McLaren: Lewis Hamilton

McLaren: Lewis Hamilton při kvalifikaci Velké ceny Číny. | foto: Reuters

Trest pro McLaren: Za lhaní dostala stáj podmínku

  • 24
Podmíněný trest na tři závody dostala stáj formule jedna McLaren. Světová rada motoristického sportu tak vynesla na mimořádném zasedání v Paříži verdikt za lhaní představitelů týmu po Velké ceně Austrálie.

"Trestem je zákaz startu na třech závodech mistrovství světa formule jedna. Trest bude uplatněn pouze v případě, objeví-li se další skutečnosti týkající se případu, nebo pokud se v příštích dvanácti měsících tým znovu proviní proti pravidlům," píše se v prohlášení.

McLarenu a jeho jezdci, mistru světa Lewisi Hamiltonovi, hrozil za lhaní traťovým komisařům odpočet bodů nebo nepodmíněný zákaz startu v příštích Velkých cenách. Teoreticky mohl být tým dokonce vyloučen ze šampionátu.

K mírnějšímu trestu podle všeho pomohlo dnešní pokorné chování šéfa McLarenu Martina Whitmarshe během hodinového výslechu před Světovou radou.

"Udělali jsme chyby. Omluvili jsme se za ně FIA i veřejnosti. Doufejme, že tím to skončí," řekl novinářům Whitmarsh poté, co opustil sídlo FIA v Paříži.

Motoristická federace zhruba hodinu nato oznámila svůj verdikt. "Vzali jsme v úvahu, jak otevřeně a čestně se k tomu postavil šéf týmu Martin Whitmarsh. Informoval nás o změnách v kultuře jeho stáje, k nimž nyní dochází. Proto jsme se rozhodli udělit podmíněný trest," uvedla FIA v prohlášení.

Podle prezidenta FIA Maxe Mosleyho nechtěla rada trestat stáj za rozhodnutí lidí, kteří už ve vedení McLarenu nejsou. "Trest je podle nás naprosto fér. Pokud se znovu neproviní, pro nás je záležitost uzavřená," řekl Mosley.

"Šlo o rozhodnutí lidí, kteří už tým nevedou. V takovém případě by nebylo fér chtít tvrdší trest," dodal. Na mysli měl bývalého šéfa stáje Rona Dennise a sportovního ředitele Davea Ryana, který po incidentu ze stáje
musel odejít.

"Všichni můžou být spokojeni. Plácli je přes ruce a to stačí," míní promotér formule 1 Bernie Ecclestone a připomněl, že McLaren už přišel o všechny bod ze závodu v Austrálii.

Aféra vznikla hned v úvodní Velké ceně sezony v Melbourne. Šampion Hamilton při výslechu po závodě úmyslně uvedl zavádějící informace o situaci, kdy ho předjel Jarno Trulli z Toyoty ve chvíli, kdy byl na trati zpomalovací vůz.

Italský pilot byl následně potrestán, když ale vyšlo najevo, že McLaren o události lhal traťovým komisařům, FIA Hamiltona diskvalifikovala a ten přišel o třetí místo ze závodu.

McLarenu nehrozil tvrdý trest poprvé. Před dvěma lety dostal rekordní pokutu 100 milionů dolarů a přišel o všechny body v Poháru konstruktérů, když vyšlo najevo, že stáj získala tajné informace o voze konkurenčního týmu Ferrari.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž