Mistrovství světa superbiků - Carlos Checa ze Španělska na Ducati při tréninku.

Mistrovství světa superbiků - Carlos Checa ze Španělska na Ducati při tréninku. | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Supermotorky osedlají v Brně jezdci, jimž se tu daří. Jen Smržovi ne

  • 1
Hvězdná sestava motocyklových jezdců v čele se Španělem Carlosem Checou a Italy Maxem Biaggim s Markem Melandrim se představí o víkendu na Masarykově okruhu v Brně v osmém závodě mistrovství světa superbiků a supersportů. Pro fanoušky bude tahákem start Jakuba Smrže, jenž je v průběžné klasifikaci jedenáctý. V závodě supersportů se představí Ondřej Ježek.

V čele šampionátu superbiků má Checa s ducati náskok 43 bodů před obhájcem titulu Biaggim, jenž jezdí na aprilii. Navzdory Checovým nesporným jezdeckým kvalitám se takové pořadí nečekalo. Hlavně proto, že továrna Ducati před sezonou vyklidila v superbikovém šampionátu pozice a Checa už může spoléhat pouze na vlastní tým.

Přesto vyhrál osm závodů. "Takový výsledek jsem rozhodně nečekal. Se svým strojem jsem i bez továrního zázemí maximálně spokojen. Všechno zatím běží zcela podle mých představ," uvedl Checa před brněnskými závody.

V loňském roce skončil Checa v mistrovství světa superbiků na třetím místě.

Do letošní sezony vstoupil skvěle: vyhrál první dva závody na okruhu Phillip Island, zatímco horký favorit Biaggi se musel v Austrálii spokojit s druhými místy. Těch si už letos na své konto připsal osm, z vítězství se poprvé v sezoně radoval až v minulém závodě v polovině června ve španělském Alcanizu.

Brněnská trať navzdory letošnímu trápení čtyřicetiletému Biaggimu maximálně vyhovuje. Na Masarykově okruhu už zvítězil desetkrát. "Do Brna se vždy rád vracím, zdejší členitý okruh dokonale sedí mému jezdeckému stylu. Rád bych zopakoval loňský výsledek," tvrdí Biaggi, jenž před rokem skončil v prvním závodě na druhém místě za vítězným Britem Jonathanem Reou a druhý závod vyhrál.

S vedoucí dvojicí MS drží krok Melandri, jenž má také k Masarykovu okruhu zvláštní pouto. Před 14 lety vstoupil jako sedmnáctiletý právě v Brně poprvé do seriálu mistrovství světa silničních motocyklů. Na vedoucího Checu sice Melandri ztrácí 66 bodů, ale stále se zlepšuje. Na tovární yamaze se už dostal šestkrát na stupně vítězů. Vyhrál sice pouze poslední závod v Alcanizu, byl ale třikrát druhý a dvakrát skončil na třetím místě.

Se střídavými úspěchy si vede Smrž. Oproti loňsku si ale bodově polepšil, na jedenáctém místě má 83 bodů, zatímco před rokem získal před brněnským závodem pouze 61 bodů. Doma se mu vůbec nevedlo, nedokončil ani jednu jízdu.

V pátek jsou na programu kvalifikační jízdy, sobotní kvalifikační pořad vyvrcholí třemi díly atraktivního superpole. Nedělní závodní blok začne už v 10:30 Pohárem FIM superstocků, dvě jízdy superbiků jsou na programu v 12:00 a v 15:30.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž