Stáj Kawasaki nastupuje do MotoGP

  • 1
Motegi - Kubatura MotoGP, nejvyšší patro mistrovství světa silničních motocyklů, ožije novou značkou. Zatímco italský výrobce Ducati vstoupí do Grand Prix v příští sezoně, japonská Kawasaki nasadí nový čtyřtaktní stroj již příští víkend na domácí dráze Motegi, dějišti Velké ceny Pacifiku. Na divokou kartu pojede Japonec Akira Yanagawa, dvorní pilot značky, jenž od zimy novou motorku, jak jinak než v zelené barvě, pilně testuje. Zda se "Zelený tým" předvede i ve zbylých závodech sezony, není jasné.Velká cena BrazílieRossi má nabídku z formule 1Ducati získala Capirossiho
Yanagawa, který Kawasaki reprezentoval v posledních letech v MS Superbiků, bude řídit prototyp o objemu 990 ccm. Motorka má svůj základ ve stroji, s nímž značka působila v Superbicích. Yanagawa v nich získal loni 9. a předloni 5. místo.

Grand Prix Pacifiku bude pro japonskou stáj vlastně ostrým testem. Po závodě se rozhodne, zda nastoupí i ve zbývajících Velkých cenách roku - v Sepangu, na Phillip Islandu a ve finále ve Valencii.

Nyní je tedy jasné, které značky budou napřesrok v MotoGp bojovat. Jde o svýrobce Honda, Yamaha, Suzuki, Aprilia, Ducati, Proton a Kawasaki.

Kawasaki slavila v MS úspěchy v 70. letech. Jihoafričan Kork Ballington získal v letech 1978/79 titul mistra světa ve třídě do 250. Tentýž jezdec získal pro Kawasaki v roce 1981 dvě třetí místa v pětistovkách, třídě, z níž letos vzešla kubatura MotoGP.

Kawasaki Ninja ZX-PR, stroj, který od GP Pacifiku v Motegi obohatí pole královské třídy silničních motorek MotoGP.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž