Václav Fejfar (vlevo) a Ladislav Brožek při závodu mistrovství Evropy v Nové Pace.

Václav Fejfar (vlevo) a Ladislav Brožek při závodu mistrovství Evropy v Nové Pace. | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Úspěšní autokrosaři by letos brali zlepšení, zaútočí na titul?

  • 0
Oba jezdci z Královéhradeckého kraje svorně tvrdí, že by si v letošním mistrovství Evropy oproti loňsku o kousek rádi polepšili. Pokud se jim to podaří, bude to pro český autokros, alespoň v divizi TAX tzv. plechových vozů, výborná zpráva, o víkendu by závodem v Portugalsku vstoupil do nejúspěšnější sezony ve své historii.

I malé zlepšení by totiž českému autokrosu přineslo skvělé výsledky. Václav Fejfar z Lužan u Jičína totiž loni skončil v této divize evropského šampionátu druhý, když ho těsně porazil Rus Alexandr Kvašnin.

Definitivně jasno bylo až po posledním závodě v italské Maggioře, který nevyšel Ladislavu Brožkovi. Jezdec z Hradce Králové kvůli tomu v celkovém hodnocení klesl na čtvrté místo, ačkoliv v průběhu sezony trvale okupoval jedno ze tří první míst.

Konečné místění v ME v minulých letech

2010 Fejfar 2. místo, Brožek 4. místo
2009 Fejfar 3. místo, Brožek 5. místo
2008 Fejfar 3. místo, Brožek 7. Místo

Už tak výborné výsledky by oba borci v této sezoně rádi vylepšili. Pokud se jim to podaří, bude se na konci září v Lužanech slavit titul mistra Evropy a v Hradci Králové minimálně bronzová medaile.

"Bylo by to hezké, ale záleží to také na velkém štěstí," říká loňský vicemistr Evropy v této divizi Fejfar. "Jdu do toho s plným nasazením a rád bych skončil do třetího místa," netají Brožek. S umístěním na bronzovém stupínku už má své zkušenosti, ve své téměř dvacet let trvající kariéře ho získal v letech 1997 a 2006.

Oba zkušení autokrosaři jsou dobře naladěni právě po loňských úspěších, při kterých jim chyběl jen krůček k tomu, aby byly ještě výraznější. Ten by chtěli udělat právě letos. V sebedůvěře jim pomáhá vědomí, že se na sezonu dobře připravili, oba tvrdí, že jejich vozy mohou konkurovat ostatním. "Je ale třeba se připravit, vždyť i špička se rozšíří," varuje Brožek.

Vedle loňských es Kvašnina, Maďara Káryie a dalších přidávají ještě jedno jméno. Po roční pauze se k autokrosu totiž vrací Ital Ferretti, předloni čtvrtý muž celkového pořadí.

Vicemistr nechce dát soupeřům stejný náskok jako před rokem...

Pokud se Václav Fejfar a jeho tým při cestě na víkendový první podnik autokrosového mistrovství Evropy v Portugalsku dostanou dál než do Německa, bude to dál, než se jim podařilo při vstupu do sezony v loňském roce.

Loni se jim totiž v Německu porouchal autobus a tým do Portugalska nedojel.

O týden později na druhý závod do Francie už ano, ale Fejfara o body připravila pro změnu porucha závodního vozu. "Teď bych rád přivezl víc bodů než před rokem," řekl s patřičným nadhledem Fejfar před odjezdem na první dva závody letošního šampionátu.

Přesto v následující části sezony Fejfar ve své Škodě Fabia útočil na titul. Z osmi závodů čtyři vyhrál, ale na Rusa Kvašnina ztratil dva body. Chyběly mu ty ze dvou úvodních podniků.

Letos nechce dát soupeřům náskok hned na začátku, zda to však bude stačit na premiérový evropský titul v divizi TAX, není si jistý: "Konkurence bude silnější než loni, přibude několik kvalitních aut. Ale závodíme proto, abychom dojeli co nejlépe."

...stálice z Hradce by si po letech ráda dojela pro jednu z medailí

Mezi první a druhou bronzovou medailí Ladislava Brožka v autokrosovém mistrovství Evropy uběhlo dlouhých devět let. Zkušený jezdec z Hradce Králové na ni čekal od roku 1997 do roku 2006.

Loni si až do posledního závodu šampionátu držel naději, že čekací lhůtu zkrátí na čtyři roky. Jenomže závěrečný podnik v italské Maggioře se mu nepovedl, medailové pořadí těsně opustil a skončil čtvrtý.

"Hodně to mrzí, ale nemá cenu se vracet," říká Brožek před prvními dvěma závody letošního šampionátu.

První se jede tento víkend v Portugalsku, druhý hned následující ve Francii.

Teď je Brožek přesvědčený, že by minulé devítileté čekání mohl letos zkrátit na pět let. "Do třetího místa bych rád skončil, udělali jsme pro to dost," říká.

Jedno z opatření vyplynulo i z loňského neúspěchu v Maggioře, který předtím velmi spolehlivého jezdce připravil o medaili. "Máme připraveny tři převodovky, aby k něčemu podobnému už nedošlo," hlásil Brožek krátce před odjezdem do Portugalska.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž