V premiéře ve Valencii vyhrál Massa, Hamilton ho stíhal marně

  15:57
Lewis Hamilton nedokázal za 57 kol Velké ceny Evropy formule 1 najít recept na bezchybného Felipeho Massu a musel se spokojit se druhým místem. V celkovém pořadí zůstává Brit v čele, o šest bodů právě před Massou z Ferrari.
Felipe Massa před Lewisem Hamiltonem

Felipe Massa před Lewisem Hamiltonem | foto: ČTK

Massa se rehabilitoval za smolné vyřazení v předchozí Velké ceně Maďarska, kde jej tři kola před koncem připravila o vítězství porucha motoru. Byla to jeho čtvrtá výhra v sezoně a devátá v kariéře.

Při premiéře formule 1 na pohledném okruhu na pobřeží moře ve Valencii si diváci moc vzrušení neužili, první tři místa v cíli odpovídala třem nejlepším v sobotní kvalifikaci. Polák Kubica udržel šest bodů před dotírajícím Kovalainenem s druhým McLarenem.

Bavilo pouze Ferrari, nejen svou nespolehlivou technikou, kdy Räikkönen musel 10 kol před cílem odstoupit kvůli závadě motoru, ale také zastávkami v boxech. Ty stáji z Maranella ve Španělsku nevycházely.

Nejdříve byl Felipe Massa 20 kol před cílem vypuštěn ze stání ve chvíli, kdy kolem projížděl Sutil z Force India, který měl mít přednost. Ke střetu chyběly milimetry, k trestu pro vedoucího Brazilce však nedošlo.

Ale největší "show" připravil při druhém tankování Kimi Räikkönen, vyrazil vpřed ve chvíli, kdy stále ještě měl zapíchnutou v nádrži tankovací hadici. Po dvou metrech zastavil a ztratil tím několik vteřin, navíc zranil mechanika, který se mu právě chystal hadici z nádrže vytáhnout.

Felipe Massa vedeZávod s minimem napětí ztratil pro španělské fanoušky náboj hned v prvním kole, protože prvním a na dlouho jediným jezdcem, který nuceně odstoupil, byl domácí Fernando Alonso. Do renaultu dvojnásobného mistra světa narazil zezadu záhy po startu Japonec Kazuki Nakadžima ve Williamsu a poškozená záď vozu nešla opravit.

Další závod šampionátu formule 1, Velká cena Belgie ve Spa, se jede už za čtrnáct dní.

Ferrari - vítězství plné problémů
Šesté vítězství v sezoně, ale od spokojenosti daleko. V nudném závodě zaujaly pouze problémy mistrovské stáje Ferrari. A byly hned tři.

Největším problémem Maranella je v letošní sezoně spolehlivost, která bývalá ještě před třemi lety hlavním triumfem. Jenže už loni měla ferrari ve srovnání s McLarenem více závad a letos by bez nich díky lepším výkonům vedla oba šampionátu. Jenže technika chybuje, a proto je v čele MS Hamilton.

Ve Valencii odešel Räikkönenův motor deset kol před cílem, Fin byl v té chvile sice až šestý, ale k závadě agregátu došlo už druhý závod v řadě. Ferrari by mělo Felipe Massa v čele.tyto potíže urychleně řešit, jinak mu k titulu nepomůže ani Michael Schumacher v boxech.

Další problémy výsledek v důsledku neovlivnily. Při výjezdu Massy ze stání chyboval tým, když mu uvolnil cestu ve chvíli, kdy kolem projížděl Sutil z Force India. Ke srážce obou jezdců nedošlo jen velmi těsně a ve Ferrari mohli být hodně rádi, že komisaři FIA netrestali, ale nechali vše na pohovor s oběma jezdci po Velké ceně.

Po něm byla Massa pouze pokárán a dostal pokutu 10 tisíc eur. To byl však jeho jediný problém, vedl od startu až do cíle.

Kimi Räikkönen prožil zcela jiný závod, po další nepovedené kvalifikaci startoval ze čtvrté příčky a před první zatáčkou spadl za Kovalainena na páté místo. Byl sice v závodě rychlejší, před krajana se ale dostat nedokázal. Pak přišla druhá zastávka v boxech.

Räikkönen nečekal na signál na semaforu a vyrazil, když bylo jeho auto stále ještě napojeno na tankovací hadici. Ztratil tím přibližně deset vteřin a jedno místo v pořadí. Mechanik na zemi po odjezdu Kimi Raikkonena.Což bylo vzhledem k závadě motoru jedno, ale jedno určitě není, že srazil mechanika, který byl převezen na nosítkách k ošetření na zdravotnickém středisku na okruhu.

McLaren - krůček od vítězství
Když Lewis Hamilton prohlásil po kvalifikaci, že porazit Massu bude velmi těžké, věděl, o čem mluví. Jeho McLaren na rychlost Massova Ferrari opravdu neměl a navzdory povedeným zastávkám v boxech neměl od prvního kola proti Brazilci šanci.

Za volanem se mladý Brit musel většinu závodu nudit. Jeho druhé místo nebylo ani vteřinu v ohrožení. Mohl se soustředit pouze na trať a svoje auto. Jeho nejvýraznější vzpomínkou na Valencii tak zůstane krádež před hotelem, kdy mu zloději ukradli z auta zavazadlo s osobními věcmi.

Heikki Kovalainen se vydařeným startem posunul před Kimiho Räikkönena a v prvním úseku se přiblížil těsně za Roberta Kubica. Po chvíli mu Polák opět poodjel... A to Lewis Hamilton z Velké Británie (vlevo) stíhán Robertem Kubicou z Polska.bylo vše. Nudit ho musel i Räikkönen za jeho zády, protože ho sice dokázal dojet, předjet však ani náhodou. po jeho odstoupení proklouzl cílem zcela osamocen.

McLaren ve Valencii na Ferrari výkonnostně mírně ztrácel. Udržet Hamiltonovo vedení v celkovém pořadí nebude ve zbývajících šesti závodech sezony vůbec jednoduché.

BMW Sauber - zpátky na stupních vítězů
Po několika slabších závodech se Kubica a spol. opět vrátili do boje o příčky nejvyšší a hlavním trumfem byl právě polský jezdec.

Robert Kubica vybojoval skvělé třetí místo v kvalifikaci a Heidfeld, BMWtuto příčku dokázal udržet i v závodě. Kovalainen s McLaren za ním neměl šanci. Přestože o výkonnostním náskoku britské stáje není pochyb.

Polák zdárně přestál i potíže s igelitovým sáčkem, který se chvíli po startu zamotal do jeho monopostu a ovlivnil jeho ovladatelnost. V celkovém pořadí se posunul jen dva body za třetího Räikkönena.

Nick Heidfeld po dalším nevýrazném výkonu zklamal a skončil na první nebodované příčce.

Toyota - jistota středu pole
Japonská stáj si pojistila pozici čtvrtého nejlepšího týmu sezony, Toyota sice po pár lepších závodech opět nestačila na kombinaci Kubica - BMW, ale za ní zeje výkonnostní propast.

Trulli jezdil po celý závod na úrovni Kovalainena a Räikkönena a odváží si zcela zasloužené páté místo, Němec Vettel dokončil těsně za ním, ale na posun vpřed pomýšlet nemohl.

Glock byl v kvalifikaci až třináctý, ale žádný jezdec se Okruh Velké ceny Evropy, Valencieneposunul při vlastní Velké ceně o toilk míst jako on. Plná nádrž a dlouhý první úsek mu pomohly k posunul na konečné sedmé místo, dva body jsou v závodě s minimem odstoupení velmi cenné. Němec Heidfeld, který se po startu pohyboval na jeho úrovni, neměl se svým BMW žádnou šanci, Glock byl lepší.

Oba jezdce na bodech měl ve Valencii kromě Toyoty pouze McLaren.

Toro Rosso - rychlík Vettel
Třetí řada v kvalifikaci byla šokem, ale sama o sobě by neměla žádný smysl. Jenže jedenadvacetiletý Vettel dokázal udržet šestou příčku až do cíle. V závodě se před něj posunul pouze zkušený Trulli, ale vydělal na odstoupení Räikkönena.

Toro Rosso potvrzovalo, že koncem sezony 2008 se výkonnostně vypracovalo do středu pole a předehnalo Williams, možná i Renault. V kvalifikaci mělo bývalé Minardi poprvé v historii oba jezdce v nejlepší desítce, kterou Bourdais v cíli uzavíral.

Francouz není pomalý a jezdí spolehlivě, jenže na Felipe Massa před Lewisem HamiltonemVettela, hvězdu budoucnosti formule 1, prostě nemá. A to Němec stále jako závodník dospívá.

Neoficální B-tým Red Bullu na břehu španělského moře jasně převálcoval svého bohatšího bratříčka. Lepší aerodynamiku určitě k dispozici nemá, spíš naopak, takže kromě řidičského umění Vettela musí výkonnostní rozdíl vytvářet motory. Pohonné jednotky Ferrari pod kapotou Toro Rosso pravděpodobně nabízejí více koní než renaulty Webbera a Coultharda.

Williams - jeden bod
Slavnému týmu se stále nedaří vrátit se na příčky blízké stupňům vítězů. Osmé místo bylo maximem, jaké mohl Rosberg ve Valencii vybojovat. Zisk konečné čtvrté příčky mezi týmy, což bylo před sezonou cílem, začíná být pro stáj z Grove nereálný.

Rosberg se po deváté pozici v kvalifikaci posunul o jedinou příčku, kterou mu uvolnila poruchu motoru Räikkönena. Nakadžima tentokrát nestačil, obrazem skutečné výkonnosti týmu je spíše jeho patnáctá příčka.

Závod jsme sledovali v on-line reportáži ZDE

Výsledky Velké ceny Evropy:

POŘADÍ JMÉNO NÁRODNOST TÝM ČAS
1. Felipe Massa Brazílie Ferrari 1h35:32,339
2. Lewis Hamilton Velká Británie McLaren +5,611
3. Robert Kubica Polsko BMW Sauber +37,353
4. Heikki Kovalainen Finsko McLaren +39,703
5. Jarno Trulli Itálie Toyota +50,684
6. Sebastian Vettel Německo Toro Rosso +52,625
7. Timo Glock Německo Toyota +1:07,990
8. Nico Rosberg Německo Williams +1:11,457
9. Nick Heidfeld Německo BMW Sauber +1:22,177
10. Sebastién Bourdais Francie Toro Rosso +1:29,794
11. Nelson Piquet Brazílie Renault +1:32,717
12. Mark Webber Austrálie Red Bull +1 kolo
13. Jenson Button Velká Británie Honda +1 kolo
14. Giancarlo Fisichella Itálie Force India +1 kolo
15. Kazuki Nakadžima Japonsko Williams +1 kolo
16. Rubens Barrichello Brazílie Honda +1 kolo
17. David Coulthard Velká Británie Red Bull +1 kolo
18. Kimi Räikkönen Finsko Ferrari +11 kol
19. Adrian Sutil Německo Force India +15 kol
20. Fernando Alonso Španělsko Renault +56 kol

    Nejrychlejší kolo: Felipe Massa - 1:38,708

Pořadí mistrovství světa:

POŘADÍ JMÉNO STÁT TÝM BODY
1 Lewis Hamilton Velká Británie McLaren 70
2 Felipe Massa Brazílie Ferrari 64
3 Kimi Räikkönen Finsko Ferrari 57
4 Robert Kubica Polsko BMW Sauber 55
5 Heikki Kovalainen Finsko McLaren 43
6 Nick Heidfeld Německo BMW Sauber 41
7 Jarno Trulli Itálie Toyota 26
8 Fernando Alonso Španělsko Renault 18
9 Mark Webber Austrálie Red Bull 18
10 Timo Glock Německo Toyota 15
11 Nelson Piquet Brazílie Renault 13
12 Rubens Barrichello Brazílie Honda 11
13 Nico Rosberg Německo Williams 9
14 Sebastian Vettel Německo Toro Rosso 9
15 Kazuki Nakadžima Japonsko Williams 8
16 David Coulthard Velká Británie Red Bull 6
17 Jenson Button Velká Británie Honda 3
18 Sebastién Bourdais Francie Toro Rosso 2


Pořadí Poháru konstruktérů:

POŘADÍ JMÉNO STÁT BODY
1 Ferrari Itálie 121
2 McLaren Velká Británie 113
3 BMW Sauber Německo 96
4 Toyota Japonsko 41
5 Renault Francie 31
6 Red Bull Rakousko 24
7 Williams Velká Británie 17
8 Honda Japonsko 14
9 Toro Rosso Itálie 11

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Lakers zase s Denverem prohráli, tentokrát střelou v poslední sekundě

23. dubna 2024  7:18,  aktualizováno  8:04

Nález kryptonitu na LA Lakers potvrzen. LeBronu Jamesovi a spol. se nedaří porazit Denver Nuggets,...

Pardubice stojí za Zadinou: Ale rozumíme, že lidi nesouhlasí s formou

23. dubna 2024  7:59

Hodně lidí si díky Marku Zadinovi s chutí pustí středeční pátý duel finále. Lačnící po další krvi...

Pastrňákův gól Bostonu k výhře nestačil, Hertl podpořil vítězství Vegas

23. dubna 2024  6:58

David Pastrňák dal po nahrávce Pavla Zachy svůj první gól v aktuálním play off, prohru hokejového...

Haaland. Mbappé. A proč ne ten třetí? Do Hvězdných válek se valí další eso

23. dubna 2024

Premium Vypadalo to, že sotva skončí dlouhá éra nedostižných úžasňáků, odstartuje nová, v typově hodně...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...