Už v deseti bere závody vážně

Jinín - Zaražený kluk, sotva 130 centimetrů vysoký, s helmou v ruce. Naštvaný, koukal jen před sebe a šel do depa. Co se stalo, kamaráde? "Upadl jsem," vzdychl pořád naštvaný. Nic kolem ho v té chvíli nezajímalo. A bolí tě něco? "Ne. Ale štve mě, že jsem nedojel." Rudolf Weschta ze střediska motokrosu v Nepomuku měl po náladě.Ani tentokrát nebodoval. Ale v tak deseti letech bere závody hodně vážně. "Jinak to prostě nejde, tak se jezdí i ve světě," poznamenal ředitel trati Jan Froněk.

Skoky a smyky

Většinou otcové coby mechanici a poradci u tratě jen mávají na jezdce: Přidej! Jeď! Jezdci ve věku školáků základních a středních škol umí všechno, co ke zdolání tratě potřebují. Skoky, sjezdy, vyvolaný smyk a jeho zvládnutí. Vše mají mladí motokrosaři zažité. A ještě se stačí pohledy na druhou stranu tratě v každém kole přesvědčovat o tom, jestli na čelo a ty před sebou neztrácejí příliš mnoho.

Závody měly tempo. Jen když bylo nutné kropit trať, protože se začalo trochu prášit, nechali pořadatelé raději jezdce čekat, než by chvátali s další rozjížďkou. Celkem se jich jelo pět. DO 85 ccm tři kratší, do 125 ccm 2x25 minut plus dvě kola.

Malé rozdíly špičky

V souboji juniorů do 125 ccm byli v kvalifikaci první tři jezdci od sebe jen desetiny vteřiny. Vyhrál Heger před Neugebauerem a Slovákem Šimkem.
Závod byl ale jiný. Šimko upadl a nebodoval vůbec, Heger zaspal v první jízdě na startu a ze 13. pozice doháněl ztrátu. Jen Neugebauer z Orionu Litomyšl byl suverénem dne. Vyhrál obě jízdy.

A zvlášť v první jízdě byl výtečný i Lhotský (SMS Nepomuk). Heger ho stíhal a nakonec ho necelá dvě kola před koncem předjel a skončil druhý. Ale Lhotský, který předtím v prvním závodě MMR v Přerově nebodoval, na sebe výrazně upozornil. Ve druhé jízdě v Jiníně dojel na pátém místě.

"Týden netrénoval," utrousil jeho otec, zatímco Heger starší povzbuzoval svého syna. "Oni musí jet, jsou profesionálové," podotkl Lhotský starší. "My jsme amatéři." Motokros je tvrdý sport. V Jiníně bylo vidět, že by se rád co nejdříve vrátil do světové špičky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž