Tomáš Enge

Tomáš Enge | foto: Jaroslav Halamka, iDNES.cz

Enge-trenér radí německým jezdcům, jak v Mostě zrychlit

  • 0
Liberecký rodák Tomáš Enge se proslavil coby první český pilot ve formuli 1, teď má v motorismu neobvyklou roli trenéra. Před víkendovými závody automobilů a formulí zóny střední Evropy v Mostě cepoval dva německé jezdce.

„Oba jsou už starší pánové a závody si chtějí užívat. Dosud převážně testovali, takže jsou natěšení na ostré souboje na dráze.“

Kurt Wagner a Peter Alexander Schmitz od čtvrtka bedlivě naslouchají Engeho radám. Okruh pod hradem Hněvín důvěrně zná a řidičských zkušeností má mraky.

„Kromě detailního seznámení s tratí se jim snažím poradit, jak co nejvíce zrychlit. Ve čtvrtek to bylo obtížné, při volných jízdách je na okruhu mnoho civilních vozů, a musíme se proto krotit,“ podotkl Enge, ale od včerejška už trať patřila jen závodním speciálům.

Oba Němci krotí atraktivní Lamborghini Gallardo GT3, patřící stáji Reiter Engineering, kde Enge působí jako vývojový pracovník.

I když Wagner i Schmitz měli v plánu absolvovat celý letošní ročník FIA Central Europe Zone Challenge, nepodařilo se jim to.

„Kurt odjel závod na rakouském Red Bull Ringu sám, Peter měl zdravotní problémy. V Mostě si zazávodí spolu, což by měli zopakovat i v letošní derniéře v Brně. Nejde o body, ale o zábavu a prověření lamborghini v plném závodním režimu,“ osvětlil Enge.

Nejúspěšnější český pilot, kterému je kulatých čtyřicet, byl na Red Bull Ringu v minulých dnech. Okruh ve Spielbergu hostil akademii Reiter Young Star, jejímž je Enge manažerem a hlavním koordinátorem.

Do Mostu se vrátí 10. srpna. Povede kurz sportovní jízdy Enge Academy Most s cenovkou 18 900 korun, zaměřený na pokročilé řidiče, kteří se chtějí naučit náročnější technice vedení vozu, a na majitele sportovních aut. Stále závodí i sám, účastní se série GT Open se strojem Lamborghini Gallardo R-EX, v němž se střídá s britským kolegou Dolbym.

Víkendový program startuje vždy v devět ráno, v sobotu se končí po páté odpoledne, zítra ve tři. Vstup na každý den je 150 korun.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž