V Británii nesl prapor McLarenu Montoya

  15:39
Silverstone - V milimetrovém souboji Montoyi a Alonsa při Velké ceně Británie F1 byl lepší Kolumbijec a radoval se z prvního triumfu v sezoně. Sílu týmu McLaren potvrdil Räikkönen, který po startu ze šesté řady pronikl až na 3. místo a doplnil Montoyu na stupních vítězů. Šampionát vede Alonso o 26 bodů před Räikkönenem.
Velká ceny Británie

Velká ceny Británie - Start Velké ceny Británie. | foto: Reuters

Montoya se dostal do vedení už na startu a první místo dokázal těsně udržet i při zastávkách v boxech. Seděl v rychlejším stroji než Alonso.

Räikkönen měl po startu smůlu, kdy ztratil rozhodující vteřiny za Michaelem Schumacherem. V závěru ho ale naopak potkalo štěstí, když třetímu Fisichellovi zhasl v boxech motor a Fin zaujal jeho místo. V posledním kole ještě furiantsky proťal časomíru v nejrychlejším kole závodu.

Návrat stáje B.A.R.-Honda potvrdil pátou pozicí Button. Až za ním zůstal obhájce vítězství Michael Schumacher.

Räikkönen ztratil šance už v tréninku
Šance Kimiho Räikkönena na stažení náskoku Fernanda Alonsa v celkovém pořadí šampionátu se přesunuly do oblasti teorie sedm minut před koncem posledního, druhého sobotního volného tréninku. V zatáčce Club mu vypověděla poslušnost olejová pumpa. V McLarenu museli měnit motor, což znamenalo posun na startu o deset míst dozadu. Favorizovaný Fin tak začínal s handicapem podruhé za sebou.

Kvalifikaci dlouho vedl v Anglii bezchybný Montoya, který musel po závadě v předchozím podniku ve Francii startovat jako pátý v pořadí. To mu však nebránilo zařadit se do souboje o pole position. Padal za něj jeden jezdec za druhým, až ho Závodní pole po startuporazil za zvuků trubek domácí miláček tribun Jenson Button.

Pak byl na řadě Michael Schumacher, který překvapivě nestačil a v cíli si stěžoval na tlak v pneumatikách. Räikönen zajel lepší čas než Button a po něm na dráhu vyrazil Alonso. Obavy týmu Renault z britské trati nepotvrdil, a o 27 tisícin vteřiny Räikkönena porazil. Kimi musel začínat až z dvanácté pozice.

Technika zklamala už na konci zaváděcího kola Takumu Satóa. Kvůli poruše elektroniky nedojel ani na své místo na startovním roštu, a závod začal bez něj. Protože se nepodařilo dostatečně rychle odtlačit jeho vůz do boxů, druhé kolo se jezdci ploužili za safety car. Po jeho zabočení do pit lane se na dráhu vrátil i Japonec. Musel se však smířit se ztrátou více než jednoho kola. 

Alonsovi nevyšel start
Po zhasnutí červených světel se čekalo, že Alonso si zajistí bezproblémové vedení. Montoya ve vedeníStarty Renaultu jsou už dva roky bezkonkurenční. Ale v Silverstone se zasekla Alonsovi převodovka, chvíli mu trvalo než se dostal na druhý rychlostní stupeň a Montoya z druhé řady se dostal v první zatáčce na jeho úroveň.

V Copse a Maggotts jeli bok po boku ale v Becketts už Montoya šel do čela. Vzhledem k dalšímu průběhu závodu lze tento moment označit za rozhodující. Button si pohodlně pohlídal třetí pozici, za něj proklouzli Barrichello s Fisichellou, propadl se Trulli.

Räikkönen se zastavil za sedmým Michaelem Schumacherem, a protože před tím kroužil pomalý Trulli, oba adepti na stupně vítězů rychle na vedoucí jezdce ztráceli. Fin se několikrát pokusil Němce předjet, nikdy ale svůj pokus do úspěšného konce nedotáhl.

V 11. kole odstoupil Karthikeyan z týmu Jordan, který nastoupil s vozy se Alonso jezdil na druhém místězačerněnými špičkami na památku obětí čtvrtečního londýnského bombovému útoku. Inda už do garáže nikdo nenásledoval. Cílem projelo letos rekordních devatenáct jezdců.

V 17. okruhu zamířila poprvé k mechanikům dvojka Ferrari Barrichello. Jako jediný z předních jezdců měl naplánovány tři zastávky a ze čtvrtého místa po startu se postupně propadal.

Montoya vedení po dotankování uhájil
Od 20. do 26. kola tankovali palivo všichni favorité. Alonso navštívil pit lane o kolo později než dosud vedoucí Montoya a málem mu to stačilo na posun do vedení. Po výjezdu z pit lane byl opět na úrovni Montoyi, který jen o milimetry udržel první místo. Alonso startovní zkrat nenapravil. Další možnost už dostat neměl. Naopak se mu zezadu přiblížil týmový kolega Fisichella.

Kimi Räikkönen vydržel na dráze podle očekávání nejdéle ze všech (pokud nepočítéme Satóa, který začínal z boxů). Plná nádrž mu stačila na posun před Trulliho a Michaela Schumachera. Bohužel na druhého Alonsa ztrácel už 25 vteřin. Španěla si alespoň vychutnal těsně před dotankováním, když s prázdnou nádrží předvedl jedenMontoya si jede pro vítězstvíz mála ukázkových předjížděcích manévrů.

V prostřední fázi závodu konečně mclareny předvedly naplno svou převahu. Montoya se začal snažícímu se Alonsovi po desetinách vteřiny vzdalovat. Räikkönen stíhal pátého Buttona a zajížděl nejrychlejší kola ze všech jezdců na dráze.

Barrichello s odlišnou strategií zamířil brzo podruhé k mechanikům a Räikkönen se posunul na páté místo, přičemž už doslova dýchal na zadní křídlo čtvrtého Jensona Buttona. Nikdo nepochyboval o tom, že Brita během posledního dotankování předežene, ale Kimi měl získat ještě o bod navíc.

Fisichellu opět zastavila technika
Ve 46. kole zatočil k mechanikům Fisichella, který předchozí kola stínoval za druhým Alonsem. Ale opět, jako téměř každý závod, ho zklamala technika. Po dotankování Michael Schumacherpaliva zhasl Italovi motor. Mechanici Renaultu ho sice hbitě nahodili, ale přesto to nestačilo - Räikkönen mezitím proklouzl na třetí místo.

Alonso vezl v nádrži mnohem víc benzinu než Montoya, a naposled zatočil do pit lane 11 kol před cílem. Kolumbijec si však zatím dokázal vypracovat takový náskok, že vedení pohodlně udržel. To byl konec Španělových šancí na další vítězství. Přesto nemusel být smutný - náskok v čele šampionátu před Räikkönenem zvýšil o dva body.

Poklidný dojezd do cíle už nic na výsledku nezměnil. Juan Pablo Montoya vyhrál poprvé jak v Británii, tak pro svůj nový tým McLaren. V mistrovství světa mu ale patří až šesté místo s nedostižnou, více než padesátibodovou ztrátou na Alonsa.

Button pátou pozicí v Pořadí poháru konstruktérů posunul B.A.R.-Hondu alespoň před Minardi. Naopak propad výkonnosti potvrdily z počátku pravidelně bodující týmy Williams a Red Bull. Ferrari dál patří do silného středu pole, ale na nejlepší nemá.Montoya slaví vítězství

Závod ovlivnily čtvrteční teroristické útoky v Londýně, při kterých zemřelo přes 50 lidí. Při zpřísněných bezpečnostních opatřeních procházelo více než sto tisíc diváků rámy s detektorem kovů a policisté pečlivě prohledávali i přijíždějící auta. Před startem návštěvníci okruhu společně s jezdci minutou ticha uctili památku obětí. Po dojezdu se nekonaly tradiční výbuchy radosti na stupních vítězů a chybělo i dovádivé polévání šampaňským.

Mistrovství světa pokračuje za 14 dní Velkou cenou Německa na Hockenheimringu.

Výsledky:

POŘADÍ JMÉNO NÁRODNOST TÝM ČAS
1. Juan Pablo Montoya Kolumbie McLaren 1h24:29,588
2. Fernando Alonso Španělsko Renault +2,739
3. Kimi Räikkönen Finsko McLaren +14,436
4. Giancarlo Fisichella Itálie Renault +17,914
5. Jenson Button Velká Británie B.A.R. +40,264
6. Michael Schumacher Německo Ferrari +1:15,322
7. Rubens Barrichello Brazílie Ferrari +1:16,567
8. Ralf Schumacher Německo Toyota +1:19,212
9. Jarno Trulli Itálie Toyota +1:20,851
10. Felipe Massa Brazílie Sauber +1 kolo
11. Mark Webber Austrálie Williams +1 kolo
12. Nick Heidfeld Německo Williams +1 kolo
13. David Coulthard Velká Británie Red Bull +1 kolo
14. Jacques Villeneuve Kanada Sauber +1 kolo
15. Christian Klien Rakousko Red Bull +1 kolo
16. Takuma Sató Japonsko B.A.R. +2 kola
17. Tiago Monteiro Portugalsko Jordan +2 kola
18. Christijan Albers Nizozemsko Minardi +3 kola
19. Patrick Friesacher Rakousko Minardi +4 kola
20. Narain Karthikeyan Indie Jordan +49 kol

    Nejrychlejší kolo: Kimi Räikkönen - 1:20,851

Pořadí mistrovství světa:

POŘADÍ JMÉNO STÁT TÝM BODY
1 Fernando Alonso Španělsko Renault 77
2 Kimi Räikkönen Finsko McLaren 51
3 Michael Schumacher Německo Ferrari 43
4 Rubens Barrichello Brazílie Ferrari 31
5 Jarno Trulli Itálie Toyota 31
6 Juan Pablo Montoya Kolumbie McLaren 26
7 Giancarlo Fisichella Itálie Renault 25
8 Nick Heidfeld Německo Williams 25
9 Ralf Schumacher Německo Toyota 23
10 Mark Webber Austrálie Williams 22
11 David Coulthard Velká Británie Red Bull 17
12 Jenson Button Velká Británie B.A.R. 9
13 Felipe Massa Brazílie Sauber 7
14 Alex Wurz Rakousko McLaren 6
15 Tiago Monteiro Portugalsko Jordan 6
16 Jacques Villeneuve Kanada Sauber 6
17 Narain Karthikeyan Indie Jordan 5
18 Pedro De la Rosa Španělsko McLaren 4
19 Christijan Albers Nizozemsko Minardi 4
20 Christian Klien Rakousko Red Bull 4
21 Patrick Friesacher Rakousko Minardi 3
22 Vitantonio Liuzzi Itálie Red Bull 1


Pořadí Poháru konstruktérů:

POŘADÍ JMÉNO STÁT BODY
1 Renault Francie 102
2 McLaren Velká Británie 87
3 Ferrari Itálie 74
4 Toyota Japonsko 54
5 Williams Velká Británie 47
6 Red Bull Rakousko 22
7 Sauber Švýcarsko 13
8 Jordan Velká Británie 11
9 B.A.R. Velká Británie 9
10 Minardi Itálie 7

Závod jsme sledovali v on-line reportáži

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Podivné praktiky svazu a vzniklá škoda. Hokej stále nemá síň slávy. Proč?

19. dubna 2024

Premium Nově budovanou Síň slávy sliboval hokejový svaz otevřít v březnu. Jenže to nesplnil. Prostory v...

Dostal druhou žlutou, i tak chytal dál. Martinez zařídil Aston Ville postup

18. dubna 2024  23:39

Těsně před poločasem dostal žlutou kartu za zdržování. Když po první sérii penaltového rozstřelu...

Moderní pětibojařka Hlaváčková prošla na SP v Ankaře do finále

18. dubna 2024  23:27

Moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková se jako jediná z Češek probojovala do finále na Světovém...

Souček s Coufalem v pohárech končí, raduje se Leverkusen. Liverpool smutní

18. dubna 2024  20:23,  aktualizováno  23:05

Manko z venkovního zápasu nedohnali. Fotbalisté anglického West Hamu s Vladimírem Coufalem a...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...