupeřů. Hamilton i Trulli se mohli snažit, jak chtěli, na vítězství ale neměli. Mladý Němec zamířil k mechanikům později než jezdci za ním, takže i po prvním dotankování udržel vedení.

Závěrečná havárie Alguersuariho a následný výjezd zpomalovacího vozu sice posunuli pronásledovatele těsně za zadní křídlo Němcova Red Bullu, ale ani to pro něj nebyl problém. Na náročném okruhu si připsal třetí triumf v sezoně.

K dokonalosti chybělo Vettelovi jen nejrychlejší kolo závodu, které mu tři kola před cílem, když už šetřil motor a převodovku, sebral týmový kolega Webber. To byl ale Australanův jediný úspěch v letošním Japonsku. Webber totiž jezdil celý závod poslední se ztrátou minimálně celého kola.

Problémy si ale způsobil sám. V závěrečném tréninku zdemoloval při havárii monopost natolik, že nemohl startovat v kvalifikaci. Závod absolvoval po startu z boxové uličky v náhradním šasi, s kterým měl první kola problémy a musel několikrát k mechanikům, aby dali vůz do pořádku. V závěru závodu už vypadal dobře, ale ztrátu na předposledního Grosjeana už stáhnout nedokázal.

Webber už je mimo hru o titul a musí se soustředit spíš na uhájení čtvrté příčky v šampionátu před dotírajícími Hamiltonem a Räikkönenem. Naopak Vettel není v úplně špatné pozici - tým Brawn nemůže při současné formě myslet na větší bodové příděly, zatímco Vettel, pokud mu vydrží nespolehlivý motor, je pro Brazílii u Abú Zabí favoritem číslo jedna. Jenson Button by však při jeho dvou triumfech nesměl získat více než tři body.

Toyota - zas jen druhá

Velká cena Japonska, Sebastian Vettel

Vedení největší světové automobilky dalo svému týmu F1 před sezonou jasně najevo, že očekává vítězství, nebo Toyota nemá ve formuli 1 budoucnost. Začátek sezony se stáji povedl, pak šla výkonnostně dolů, ale nyní opět jezdí mezi nejlepšími. Jenže kýžené první místo ne a ne přijít.

Také v Suzuce to byla opět jen druhá pozice. Na Vettela neměl nikdo šanci. Ale v týmu smutno nebylo. Trulli totiž vyhrál souboj s úřadujícím mistrem světa Lewisem Hamiltonem s vozem McLaren.

Italský pilot vybojoval druhou příčku v kvalifikaci, ale na startu podle očekávání podlehl tlaku Hamiltona s vozem vybaveným zrychlením systému KERS. Nikoho v té chvíli nenapadlo, že Trulli, který se pravidelně v průběhu závodu propadá směrem dolů, bude ještě na Hamiltona útočit. Ale stalo se.

Před posledními zastávkami v boxech se dotáhl na druhého Brita a dvě kola na dráze navíc mu stačila, aby se posunul na stříbrnou pozici. Radostné výkřiky z garáže Toyty byly na místě. Trulli se vyšvihl na průběžné osmé místo mistrovství světa formule 1.

Jeho týmový kolega Glock na start závodu vůbec nenastoupil. Po dramatické havárii v kvalifikaci mu lékaři nedali souhlas. Kvůli tomu, že v pátek a sobotu většina mladíků v kokpitech F1 obtížný okruh v Suzuce nezvládala, nemohla Toyota posadit do vozu třetího jezdce Kobajašiho. Závod tak jela s jediným monopostem.

McLaren - díka za Hamiltona

Velká cena Japonska, Adrian Sutil (vlevo) a  Hekki Kovalainen

Kdyby tým z Wokingu neměl Lewise Hamiltona, byly by jeho bodové zisky v letošní sezoně na úrovni Force India. Jenže Brit dokáže i s autem, které nestačí a pro poslední závody už nebylo dál zlepšováno, sbírat umístění na stupních vítězů.

V Suzuce jel poprvé v životě, nadšeně se před novináři radoval z poznávání "nejlepšího závodního okruhu na světě" a byl zas jednou rychlý. V kvalifikaci vybojoval třetí místo na startu a v závodě kroužil spolehlivě za vedoucím Vettelem. Menší problém při poslední zastávce v boxech a ztráta pár cenných desetin vteřiny ho sice posunula na třetí místo za Trulliho, ale bronzová příčka ho vůbec netrápila. Úspěch.

Měl být proč spokojený. Stačí se podívat na umístění jeho týmového kolegy Kovalainena, který startoval po výměně převodovky peřd zýávodem jako devátý, ale v závodě se zlepšit nedokázal. Naopak se propadal.

Jediným světlým Finovým momentem byla závěrečná zastávka v boxech, kdy mechanici Ferrari dokázali rychlou výměnou pneumatik a bleskovým dotankováním dostat Fisichellu před Kovalainenův McLaren. Fin však vyjel z boxové uličky rychleji než Ital a nečekaným, chytrým manévrem získal zpátky 11. příčku. O lepší umístění ho připravil Adrian Sutil, který se ve 13. kole pokusil v té chvíli osmého Kovalainena předjet, došlo však ke střetu jejich monopostů a oba vypadli z elitní desítky.

McLaren má letos slabší sezonu, ale to neznamená, že by nebylo o co bojovat. Hamilton si myslí na posun v celkovém pořadí na 4. místo před Räikkönena a Webbera a tým se v Poháru konstruktérů chystá na Ferrari. K pozici třetí nejlepší stáje sezony mu scházejí pouze dva body.

Ferrari - Räikkönenův postup vpřed

Velká cena Japonska, Adrian Sutil (vlevo) a  Hekki Kovalainen

Fin Kimi Räikkönen je od Maďarska, kde se zranil Felipe Massa, jediným jezdcem slavného Ferrari s šancí na body. Brazilcovi náhradníci Badoer a Fisichella prostě nestačí. Fisichella je sice maximálně o půl vteřiny na jedno kolo pomalejší než finský závodník, jenže v letošním vyrovnaném poli formule 1 to znamená ztrátu deseti příček.

V oblíbené Suzuce, kde už dokázal i vyhrát, se Räikkönen v chaotické kvalifikaci probojoval na páté místo na startu. Pozici v první zatáčce udržel, ale pak se musel obávat Rubense Barrichella, který na něj začal dotírat. Vypadalo to, že Brawn je rychlejší, jenže po zastávkách v boxech si role prohodili. Barrichello začal ztrácet a Räikkönen se blížil čtvrtému Heidfeldovi.

Fin předkládal tradiční strojově podobná a rychlá kola. Na chvíli dokonce dokázal uzmout zástupcům Red Bullu nejlepší kolo závodu. To sice neudržel, ale při závěrečných zastávkách v boxech si hladce poradil s Heidfeldem, který, stejně jako Barrichello, ztrácel na rychlosti.

Závěrečný výjezd safety car ho posunul těsně za zadní křídlo třetího Hamiltona. Po restartu závodu se pokusil dostat před Brita, ale obtížný okruh v Suzuce dlouhé výjezdy z ideální stopy nepřipouští. Finovi zůstalo pět bodů.

Räikkönen v týmu po sezoně končí a čeká ho pravděpodobně angažmá v McLarenu. Do konce sezony má za úkol porazit v celkovém pořadí šampionátu svého budoucího týmového kolegu Hamiltona, jeho náskok se snížil na pouhé dva body.

Brawn - pomalí mistři světa

Sebastian Vettel slaví vítězství v Suzuce

Bylo by velkou náhodou, kdyby Brawn nezískal v letošní sezoně oba tituly. Mezi týmy je to v podstatě stoprocentní, dva závody před koncem sezony stačí Brawnu jediný bod, mezi jezdci není jistota taková, ale Button s Barrichellem jen těžko podlehnou útoku mladého Vettela.

Britský pilot v čele celkového pořadí má na jezdce Red Bullu dva závody před koncem roku náskok 16 bodů, takže by nesměl v Brazílii a v Arabských Emirátech získat více než tři body. Hamilton sice před dvěma roky dokázal přijít o náskok 17 bodů na Kimiho Räikkönena, ale to byla náhoda, která se často neopakuje.

V Japonsku to nejdříve vypadalo lépe pro Barrichella. V kvalifikaci byl už tradičně lepší Buttona a startoval čtyří místa před týmovým kolegou. Jenže zatímco Button postupoval během Velké ceny, i diky kolizi Sutila s Kovalainenem, vpřed, Barrichello se propadal. Nakonec projeli cílem v těsném závěsu za sebou.

Brazilec získal na týmového kolegu jediný bod. A to je málo. Až na první kola se pral se špatným nastavením auta a pneumatiky mu nefungovaly, jak by potřeboval. Na lepší než sedmé místo neměl.

Pokud si chce udržet naděje na titul mistra světa, musí za čtrnáct dní v Brazílii vybojovat o pět bodů více než Jenson Button. A to určitě nebude snadné.

VÝSLEDKY ZÁVODU

POŘADÍ JMÉNO NÁRODNOST TÝM ČAS
1. Sebastian Vettel Německo Red Bull 1h28:20,443
2. Jarno Trulli Itálie Toyota +4,877
3. Lewis Hamilton Velká Británie McLaren +6,472
4. Kimi Räikkönen Finsko Ferrari +7,940
5. Nico Rosberg Německo Williams +8,793
6. Nick Heidfeld Německo BMW Sauber +9,509
7. Rubens Barrichello Brazílie Brawn GP +10,641
8. Jenson Button Velká Británie Brawn GP +11,474
9. Robert Kubica Polsko BMW Sauber +11,777
10. Fernando Alonso Španělsko Renault +13,065
11. Heikki Kovalainen Finsko McLaren +13,735
12. Giancarlo Fisichella Itálie Ferrari +14,596
13. Adrian Sutil Německo Force India +14,959
14. Vitantonio Liuzzi Itálie Force India +15,734
15. Kazuki Nakadžima Japonsko Williams +17,973
16. Romain Grosjean Francie Renault +1 kolo
17. Mark Webber Austrálie Red Bull +2 kola
18. Jaime Alguersuari Španělsko Toro Rosso +10 kol
19. Sébastien Buemi Švýcarsko Toro Rosso +27 kol
20. Timo Glock Německo Toyota DNS

Nejrychlejší kolo: Mark Webber - 1:32,569

Pořadí mistrovství světa jezdců

POŘADÍ JMÉNO STÁT TÝM BODY
1 Jenson Button Velká Británie Brawn GP 85
2 Rubens Barrichello Brazílie Brawn GP 71
3 Sebastian Vettel Německo Red Bull 69
4 Mark Webber Austrálie Red Bull 51,5
5 Kimi Räikkönen Finsko Ferrari 45
6 Lewis Hamilton Velká Británie McLaren 43
7 Nico Rosberg Německo Williams 34,5
8 Jarno Trulli Itálie Toyota 30,5
9 Fernando Alonso Španělsko Renault 26
10 Timo Glock Německo Toyota 24
11 Felipe Massa Brazílie Ferrari 22
12 Heikki Kovalainen Finsko McLaren 22
13 Nick Heidfeld Německo BMW Sauber 15
14 Robert Kubica Polsko BMW Sauber 9
15 Giancarlo Fisichella Itálie Ferrari, Force India 8
16 Adrian Sutil Německo Force India 5
17 Sébastien Buemi Švýcarsko Toro Rosso 3
18 Sebastién Bourdais Francie Toro Rosso 2

Pohár konstruktérů

POŘADÍ JMÉNO STÁT BODY
1 Brawn GP Velká Británie 156
2 Red Bull Rakousko 120,5
3 Ferrari Itálie 67
4 McLaren Velká Británie 65
5 Toyota Japonsko 54,5
6 Williams Velká Británie 34,5
7 Renault Francie 26
8 BMW Sauber Německo 24
9 Force India Indie 13
10 Toro Rosso Itálie 5
Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Podivné praktiky svazu a vzniklá škoda. Hokej stále nemá síň slávy. Proč?

19. dubna 2024

Premium Nově budovanou Síň slávy sliboval hokejový svaz otevřít v březnu. Jenže to nesplnil. Prostory v...

Dostal druhou žlutou, i tak chytal dál. Martinez zařídil Aston Ville postup

18. dubna 2024  23:39

Těsně před poločasem dostal žlutou kartu za zdržování. Když po první sérii penaltového rozstřelu...

Moderní pětibojařka Hlaváčková prošla na SP v Ankaře do finále

18. dubna 2024  23:27

Moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková se jako jediná z Češek probojovala do finále na Světovém...

Souček s Coufalem v pohárech končí, raduje se Leverkusen. Liverpool smutní

18. dubna 2024  20:23,  aktualizováno  23:05

Manko z venkovního zápasu nedohnali. Fotbalisté anglického West Hamu s Vladimírem Coufalem a...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...